Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

2017 Yılında Saatler Minimalist Tasarımlar Ön Planda

Saat pazarı yeni markalar ve modellerin piyasaya çıkması ile hareketlendi. Tüketiciler kaliteyi ulaşılabilir fiyatlara satın almak isterken, 2017 yılında saatlerde minimalist tasarımlar ön planda olacak…

GEÇTİĞİMİZ günlerde ülkemiz “Saat kaç?” sorusunun etrafında dönen bir karmaşa yaşadı. Kış saati uygulaması kalkmıştı kalkmasına ancak tüm elektronik cihazlarımız otomatik olarak saatleri geri aldı. İşte, bu noktadan sonra gün boyu süren bir “saat kaç” çılgınlığı yaşandı. Sokakta yürürken insanlar birbirine saati soruyor, internetten öğrenmeye çalışıyordu. Sebebi basitti aslında; çünkü çoğumuzun kolunda saat yoktu. Saati cep telefonlarımızın aklına emanet etmenin küçük bir sonucuydu yaşadıklarımız. Bu absürt gün sonrası kaç kişi saatçide soluğu aldı bilinmez ama bilinen bir şey var ki, modem dünyada zaman saatle ölçülmeye devam ediyor. Zaman kadar kıymetli, parayla satın alınamayacak bir şey de bu değere yakışır saatleri hak ediyor. Çoğu kişi de böyle düşünüyor olsa gerek ki, ülkemiz saat pazarı son yıllarda istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Her ne kadar bu yıl saat pazarı açısından sıkıntılı bir yıl olsa da 2017 yılına yönelik beklentiler sıkıntıların azalacağına işaret ediyor.

Dünya saat pazarının büyüklüğü 2015 yılında yaklaşık 42 milyar dolardı. Pazarda büyük bir hakimiyeti olan İsviçre, w pazarın yaklaşık yansını elinde tutmaya devam ediyor. Bu nedenle İsviçre saat pazarında yaşanan gelişmeler dünya JEam saat pazarının eğilimi hakkında ciddi ipuçları barındın-yor. 2015 ve 2016 yıllarında İsviçre saat pazarında bir daralma söz konusu. Geçen yıla göre bu ülkenin saat satışlarında yüzde İl’lik bir azalma var.

minimalist-tasarim-saatler

YÜZDE 9 BÜYÜME ÖNGÖRÜYOR

Türkiye’de ise saat pazarı büyük potansiyel barındırıyor. İthalata dayalı bu pazarın rakamlarına yakından bakacak olursak, 2015 yılında 236 milyon dolarlık saat ithalatı yapıldığını görüyoruz. Sa-at&Saat firması 2015 yılında 450 bin adetlik saat satışıyla ülkemiz saat pazarında kayda değer bir yere sahip. 175 satış noktası ve distribütörlüğüne sahip olduğu 30 markasıyla firma 2015 yılını yüzde 9’luk büyümeyle kapattı. Bu yılki büyüme hedeflerinin ise yüzde 11 olduğunu kaydeden Saat & Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, geçen yıl 225 milyon TL olan cirolarının bu yılsonunda 260 milyon TL’ye çıkacağını öngördüklerini belirtiyor. Bu yılın ilk dokuz ayında 400 bin adetlik satış rakamına ulaştıklarını anlatan Kaya, Türkiye’de bu yıl içinde gerçekleşen beklenmedik gelişmelerin piyasadaki genel algıyı etkilediğini belirtiyor.

“Gelişmeler insanların kendilerine yeni bir saat alırken ya da sevdiklerine hediye alırken beklemelerine engel değil. Her yaşanan olumsuz gelişmenin ardından gördük ki, insanların asla ertelemek istemedikleri bir şey varsa o da kendilerini ve sevdiklerini mutlu etmek.”

MİNİMALİST TASARIM ÖN PLANDA

Son yıllarda uluslararası markaların ciddi talep görmeye başladığını anlatan Kaya, bu durumun köklü İsviçre markalarının tahtını salladığını ifade ediyor, “özellikle genç tüketiciler modayı yakından takip ediyor ve farklı giyim stillerine göre saatler satın alıyor. Tasarım ve kullanım rahatlığı öncelikleri arasında yer alıyor” diye konuşan Kaya, geniş kasalı saat modelleriyle, pembe altın tonlarında ve son dönemde mavi tonlarda kayış ve kadrana sahip modellerin sıkça tercih edildiğini anlatıyor.

2017’de hasır kayış stili ve dünyayı etkisi altına alıp Türkiye’ye de yansıyan minimalist akımın saat pazarını belirleyeceğini dile getiren Kaya, “Klasikten vazgeçemeyenler en bilindik markaların yeni modellerini tercih ediyor. Özellikle akıllı saatler pazara büyük hareket getirdi. Teknolojinin hayatlarımıza daha fazla girmesi ile birlikte cep telefonları ile entegre çalışan akıllı saatler tüketicinin gözdesi haline geldi” diyor. Saat&Saat olarak bu ilgiye kayıtışız kalma dıklarım ve akıllı saatleri tüketici ile buluşturduklarını kaydeden Kaya, “Satışını yaptığımız Guess, Fossil, TAG Heuer, Michael Kors, Skagen, Tommy Hilfiger, Hugo Boss gibi markaların akıllı saatleri en çok somlan ve takip edilen modellerimiz arasmda yer alıyor” şeklinde konuşuyor.

İKİ MARKA DAHA KATILIYOR

Arıkan Saat Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Arı-kan da pazara yeni markaların girmesiyle ve yerel markaların büyüyerek uluslararası arenada boy göstermesiyle dünya saat pazarının marka bazında büyümeye devam ettiğini anlatıyor. Arıkan, Türkiye’nin dünya saat pazarı açısından önemli bir konumda olduğunun altını çizerek “Saate değer veren ve önemli bir aksesuar olarak gören bir tüketim eğilimimiz var. Bu tüketim eğilimimiz, tüm internasyonel markalar için gelişmekte olan bir pazarımızı cazibe merkezi haline getiriyor. Vitrinlerde her an yeni bir marka görebilirsiniz” diyor.

Arıkan Saat’in ülkemizdeki diğer markalardan daha farklı bir yapıda olduğunu kaydeden Arıkan, üretici kimliklerine vurgu yapıyor. Bünyelerinde yer alan tüm markaların tasarım, üretim ve dünya satış operasyonunun kendileri tarafından yapıldığını belirten Arıkan, “ILG Grup ile yaptığımız işbirliği ile Poliçe ve Gant saat markalarının tasarım ve üretim operasyonunu üstleniyoruz. Bu işbirliğimizi bu sene geliştiriyor ve iki yeni marka ile daha bu operasyonumuzu büyütüyoruz” diyerek son gelişmeleri paylaşıyor. Arıkan, bu iki markanın isimlerini Aralık ayında yapacakları bayi toplantısında açıklayacaklarını belirtiyor.

ULAŞILABİLİR FİYAT VE KALİTE

İsviçre Saat Endüstrisi için bu dönemin oldukça zor bir sınava dönüştüğünü anlatan Arıkan, bunun kendileri gibi markalar için de fırsat olabileceğini kaydediyor: “Dünya pazarında Arıkan Saat olarak rolümüz büyürken, satış rakamlarımız tüm dünya üzerinde artmaya devam ediyor ve yeni pazarlara girmemize olanak sağlıyor. 2017 yılının kaliteli ve ulaşılabilir fiyatlı global markalar için çok daha iyi geçeceğine inanıyoruz. Pazar rakamları ve ihracat rakamlarımız da bu inancımızı kanıtlıyor. 2017 yılında son iki yıla oranla çok daha pozitif gelişmeler bekliyoruz.”

Dünya genelinde yeniliklere açık, modaya önem veren, trendleri hızlı bir şekilde takip ederek kendine uyarlayan nüfusun gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Arıkan, marka tutkunluğunun yanı sıra tüketim eğiliminin tasarım, kalite ve ulaşılabilir fiyatlar olarak öne çıktığını ifade ediyor. “Kaliteli ve tasarım bir ürüne sahipseniz ve fiyatlarınız da ulaşılabilir ise bu denklem size çok büyük avantaj sağlıyor” diyen Arıkan, böyle bir durumda tüketicinin tercihini sizden yana kullanmamasında hiç bir neden olmadığını söylüyor.

AKILLI SAATLER DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Bu yıl sektörde 127. yılını kutlayan Tevfik Aydın ise, mekanik saat severlerin ilk adreslerinden biri. Firmanın üçüncü kuşak yöneticisi Ömer Fatih Aydın, bu yılın sadece Türkiye pazarı için değil dünya saat pazarı için de iyi bir yıl olmadığını belirterek başlıyor sözlerine. Dünya saat tüketiminde önemli bir paya sahip Çin pazarında ve Çinli turist müşteri taleplerinde yaşanan düşüşün bunda etkili olduğunu ifade eden Aydın, saat firmalarının akıllı saatlerin piyasaya sürülmesi ile paniklediğini anlatıyor ve bu durumu şu sözlerle açıklıyor:

“Yeni modellerini piyasaya sürmek yerine daha önce tasarladıkları ve artık o markanın ikonu olarak kabul gören klasik modellerini değişik renkli kadran ve kayış tasarımları ile çeşitlendirdiler. 2017 yılında da bu anlamda mekanik saat firmalarından büyük bir atılım beklemiyorum.” Aydın pek çok saat firmasının akıllı saatlerin yeni inovasyonlarını ve bunların piyasada ne derece kabul gördüğünü gözlemleyeceğini ve buna göre hareket edeceğini belirtiyor.

ZAMANSIZ SAATLER

Ülkemizde mekanik saat kültürünün yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Aydın, az da olsa bilinçli tüketicilerin daha uzun süreli kullanılacak, “zamansız” denilen mekanik saatlere yöneldiğini anlatıyor. Mekanik saatin pilli saate göre avantaj ve dezavantajlarının bulunduğunu kaydeden Aydın bunları şöyle açıklıyor:

“Mekanik saatler el emeği göz nuru usta işidir. Pilli saate nazaran işletim sistemi farklı olduğundan daha az dakiktirler. Enerjisini sizin kol hareketlerinizden aldı-doğal olarak her gün kullanmadığınız takdirde dururlar ve yeniden ayarlamanız gerekir. Isı farklarından, manyetik alanlardan, tozdan ve sudan daha fazla etkilenirler. Ancak daha uzun ömürlüdürler ve pile gerek duymazlar.”

Mekanik saatlerde trendin nasıl olacağıyla ilgili olarak Aydın, bu yıl başlayan sadelik ve klasik görünümün 2017’de de etkili olacağını kaydediyor. “Büyük kasalar daha az tercih edilecek, geçmişi olan, aile yadigârı saatler daha ön planda olacak” diyen Aydın, insanların saat tercihlerinde daha seçici olacaklarını çünkü bir anlam ve geçmiş arayacaklarını ifade ediyor.

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu