Başarılı Girişimcilik

120 Kadın Girişimci Aranıyor

120 kadın girişimci aranıyor

Dünya çapında 10 bin kadına girişimcilik ve işletme eğitimleri vererek kadınların işlerini büyütmesini, dolayısıyla kadın erkek eşitsizliğinin azaltılmasını ve ekonomik büyümeye katkıda bulunmayı hedefleyen ‘10.000 Kadın Girişimci Sertifika Programı’mn 3’üncü yıl başvuruları başladı. Bu yıl Türkiye’de toplam 120 kadın girişimcinin yararlanma imkânı bulacağı bu ücretsiz programa, işini büyütmek isteyen tüm kadınlar başvurabilecek.

Kendi işini kurmuş, fakat işini büyütmek için yeterli imkânlardan yoksun kadınlara ücretsiz girişimcilik ve işletme eğitimlerinin verildiği ‘10.000 Kadın Girişimci Sertifika Programı’nm 3’üncü yıl başvurulan başladı. Küresel (inansal hizmeder firması Goldman Sachs tarafından 2008 yılında başlatılan ve şu anda 22 ülkede yürütülen bir sosyal sonımluluk projesi olan 10.000 Kadın Girişimci Sertifika Programı, Türkiye’de Özyeğin Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Bu yıl Türkiye’de toplam 120 kadın girişimcinin yararlanma imkanı bulacağı ücretsiz programa, işini büyütmek isteyen tüm kadınlar başvurabilecek.

Program, dünya çapında 10 bin kadına girişimcilik ve işletme eğitimleri vererek kadınların işlerini büyütmesini, dolayısıyla kadın erkek eşitsizliğinin azaltılmasını ve ekonomik büyümeye katkıda bulunmayı hedefleyen bir sosyal sorumluluk projesi.

10.000    Kadın projesinin Türkiye programı, Özyeğin Üniversitesi ve Goldman Sachs Vakfı işbirliği ile 2009 yılında hayata geçti. Dört yıl sürecek projenin temel hedefi, işlerinde büyüme ve istihdam yaratma potansiyeline sahip ancak yeterli imkânlardan yoksun 400 kadına ücretsiz olarak girişimcilik ve işletme eğitimleri vermek.

Kimler başvurabilir?

■    En az lise mezunu,
■    İşletme lisans veya yüksek lisans eğitimi almamış,
■    İşini büyütmeyi kendine hedef koyan,
■    Daha önce bu tür eğitimlerden maddi koşulları nedeniyle yararlanamamış,
■    En az iki yıllık iş tecrübesine sahip,
■    İstanbul’da düzenlenecek, 3 aya yayılmış 6 haftalık programa katılabilecek durumda olan bütün girişimci kadınlar başvurabiliyor.

İşlerini büyütüyor, istihdamı artırıyor

Bugüne dek 155 kadın girişimcinin mezun olduğu program, mezunlarının iş dünyasında hızla önemli başarılar kaydetmesiyle dikkat çekiyor. Bugüne dek alüminyum dökümden sağlığa, gıdadan eğitime, halkla ilişkilerden sosyal medyaya kadar geniş bir alanda kendi işinin patronu olan 10.000 Kadın Programı mezunları programın yararını görmeye başladılar bile.

Örneğin ilk yıl mezunlarının yüzde 63’ünün hem ciro, hem de istihdam sayılan artmış durumda. İlk yıl mezun olan kendi işini kurmuş 51 kadın girişimci, mezuniyetleri sonrasında 131 kişilik yeni istihdam yaratmış bulunuyor. Bu nedenle 16 Nisan’da sona erecek üçüncü dönem başvurularında şimdiden önceki dönemlere göre önemli bir artış olduğu gözlemleniyor.

Dersler üniversite kampüsünde

Eğitim programı, işini yönetebilmesi için gerekli olan düzgün bir işletme eğitimini alamamış kadınların konu ile ilgili tüm eksiklerini kapatmayı hedefleyecek şekilde düzenlenmiş altı modülden oluşuyor. Üç dönem halinde yıl içine yayılan tüm eğitimler burslu olarak veriliyor ve katılımcılardan ücret talep edilmiyor.

10.000    Kadın Girişimci Sertifika Programı kapsamında seçilen kadın girişimcilere üç aya yayılmış bir süre içerisinde toplam altı haftada 173 saat eğitim veriliyor, özyeğin Üniversitesi Altunizade Kampüsü’nde yürütülecek program süresince katılımcılar, Girişimciliğin Temel ilkeleri, Pazarlama ve Satış, Organizasyonel Planlama ve Süreç Yönetimi, Muhasebe ve Finans, Sermayeye Erişim, İş Planı Geliştirme ve Değerlendirme gibi dersleri alacaklar.

Eğitimler her katılımcıya program süresince sağlanacak diz-üstü bilgisayarlar desteğinde gerçekleştiriliyor. Eğitim dili Türkçe olan dersler, Özyeğin Üniversitesi akademisyenlerinin yanı sıra kendi alanında uzman profesyonel danışman/eğitmen ve konuk konuşmacılar tarafından veriliyor.

Başvurular: www.10000kadin.org sitesi üzerinden yapılıyor.

Mezunlann başarı hikayeleri

REFİKA ÖZOĞLU
Osiana Deri

Kız Meslek Lisesi’ne devam ederken bir yanda da giysi tasarımı ve ilgili diğer sanat dallarına ilgisi gelişerek devam etti. Halk Eğitim Merkezi’nin ne kadar sertifika programı varsa hepsine katılarak kendini geliştirmek için çalıştı. Sırasıyla modelistik, giysi tasarımcılığı ve stilistlik sertifikalarını aldı. 1995 yılında deri giysi konfeksiyon firmasında çalışmaya başladı.

12 yıl boyunca çalıştığı işyerinde en alt basamaktan başlayarak tasarım ve üretim müdürlüğüne kadar yükseldi. Patronunu kaybettikten sonra erkek egemen deri sektöründe bir kadın olarak küçük bir atölyede Osiana ismiyle işlerini yürütmeye başladı. Firması her türlü deri ürünleri kullanarak deri giyim ürünleri üretiyor. Firmasının kurulduğu 2007 yılından bu yana üretim anlayışı olarak yüksek satış adetleri yakalamak yerine kaliteli ürünler için üretim kabiliyetini geliştirmek ve bunu sürdürebilmenin yöntemlerini geliştirmek üzerine yoğunlaştı. Üç yıllık süre zarfında hammadde üreticileri ve diğer paydaşlar ile uyumun geliştirilmesini sağlayarak üretim süreçlerinin iyileştirilmesini sağladı.

Oya Gürpınar
Bal Pasta

Ankara Üniversitesi’nde kimya mühendisliği okudu. Ardından, Gazi Üniversitesi’nden de Pedagojik Formasyon Eğitimi aldı. Hobi olarak yaptığı tezhip çalışmalarının devamında, pastacılık hikayesine sosyal bir projede, SHÇEK çocukları için yaptığı ve kendisinin isimlendirdiği, Pamuk Prenses Tatlısı ile başladı. Bu sosyal projede çalışarak aldığı hazzın devamında, bir dönem sürekli yaptığı Pamuk Prenses Tatlısı ile de aile bütçesine destek olmayı planladı. Pamuk Prenses Tatlısı satışı ile ev ortamında kayda değer kâr elde etti. Böylece, 2005 yılından beri ülkemizde tanınmaya başlayan, her geçen günde sosyal hayatta popülerleşen şeker hamuru ile şekerden oyuncaklar yaparak pasta süsleme tekniğini fark ederek bu iş koluna yöneldi. Kısa dönem eğitimler aldı.

Emel Ayabakan
Amerikan Kit. Drn. Dil Okulları Aydın Şub.

2006 yılında Balpasta’nın kuruluşu ile birlikte Balpasta Butik Pasta Tasarım Atölyesi’nin marka tescilini de alarak hobisini mesleğe dönüştürmeye kesin karar verdi. Böylece 2007 yılında da pastacılık ve ekmekçilik okudu, stajda üretim için cesaret ve tecrübe kazandı. 1980, İzmir doğumlu. Lise eğitimini İzmir’de tamamladı. Hemen sonrasında çalışmaya başladı. Bir yıl çalıştıktan sonra üniversiteyi kazandı ve 2002’de Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Eczacıbaşı ilaç Pazarlama’da işe başladı. 2005 yılında Sanovel ilaç Firması’na transfer oldu. Esnaf bir babanın kızı olduğu için her zaman kendi işinin sahibi olmayı hedefledi. Hayalinde her zaman, insanlarla yüz yüze iletişimin yoğun olduğu satış sektöründe olmak vardı. Amerikan Kültür Derneği Dil Okulları bünyesinde bu işi yapmaya karar verdi. 2007 Şubat ayında Aydın’da şubeyi açtı. Çok zorlu yıllar geçirdi. Önce, daha firma kendini yeni ispatlayacağı sırada ekonomik kriz çaldı kapılarını. Ardından 10.000 Kadın Programı’nı gördü internette. 3,5 ay süren eğitimini tamamladı. O günden beri de her ay düzenli koçluk ve danışmanlık çalışmalarına katılıyor. Kendisi bu eğitimleri bir terapi gibi görüyor ve eğitimle ilgili şunları söylüyor:

“Eğitimi aldığımdan beri işlerim yüzde 100 büyüme gösterdi. Firma olarak kurumsallaşmamızı tamamlamak adına eğitimde öğrendiğim bütün bilgileri kullanıyorum, işimle ilgili her kararı daha bilinçli alıyorum, iş planımı takip ediyorum.”

Burcu Tuvay

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu