Güncel Ekonomi Haberleri

Altındaki hareketlenme ne anlatıyor?

ALTIN, 2015 sonlarında, ons bazında 1.050 dolara gerileyince herkes heyecanlanmış; uzmanlar ons fiyatının 800 dolarlara kadar gerileyebileceği yorumları yapmışlardı. 800 dolar birçoklan tarafından ‘çıkarma maliyeti’ olarak hesaplanıyor, fiyat oraya gelirse, ocakların zarar edeceği ve kapanacağı, dolayısıyla arzın kısılacağı, böylece fiyatların dengeye oturacağı yorumları yapılıyordu. Altın, 800 ons/dolar fiyatlara gelmedi.

Gelmediği gibi son iki aydır da bir yükseliş trendine girdiği gözleniyor. 7 Eylül itibarıyla uluslararası piyasalarda fiyatı 1.340 ons/dolarda. Yine, gözler altına çevrildi. Uzmanlar bu kez yatırımcıların riskten kaçtığından, güvenli liman arayışından söz ediyorlar. Peki, ne oldu da altın hareketlendi?

Kuzey Kore ve Trump faktörü

Kuzey Kore, nükleer füze denemeleri yapıyor ve ABD buna karşı çıkıyor. Diğer taraftan dolar endeksindeki gerileme (Piyasalar Trump’m vaatlerini yerine getiremeyeceğine inanmaya başladığı için dolar endeksi geriliyor) altın fiyatlarını destekliyor. Şu anda altın fiyatını yukarı yönde hareketlendiren iki neden bunlarmış gibi görünüyor. Peki, hiçbir getirisi olmayan, sadece piyasalardaki alım satım karı ve elde tutma getirisi sağlayan altında hareket devam eder mi?

ABD, Avrupa Merkez Bankası, Japonya ve İngiltere merkez bankaları parasal genişleme yoluyla piyasalara trilyonlarca dolar, liret, Euro ve yen sürdüler. Basılan bu paraların ülke ekonomilerinde büyümeye neden olması bekleniyordu. Ancak gelinen noktada hedeflenen büyüme oranları yakalanamadığı gibi basılan paralar finansal piyasalarda dalgalanmalara ve balonlara neden ölüyor. Hisse senedi piyasaları bütün dünyada yükseliyor.

Altın da bu genişleme politikasından nasibini aldı. 2000’lerde 300 ons/dolardan 1900 dolarlara kadar süren atak 2011’de son buldu. O zamandan beri yeni zirve görmeyen altm 1,050 dolara kadar geriledi. Şimdi diplerden başlayan hareketin yeni bir yukarı yönlü atak mı, yoksa düşüşe karşı bir tepki hareketi mi olacağı tartışılıyor.

Altm fiyatım etkileyen bütün olayları ve tartışmaları göz ardı ederek grafiğe baktığımızda, altın fiyatında yukarı yönlü bir hareketlenme olduğu izleniyor.

Ancak daha önce 1.400 dolar civarma yapılan ataklar satışla karşılanarak, fiyat aşağı yönlü bwaskılandığı için bu kez de aynı hareketin söz konusu olacağı varsayılabilir. Bu durumda 1.150 dolar ile 1.400 dolar aralığındaki fiyat hareketleri altının olağan dalgalanma aralığı olarak düşünülebilir. Ancak, olur da altının ons fiyatı 1.400 doların üstüne çıkarsa işte o zaman altında yukarı yönlü yeni bir hareketin başlama olasılığı artacaktır.

Yatırımcı ne yapmalı?

Peki, altın yatırımcısı ne yapmalı? Piyasalara profesyonel anlamda yatırım yapan yatırımcılar, teknik destek ve direnç seviyelerine dikkat ederek altına yatırım yapabilirler. Ancak profesyonel yatırımcı olmayanlar için bu dönem altında birikim dönemi olabilir. Yavaş yavaş, küçük miktarlarda altın biriktirmek, olası yukarı hareketlerde çıkışa hazırlıklı olunmasını sağlayabilir. Diğer taraftan altın fiyatlarında düşme olsa bile dolar fiyatında yükselme olacağı için TL bazında uzun vadede altın zarar ettirmeyecektir.

 

MURAT GEYLANt AKTAŞ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu