İş Fikirleri ve İş Kurmak

100 bin TL üniversiteli girişimcileri bekliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üniversiteli girişimcileri desteklemek için müthiş bir programı var. Eğer teknoloji ve yenilik odaklı bir iş fikriniz varsa, cebinizde beş kuruş olmadan Silikon Vadisi’ne kadar uzanan bir yola koyulabilirsiniz…

100 bin TL üniversitelileri bekliyor

ÜLKEMİZDE girişimcileri destekleyen pek çok birim ve program var. Ancak bu hafta sizlere önereceğim program diğerlerinden çok farklı. Hedef kitlesi ve amaçları çok net bir destek programı olan Teknogirişim Sermayesi Destek Programı’ndan bahsediyorum…

KİMLER DESTEKLENİYOR?

Programın hedef kitlesi benim en önem verdiğim kitle: Üniversitelerin lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek öğrenciler, tüm yüksek lisans ve doktora öğrencileri veya lisans, yüksek lisans, doktora programlarından son 5 yıl içinde mezun olmuş olanlar. Yani Türkiye’nin en üretken beyinlerine devlet çok ciddi bir destek veriyor. Üniversiteliler olarak özetlediğim bu bireyler 12 ay içinde harcanmak üzere 100 bin TL’ye kadar nakit hibe desteğini Bilişim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’ne başvurarak alabiliyor. 2009 – 2013 yılları arasında toplam 4 bin 878 üniversitelinin 1.074’ü bu hibeyi almayı başarmış. Yani her 10 başvurunun ikisi desteklenmeye hak kazanabiliyor. Yüzde 20 oldukça yüksek bir oran.

1.074 üniversitelinin neredeyse yarısı kadarı, 444’ü Ankara’dan, 206’sı İstanbul’dan, 39’u İzmir’den ve kalanlar çeşitli illerden. Bu da ülkemizdeki en yenilikçi iş fikirlerinin nerelerde üretildiğini gösteren güzel bir özet.

Programın güzel yanı şu: Destek alamayacağınız projeler sıralanmış, bunların dışındaki tüm yenilikçi ve teknolojik iş fikirlerine destek veriliyor. Bu yıldan itibaren ayrılan bütçe 50 milyon TL. Yani en az 500 üniversitelinin önümüzdeki yıllarda kaderi değişecek.

HANGİ FİKİRLERE GEÇİT YOK?

Şu işler yenilikçi iş fikri olarak kabul edilmiyor: Pazarlama faaliyetleri ve pazar araştırmaları, sosyal bilimlerdeki araştırmalar, maden arama ve sondaj faaliyetleri, web sitesi veya tasarımları, yazılımlardaki teknolojik belirsizliklerin çözülmesini içermeyen faaliyetler, kuruluş ve örgütlenmeyle ilgili araştırmalar, çıktısı reklama yönelik olan fikirler, yeni süreç, sistem veya ürün ortaya konulmasına hizmet etmeyen doğrudan teknoloji transferi, yatırım, yatırım altyapısı planlaması, ticari üretim veya seri üretim.

tşte size üniversitelilerin hibe almayı başarmış projelerinden birkaç örnek: Orkinos – Taşınabilir insansız denizaltı sistemleri (97 bin 500 TL), 3G Mobil EKG kayıt ve bildirim sistemi (100 bin TL), Taşınabilir yakıt pili sistemi (92 bin 700 TL), Denizcilik eğitimi için gemi dümen tutma simülatörü (100 bin TL), Ölçüm kolu ve kontrolcüsü (100 bin TL)

EN İYİLER SİLİKON VADİSİ’NE

Her yıl desteklenen projelerin içinden en iyi 10 tanesi yine devlet tarafından bir aylığına Silikon Vadisi’ne gönderiliyor. Burada global yatırımcılardan projelerini büyütmek için ortak arayışına girişiyorlar. San Francisco’ya uçak biletleri, bir ay konaklama ve kuluçka merkezi kayıt işlemlerinin tamamı bakanlıkça karşılanıyor. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi İşletme doktora öğrencisi Serdar Raşit Alemdar ilginç bir projeyle Silikon Vadisinde oldukça ilgi çekmiş. Sanal antrenörü icat ederek futbol maçı esnasında topu ve oyuncuları radyo frekanslı kamera ile takımın nereden gol yiyebileceğini tespit eden bir sistem geliştirmiş. Projeyle şu anda yabancı yatırımcıların yanı sıra Spor Toto Teşkilatı da ilgileniyor.

SEÇİLME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Bu yılki başvurular 1 – 31 Ekim 2013 tarihleri arasında internetten alınacak. Önce sagm.sanayi.gov.tr sitesinden başvuru kılavuzunu okuyacaksnız. Ardından biltek.sanayi.gov.tr sitesinden ön başvuruyu yapacaksınız. Ön başvurunuz ilk incelemeden sonra kabul veya ret edilecek. Kabul edildiyse bu sefer iş planını göndereceksiniz, myfikirler.com iş planınız da uygun görülürse bir şirket kuracaksınız – ki maliyeti yaklaşık 2 bin 500 TL. Bakanlık şirketinizle hibe sözleşmesi yapacak.

BÜROKRASİ VAR MI?

Bürokrasi yok. Girişimciyi Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanı Hülya Öztoprak ve Teknogirişim Şube Müdürü Haydar Ali Baş girişimci ruha sahip uzman ve uzman yardımcılarından 10 kişilik bir kadroyla üniversitelilere hızlı çözümler üretiyorlar. Takıldığınız konulan, bakanlığın Sanayi ve Teknoloji Uzman Yardımcısı Alper Şaşmaz’dan öğrenebilirsiniz. (Telefon: 0312 201 52 82)

Tüm üniversitelilere şimdiden başarılar diliyorum.

BAYBARS ALTUNTAŞ / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu