Kariyer ve İşMakaleler

2016’nın İş ve İK Trendleri

BİLİŞİM ÖNE ÇIKACAK

HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan’a göre, 2016’da özellikle bankacılıkta dijital iş tanımı içeriği bulunan pozisyonlar ön plana çıkacak. BT ve Ar-Ge yatırımlarının artmasına paralel olarak mühendislik, danışmanlık, yazılım, teknik eleman ve proje yöneticisi gibi meslekler yükselirken, finans sektöründe yurtdışı uygulamaların Türkiye ile entegrasyonu çerçevesinde yeni görev tanımlarının oluşması ve pozisyonların da artış göstermesi bekleniyor.

Özcan’a göre, özellikle istihdamda bilişim sektörü öne çıkacak. Yine bu yıl gayrimenkul sektörü, AVM yatırımları, inşaat ve yan sanayiinde de istihdam artışı söz konusu. Bankacılık, finans, sigorta sektörü de hareketliliğini koruyacak. “Teknolojinin gelişimiyle birlikte sektörler birbiriy-le iç içe geçiyor ve her gün yeni ürünler, iş alanları ortaya çıkıyor. Örneğin, işe alım sürecinde veri madenciliği teknikleri kullanılarak yeni seçme ve değerlendirme araçları geliştiriliyor, mobil onboarding uygulamaları, video ile sorular gönderilerek tamamen online ortamda yapılan mülakatlar var” diyen Özcan, 2016’da her sektörde yeni teknolojileri kullanarak yaratılan yeni iş alanlarına daha çok şahit olacağımızı söylüyor.

UZMANLIK İHTİYACI ARTIYOR

2016’da hukuk, tıp, teknoloji ve bilgisayar/teknoloji yönetimi alanları da her zamanki önemini koruyacak ve artıracak. Özellikle bu alanlardaki uzmanlaşma ihtiyacı gün geçtikçe derinleşecek. “Sektöre özel mesleki uzmanlık ihtiyacının güçleneceğine inanıyorum. Örneğin ilaç sektöründe pazar erişim, kurumsal/kamu ilişkileri gibi alanlardaki talep güçlenecek. Bilişim, sağlık ve hastane yönetimi, inşaat-taahhüt sektörleri cazibesinin sürecektir” diyen Egon Zehnder Yönetici Ortağı Murat Yeşildere’ye göre, 2016 yılı İK açısından da konsolidasyon yılı olacak. Özellikle gelişim ve eğitim olanaklarının hayata geçirileceği bir dönem olacağını düşünen Yeşildere, değerlendirme ve gelişim programları ile yönetici gelişiminin ön plana geçeceğin inanıyor.

2016’da işe alım süreçlerinin farklılaşacağı kesin. Yeşildere, “Zor pazar koşulları özellikle yönetici seviyesinde iş insanlarının hata yapma olasılığını azaltıyor; bu da daha uzun süreçlere sebep oluyor. Yeni yılda bu trendin devam edeceği beklentisi içindeyim” diyor. Türk yöneticiler için Ortadoğu’nun önemli kariyer fırsatları barındırması, görüşlerine başvurduğumuz hemen her İK uzmanının beklentisi. Yeşildere, 2016 sonundan itibaren açılan İran pazarı ve potansiyel vaat eden Afrika pazarının mobilitesi yüksek Türk yöneticiler için farklı fırsatlar sunabileceği inancında.

DİJİTAL PROFESYONELLER

PageGroup Genel Müdürü Hugo Campo’ya göre, işverenlerin özellikle operasyon direktörü, fabrika müdürü, genel müdür, CFO rolleri için talebi bu yıl da devam edecek. Satış ve pazarlama rolleri her zamanki gibi canlılığını koruyacak. Satış ve iş geliştirme alanında ise ağırlıklı olarak ihracat pozisyonları öne çıkacak. E-tica-ret, dijital, bilgi teknolojileri ve teknik olarak nitelendireceğimiz alanlarda da donanımlı adaylar her zaman yeni fırsatlar yakalayabilir.

İmalat endüstrisi son yıllarda daha yalın üretim tekniklerine yöneldiğinden özellikle otomotiv kökenli adaylara ihtiyaç duyuyor. Önümüzdeki dönemde imalat alanında özellikle aranan pozisyonlar ticari yönü güçlü fabrika müdürleri ile işçi ve çevre güvenliği kadroları olacak” diyen Campo, öte yandan sağlık ve yaşam bilimleri alanında da dijital profesyonellerin öneminin giderek artacağmı, 2016’da bu alandaki açığı karşılayabilmek için dijital profesyonellerin yetiştirilmesine önem verileceğini belirtiyor.

ORTADOĞU TÜRKLER İÇİN FIRSAT

2016’da üretim endüstrisi, perakende, inşaat ve ihracat yapabilen endüstriler öne çıkan sektörler olacak. Campo’ya göre, iç piyasada tıkandığını düşünen sektörlerdeki şirketler dış bölgeler ve ülkelerde iş geliştirmeyi deneyecekler. Uluslararası deneyimi olan Türk üst düzey yöneticilerin sayısındaki artışla birlikte Türkiye’deki beyaz yakalıların dinamizmi, uzmanlığı ve azmi Avrupalı şirketlerin daha fazla ilgisini çekmeye başladı. Çoğu Avrupa ülkesine kıyasla Türkiye’de iş temposu çok daha hızlı ve büyük potansiyele sahip; dahası iyi eğitimli, nitelikli pek çok yeni mezun bulunuyor. “Dolayısıyla Türkiye’deki işgücü yabancı şirketler için oldukça cazip” diyen Campo, Türk profesyonellerin özellikle Avrupa, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika’da daha fazla fırsat bulabileceğine işaret ediyor. Campo’ya göre, ayrıca mühendislik sektörü için Almanya ve İtalya, ilaç ve sağlık sektörleri için İsviçre ve teknoloji sektörü için ABD cazip ülkeler olmaya devam edecek.

TEKNOLOJİ İLE UYUM VE EMPATİ

Peki 2016’da işe alım süreç yönetiminde ne gibi değişiklikler olacak? Son dönemde üst düzey pozisyonlar için işe alımlarda özellikle koçluk yapabilen, esnek çalışmayı destekleyen ve özel hayat ve iş dengesini kollayan, sonuç odaklı, hızlı ve iletişim becerileri güçlü adaylar aranıyor. Campo’ya göre, ilgili alanda tecrübe, teknik bilgi ve birikimin yanı sıra yaratıcılık, yeni koşullara adaptasyon ve zorluklara karşı dayanma gibi ayırt edici nitelikler de önem kazanacak. Teknoloji ile uyum ve empati de önde gelen özellikler arasında yerini alacak. Her geçen gün çalışanın şirkete katkısı daha önemli hale geldiği için bu özellikler, 2016 yılında yönetici seçimlerinde belirleyici olacak.

ADAYI İKNA ZORLAŞACAK

Stanton Chase International Başkan Yardımcısı ve Stanton Chase Türkiye Yönetici Ortağı Çağrı Alkaya, büyük veri ve bulut bilişimle ilgili mesleklerin öneminin artacağını, yakın zamanda ise teknolojiden sorumlu yönetim kademesi anlamına gelen ‘chief technology officer’ pozisyonlarının ön plana çıkacağını düşünüyor. Fi-nansla birlikte sağlık teknolojisi ve teknoloji sektörünün önemi ve cazibesi artacak. Çalışanlar tarafında ise yapılan eğitim ve gelişim desteği ile liderlik gelişimi IK alanındaki önemli trendlerden biri olacak.

İşe alım süreçlerinde ise adayı pozisyona ikna etmek öne çıkacak. “Eskiden pozisyona uygun aday bulmak zordu. Şimdilerde durum tersine değişiyor, pozisyonu iyi adaylara satmak zorlaşıyor. Adayların ikna edilmesi işe alım sürecinde önemli rol oynamaya başladı” diyen Alkaya, Türk yöneticiler için en cazibeli pazarları şöyle sıralıyor: “Yunanistan’daki krizden dolayı birinci sırada komşumuz var. Bunu İspanya takip ediyor. Yönetici transferlerinin düzelen ekonomiyle beraber artacağını düşünüyoruz, geçen dönemlerde bu hep böyle oldu. Türk yöneticiler için son dönemdeki gelişmeler doğrultusunda öncelikli olarak Suudi Arabistan sonrasında ise İran fırsat taşıyor.”

GROWTH HACKER’LAR SAHNEDE

Daha çok şirket dijitalleşmeye başladıkça geçtiğimiz 10 yılda olduğu gibi teknik roller önem kazanmaya devam edecek. Fakat asıl oyunu değiştirecek oyuncular yeni yetişmeye başlıyor. Cros-sovcr Türkiye Genel Müdürü Sinan Ata, özellikle veri bilimi alanında yetişecek yeni yeteneklerin iş piyasasında 0501nun kurallarını değiştireceğini aktarıyor.

Ata, önümüzdeki dönemde growth hacker’larm çok önemli bir pozisyona sahip olacağını dile getiriyor. Biraz açmak gerekirse, growth hacker’lar alışılmış pazarlama yöneticileri gibi kendilerini sanatçı olarak değil, veri bilimci olarak gören, iş yapış şekilleri tamamen veriye dayalı olan, bir medya planını, bir lansman projesini, yani aklınıza gelebilecek tüm pazarlama faaliyetlerini veriyle analiz eden ve gerekli düzenlemeleri yapan, teknik dünyaya hakim, kurallarla arası pek iyi olmayan kişiler. Ata’ya göre, koca pazarlama departmanları ve bütçeleri yönetmektense bazı şirketler growth hacker’larla çalışmaya başlayacaklar. Sürekli veriye dayalı doğru yatırım ile pazar paylarını yaratmayı veya büyütmeyi deneyecekler.

UZAKTAN ÇALIŞMAYA İLGİ ÇOK

Ata’ya göre, önümüzdeki seçimsiz dönem Türkiye’yi reklam, halka ilişkiler ve büyük veri analizi yapan teknoloji şirketleri için cennete dönüştürebilir. Şirketlerin veriye dayalı iş geliştirme talepleri teknik şirket ve insan kaynağına ihtiyacı artıracak. 2016’nın ve bundan sonraki yılların İK trendi Ata’ya göre kesinlikle, ‘uzaktan çalışma’ (remote working) olacak. Hem çalışan hem işveren tarafında uzaktan çalışma ciddi ciddi konuşulacak. Doğru yönetildiğinde nasıl verimli sonuç alındığını gören Türk şirketleri bu konuya daha fazla ağırlık verecek. İş dünyası İK alanında ezberini bu yıl büyük oranda bozacak. Ata’ya göre, hala 1400’lü yıllarda Da Vin-ci’nin bulduğu resume’lerle yani kağıttaki CV’lerle doğru insanı seçmeye çalışıyoruz. Bu daha fazla sürdürülemeyecek.

FARKLI YÖNETİCİ BEKLİYORLAR

Türk yöneticiler, kriz şartlarına aşina, sorun çözme kabiliyetleri dünya standartlarının üzerinde olan parlak zihinler. “İçinde bulunduğumuz şartların yetersizliği bizi alternatif yollar, fikirler üretmeye itmiş. Ben bu. zihin yapısının yeni Amerikan startup kültürüyle çok örtüştüğüne inananlardanım” diyen Sinan Ata, hiç beklemediğiniz tepe isimlerin bu yıl Amerikan startup’larıyla çalışmaya başlayabileceğini söylüyor. Bu öngörüye göre, çok daha fazla yabancı şirket farklı seviyelerde Türk yöneticilerle çalışabilir. Türk yöneticiler içinse ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin kariyer anlamında cazibe merkezi olabilir. Ata, Amerikan ekonomisindeki toparlanma sebebiyle bu ülkedeki şirketlerin, petrole bağımlılığı azaltmaya yönelik agresif büyüme politikaları yüzünden Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve son olarak katma değerli ürün üretimi ve yaşam standartlarını iyileştirmeyi hedefleyen Çin’in Türk yöneticiler için ideal olacağmı savunuyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. 2016 yılında yapılabilecek çok güzel iş fikirleri. umarım herkes için iyi bir yıl olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu