İş Fikirleri ve İş Kurmak

Afrika Ülkelerinde Yatırım Fırsatları

Afrika’yı yükselten 10 etken

  1. Afrika kıtası dünya mineral kaynaklarının yüzde 50’sini barındırıyor. Buna karşın dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 3,2.
  2. Afrika nüfusunun 2050’ye kadar ikiye katlanması bekleniyor.
  3. Afrika’da Nijerya, Güney Afrika ve Mısır dışında ekonomik büyüklüğü 30 milyar doların üzerinde 18 ülke bulunuyor. Bu ülkelerin toptam GSYH’si 714 milyar dolara ulaşıyor.
  4. IMF, kıta ekonomisinin beş yılda reel olarak ortalama yüzde 5.2 büyüyeceğini öngörüyor.
  5. Afrika ülkeleri için yap-işlet-devret modeli, kalkınmada öncelikli model olarak uygulanıyor.
  6. 2000’den bu yana Sahraaltı Afrika’da kişi başı gelir her yıl yüzde 5 artıyor. Bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceği öngörülüyor.
  7. 2000’den bu yana Sahraaltı Afrika ekonomisi reel olarak iki kat, dolar cinsinden ise dört kat büyüme kaydetti.
  8. Angola, Mozambik ve Etiyopya son 10 yılda yüzde 8’in üzerinde büyüyerek, büyüme hızında Çin ve Hindistan’ı geride bıraktı.
  9. Büyüme ve kalkınma için yalnızca sanayi yatırımları değil, başta turizm olmak üzere hizmet sektörü için de teşvikler yürürlükte.
  10. Afrika, Asya’nın ardından dünyanın en büyük ikinci mobil telefon pazarı olmaya doğru gidiyor.

Afrika pazarında dikkat edilmesi gereken 7 başlık

  1. Yatırım yapılacak ülkenin yerel kültürü ve kültürel değerlerinin tanınması büyük önem taşıyor. Yerel dilde birkaç ketime öğrenmek bile, ikili temaslarda fark yaratıyor.
  2. Bazı ülkelerdeki siyasi I istikrarsızlık ve kanunlartn sık sık değişmesi yatırımcıları ve iş yapanları zor durumda bırakabiliyor.
  3. Afrika’ya kalifiye eleman taşımanın önünde bürokratik engeller var.
  4. İlk aşamada ürünlerin acenta veya bayii vasıtasıyla satılması tercih edilmeli. Komisyonlar yüzde 3- 20 arasında değişiyor.
  5. Temsilcilerin malın gümrük işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecek ve ülkenin beş büyük şehrine ulaşabilecek özellikte olmasına dikkat edilmeli.
  6. Kıtada olumlu bir iş geleneği ödeme yapılmadan malın gönderilmemesi ve gönderilen ürüne hertürlü garantinin talep edilmesi.
  7. Bazı ülkelerde bir yabancı isçiye karşı üç yerli isçi çalıştırma kuralı bulunuyor, istihdam stratejisini bu kuralı dikkate alarak kurmak gerekiyor.

Afrika’da öne çıkan projeler

  1. Nijerya’da 10 milyon metrekare alana sahip olacak olan Eko Atlantic’s konut ve altyapı projesi.
  2. Kenya’da 23 milyar dolarlık bütçe gereksinimi otan Lamu Limanı, Güney Sudan ve Etiyopya Nakliye Koridoru projesi.
  3. Sudan’da sondajla su çıkarma işine ihtiyaç var. Ülkede üç bin civarında su kuyusu açılması planlanıyor. Sondaj makine ve ekipmanına ihtiyaç duyuluyor.
  4. Cezayir’de beş yıl içinde 75 bin yeni yatak kapasitesi yaratılması planlanıyor. Turizm yatırımlarına devlet teşviği veriliyor.
  5. Yıllık 20 bin ton bitkisel ithalatı yapan Etiyopya’da özellikle şeker, bitkisel yağ, un üretim tesislerine yönelik ekipman, yedek parça ve ambalaj ihtiyacı artıyor.

 

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu