İş Fikirleri ve İş Kurmak

Altınızda Araba İle Marka Elçiliği Yaparak Para Kazanmak

Öğrenciler ve iş arayan gençler, marka elçiliği yapıp altınızda arabanızla ayda 3 Bin TL kazanabilirsiniz

SABANCI Holding’den Garanti Bankası’na, Vodafone’dan Doritos’a gençlik iletişimi yapmayan firma kalmadı. Üç yıl önce yine kapak haberi olarak duyurup dikkat çektiğimiz harçlık pazarının büyüklüğü 80 milyar TL’ye ulaştı…

LİSE ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra çalışan gençleri de hedefleyen ‘gençlik pazarlaması’ (youth marketing) ile yaratılan ‘harçlık pazarı’ büyümeye devam ediyor. Bu pazarın büyüklüğü gençlik pazarlama iletişim ajansı Youth Republic’in Synovate ile Ekim 2010’da yaptığı ‘Harçlık Pazarı’ araştırmasıyla ilk kez ortaya kondu. Buna göre Türkiye’de harçlık pazarı 80 milyar TL gibi bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Bunun 22 milyar TL’si üniversite öğrencileri, 11 milyar TL’si lise öğrencileri, 53 milyar TL’si de çalışan gençlere ait. Sektör uzmanları, harçlık pazarına, son yıllarda hızla artan vakıf üniversiteleri ve özel okullara ödenen yıllık kayıt ücretlerinin de dahil edilmesi durumunda rakamın çok daha büyüyebileceğini vurguluyor.

Bu arada, üniversiteli gençlerin okul zamanı aylık ortalama harçlıkları 501 TL. Harçlıkların vakıf üniversitelerinde yüksek, devlet üniversitelerinde ise daha az olduğu görülüyor. Yine okul zamanında liseli gençlerin aylık ortalama harçlıkları 200, okumayan ve çalışan gençlerin aylık net geliriyse 635 TL.

Gençlik Ajansları Büyüyor

Gençlik ajanslarının kuruluşu 10 yıl öncesine dayanıyor. Fakat olgunlaşıp büyümeleri son üç dört yıllık bir süreç. Bugün pazarın yıllık büyüme hızının yüzde 30 seviyelerinde olduğu tahmin ediliyor. Sadece bir yıl öncesine kadar üç ajansın hizmet verdiği pazarda bugün oyuncu sayısı altıya ulaşmış durumda.

Sektör yetkilileri, gençlik ajanslarının oluşturduğu pazarın büyüklüğünü hesaplamakta zorlanıyor. Çünkü gençlik ajansı denilen yapı hem doğrudan pazarlamadan, hem dijitalden hem de araştırmadan pay alıyor. Ve bu ajanslar yatay uzmanlık alanları geliştirmek zorunda olduklarından birbirleriyle olduğu kadar birçok alandan çok sayıda rakiple de rekabet ediyorlar. Yine de tahminler pazarın büyüklüğünün 2011 itibariyle 50 milyon TL’ye ulaştığına işaret ediyor.

Gençlik pazarlaması hizmeti almak için gereken bütçe, projenin hayata geçeceği kampüs sayısına, hizmetin kapsamına, ürüne, markaya, hedef kitleye göre değişiyor. Ancak genel olarak bir firmanın gençlik iletişim ajansından aldığı hizmetin bedelinin 30 bin TL’den başlayıp 2-3 milyon TL’lere vardığını söylemek mümkün.

Nüfusun Yarısı Genç

Gençlerin markalar açısından neden bu kadar önem taşıdığını sayısal verilerle ortaya koymakta yarar var. Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 50’si 28 yaşın altında. Bu nüfusun 16 milyonu da 15-25 yaş arasında. 18-24 yaş arası her üç gençten biri üniversiteli. 15-25 yaş arasındaysa 16 milyon genç var. Çin’deyse bu rakam 195 milyona varıyor. Ancak Türkiye’de genç nüfusun toplam nüfusa oranı (yüzde 22) daha fazla.

2011 yılı itibariyle lise öğrencisi sayısı 4.7 milyona ulaşmış durumda. Bunların yüzde 87’sinin sosyal medyada hesabı var. Üniversite öğrenci sayısıysa 2 milyon. Açık öğretim öğrencileri dahil edildiğinde bu sayı 3.5 milyona ulaşıyor. Bunların da yüzde 91’inin sosyal medyada hesabı var.

Dolayısıyla gençlerin bu kadar çok olduğu bir toplumda onların yaşam tarzlarını, davranış biçimlerini keşfetmek ve gençliğe yönelik ürün ve iletişim faaliyetlerini biçimlendirmek, markaları birkaç adım öteye taşıyor. Bu nedenle markalar bugünün ve geleceğin tüketicisi gençliğin hayatlarına dahil olmanın ne demek olduğuna, bunun nasıl ve kim tarafından yapılacağına yönelik yanıtlar arıyor. Bu noktada da gençlik pazarlama iletişimi yapan ajanslar önem kazanıyor.

Kobiler De İlgi Gösteriyor

Gençlik iletişimi ajanslarından daha çok hızlı tüketim ürünleri (FMCG), gıda, bilişim, telekomünikasyon, eğlence, moda ve oyun sektörü hizmet alıyor. Önde gelen ajanslardan biri olan The Uniclub’ın bağlı olduğu Youtholding’in CEO’su Emrah Kaya, artık tüm sektörlerin bu ihtiyacı hissetmeye başladığını belirtiyor. Son dönemde e-ticaret şirketleri ve yeni girişimcilerin de gençlere ulaşma isteğinin arttığına dikkat çeken Kaya, “KOBİ boyutundaki şirketler bile bir şekilde gençlere dokunmak istiyor. Gençlerle iletişime başlayan şirketlerinse gençlik ajanslarından beklentilerinin her geçen gün arttığının da altını çizmek gerekiyor” diyor.

The Uniclub, öğrenciler için yurt hizmetleri sunan KOBİ boyutundaki şirketlere de zaman zaman hizmet veriyor. Emrah Kaya, önümüzdeki dönemde kamu şirketlerinin de bu konuya ağırlık vereceğini öngörüyor.

TV Out, Sosyalleşmek İn

Türkiye’nin hemen her yerinden lise ve üniversitelilerden oluşan bir gençlik network’ünü yöneten Youth Republic’in ajans başkanı Serhat Gürcü, günümüzde markaların gençlik alt markaları ve gençlik platformları oluşturma eğiliminde olduklarına dikkat çekiyor. Topluluk oluşturma ve yönetmenin uzmanlık isteyen bir iş olduğunu belirten Gürcü, “Bu işi gençlik pazarlamasındaki en önemli trendlerden biri olarak görüyoruz” diyor.

‘İnternet çocukları’ olarak adlandırılan milenyum kuşağının (1994-2003 arası doğumlular) özellikleri bu trendi yaratan en önemli etkenlerden… Çünkü bu kuşağın temsilcileri, her şeyi bir arada yaşıyor ve aynı anda yapıyor. Markaların çok farkındalar ve teknolojisiz bir hayat bilmiyorlar. Yine çok erken yaşta markalara ve mesajlarına doyuyorlar. Ve bir noktadan sonra çok daha fazla beklenti geliştiriyorlar. Bir marka bu beklentileri karşılamak için yenilense bile, bu gençler yeni ürünü sadece yeni olduğu için almıyor. Çünkü önce marka değerleri konusunda ikna olmaları gerekiyor.

7/24 Facebooktalar!

Serhat Gürcü, tüm bu nedenlerle otantik, kişiliği olan, aksiyonları ve vaatleri tutarlı markaların bu gençler için öne çıktığını, ancak yine de başarıyı garantileyemediklerini vurguluyor. Gürcü, “Bir gencin hayatına dahil olmak için, onların vakit geçirmek isteyecekleri bir deneyim tasarlamak ve onlarla sosyalleşmek gerekiyor” diyor. Bu tespiti ‘Harçlık Pazarı 2010’ araştırması da doğruluyor. Araştırmaya göre, liseli gençlerin bir ürün satın alırken arkadaşlarından etkilenme oranı, reklamların bu satın almaya etkisinden yüzde 35 daha fazla. Üniversiteli gençlerdeyse bu oran yüzde 60’a kadar yükseliyor.

Yine üniversiteli gençlerin sadece yüzde 40’ı boş vakitlerinde televizyon izliyor. Liselilerde bu oran yüzde 28’e düşüyor. Lise ve üniversite çağını yaşayan 15-24 yaş arasındaki kitleyse yüzde 85 oranında Facebook kullanıyor.

2 Bin Elçisi Var

Markaların gençlerle online ve offline bağlantı kurmasını sağlayan gençlik ajansları bu iş için yine gençlerden oluşan marka elçileriyle çalışıyor. The Uniclub bünyesinde master, senior ve junior olarak üç farklı görev tanımına sahip 2 bin 100 marka elçisi çalışıyor. Bu elçiler toplam 54 şehir ve 70 kampüste görev yapıyor. 43 markaya hizmet veren firmanın müşterileri arasında, Microsoft, Coca-Cola, Google, Garanti Bankası, Efes Pilsen, Arçelik, Sony Ericsson, Turkcell, Limango gibi firmalar bulunuyor. Uniclub bu yılın sonuna kadar marka sayısını 50’ye çıkarmayı hedefliyor.

Marka elçiliği yapan gençlerin profili, iletişimi yapılan ürüne, hizmete veya markaya göre değişiyor. Örneğin, hızlı tüketim sektöründe genellikle pazarlama konusunda altyapısı olan öğrenciler tercih ediliyor. Konu teknoloji ürünüyse mühendislik öğrencileriyle çalışılıyor.

60 Markayla Çalışıyor

Youth Republic ise marka elçilerini bulan, yöneten ve denetleyen ‘kampüs marka yöneticileri’ (KMY) sistemini işletiyor. Bugün itibariyle ajansa bağlı çalışan 200 senior, 750 junior kampüs marka yöneticisi ve dönemsel olarak çalışan 2 bin 200 marka elçisi (çaylak) bulunuyor. Marka elçilerinin özellikleri projenin ya da markanın ihtiyaçlarına göre değişiyor. Örneğin bir marka için spora meraklı gençler çalışırken, bir başkası için kişisel bakıma meraklı olan kızlar tercih ediliyor. Youth Republic, yaklaşık 60 markaya hizmet veriyor. Bunlar arasında Vodafone, Finansbank, Unilever, Ülker, Cadbury Kraft, Sabah, Avon ve Fritolay gibi firmalar yer alıyor.

Araba Bile Veriyorlar

Marka elçilerinin kazandığı para geçtiğimiz yıllar içinde çok da değişmiş değil. Yetkililer en fazla yüzde 25’lik bir artıştan söz etmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Özellikle bahar festivallerinde etkinlikler arttığı için bu işi yapan gençler günde 100 TL’nin üzerinde gelir elde edebiliyor.

Marka elçilerinin elde ettiği kazanç sadece para değil. Örneğin, Uniclub’ın ‘Apple Campus Representatives’ projesinde görevli marka elçileri, önerdikleri ve gerçekleşen satışlar sonucunda MacBook kazanabiliyor. Ajanslar elçilerine akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve benzeri teknolojik altyapılar da sağlıyor. Bunun yanında arkadaşlarına karşılıksız iyilik olarak dağıtabilecekleri indirimlerin merkezinde de marka elçileri bulunuyor ve bu durum onlar için sosyal referans noktası oluyor. Bu işin akademisyenlerle bir araya gelmek ve okulda daha çok tanınmak gibi faydaları da bulunuyor. Bu arada Uniclub’ın araba sağladığı marka elçileri olduğunu da belirtelim.

Müşteri Tarafına Geçiyorlar

Emrah Kaya, gençlerin marka elçisi olarak çalıştıkları markada iş olanaklarının sınırsız denecek kadar çok olduğunu belirtiyor. Kaya, “Mesela Google Genç Ajanslar Akademisi projemiz kapsamında Google’ın marka elçilerine ajans kurduğumuz bile oldu. Ayrıca marka elçilerimiz çalışırken iş hayatına yönelik birçok deneyime ve birikime sahip oluyor. En önemlisi marka değerinin öneminin farkına varıyorlar. Genç nüfusun markalar için ne kadar önemli olduğunu projelerinde birebir görüyorlar” diyor.

Youth Republic’in KMY’leri de yönettikleri markalar tarafından işe alınmak ya da ajans tarafında kariyer yapma motivasyonuyla çalışıyor. Bugün mezun olan pek çok KYM, ajansın Vodafone, P&G ve Unilever gibi büyük müşterilerinde çalışıyor. Bu arada senior KMY’ler periyodik eğitimler dışında her yıl düzenli olarak İstanbul’da eğitime alınıyor. Bu eğitimlerde ajansın müşterisi olan markaların pazarlama yöneticileriyle bir araya geliyor. İki gün süren eğitimlerde yılın en başarılı KMY’leri ödüllendiriliyor. Çaylak olarak sisteme giren bir öğrencinin senior olabilmesi için iki yıl üstün başarı göstermesi gerekiyor.

Sosyal medya etkisi artıyor

Sosyal medyanın sektörü iş yapış biçimleri ve iletişim anlamında nasıl etkilediğini görmek açısından, dijital gençlik ajansı Youth Media’nın istatistiklerine bakmak yeterli. Buna göre, her 60 saniyede Facebook’ta 510 bin 40 yorum yapılıyor, Flickr’a 6 bin 600 fotoğraf yükleniyor, 98 bin tweet atılıyor ve 320 yeni Twitter kullanıcısı oluşuyor. Yine Z kuşağının yüzde 78’i internette oyun oynuyor. Bunların da yüzde 50’si Y kuşağıyla online olarak aynı seviyede oyunlar oynuyor.

Youtholding CEO’su Emrah Kaya, “Sosyal medyanın bu hızla hayatın içindeki varlığının artması, gençlere yönelik iletişimi derinden etkiledi” diyor. Gençlere gerçek hayatta yüz yüze verdiğiniz mesajlar ile sosyal medyada verdiğiniz mesajları farklılaştırmak gerektiğini belirten Kaya sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gençler, sosyal medyada kendilerini gerçek hayattan çok daha özgür hissediyor. Bu nedenle sosyal medyada daha hızlı ve sıkılganlar. Dijital ortamda gençlere yönelik iletişimi tasarlamak ve mesajları hazırlamak ayrı bir uzmanlık ve birikim gerektiriyor.”

Youth Republic Ajans Başkanı Serhat Gürcü de sosyal medyanın iş yapış biçimlerini kökten değiştireceğine inanıyor. Şu anda daha birinci fazda olunduğunu düşünen Gürcü’nün değerlendirme ve öngörüleri şöyle: “Tüm markalar çeşitli yöntemlerle beğeni ve hayran toplama yarışında. Bu yıldan itibaren bu hayranlarla ne yapacakları meselesi gündeme gelecek ve o noktada hedef kitleyi çok iyi tanımak gerekiyor. Sosyal medyanın çift yönlü etkileşim, birlikte tasarım ve gençlerin hayatına dahil olma anlamında önemli rolü olacak.”

Bu arada Youth Insight’ın Eylül 2011’de yaptığı ‘Sosyal Medyada Gençler ve Marka Etkileşimleri’ konulu araştırmaya göre, gençler haftada 50 saatlerini sosyal medyada geçiriyor. Türkiye’de 30.5 milyon Facebook kullanıcısı var. Bunların yüzde 53’ü 13-24 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Gençlerin yarısının Facebook’ta beğendiği ve takip ettiği marka sayfası var. Bunların 3’te 1’i de markaların sayfa güncellemelerini düzenli olarak takip ediyor. Özellikle üniversite öğrencileri Facebook’ta ortalama yaklaşık 40 marka takip ediyor.

“Kriz söylentileri etkilemez”

Youtholding bünyesindeki Youth Research’ün Temmuz 2011’de gençlerin olası bir ekonomik krize bakış açılarıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, gençlerin yüzde 66’sı olası bir ekonomik kriz için hazırlık yapıyor. Hazırlık yaptığını söyleyen gençlerin yüzde 23’ü birikim yaparak, yüzde 77’si de borç altına girmeyerek önlem alıyor. Olası bir krizde vereceği ilk tepkinin ne olacağı sorulan gençlerin yüzde 38’inin “Harcamalarımı en aza indiririm”, yüzde 26’sının “Harcamalarımı ertelerim”, yüzde 15’inin de “Sadece lüks harcamalarımı kısarım” cevabı verdiğini de belirtelim.

Yine olası bir ekonomik kriz durumunda gençlerin vazgeçecekleri kalemlerin başında yüzde 25’le ‘seyahat-tatil’ harcamaları geliyor. Yüzde 21’le ‘dışarıda yeme-içme’, yüzde 18’le oranla ‘gezme-tozmada harcamaları diğer öncelikle kalemler. Bunları sırasıyla giyim-kuşam, kültür-sanat, kişisel bakım ve ev harcamaları izliyor.

Youth Republic’in araştırmasına göre de Türkiye’nin kendine özgü sosyoekonomik yapısı nedeniyle aileler krizden etkilense bile çocuklarının harçlığını kesmiyor. Bunu destekleyen bir gösterge de 2008 krizinde harçlığının azalmadığını, tam tersine daha çok şey alabildiğini söyleyen gençlerin oranının yüzde 80 olmasıydı. Dolayısıyla krizlerden öğrenciler değil, daha çok çalışan gençler etkileniyor.

Kapılar yabancı yatırımcıya açık

Büyüyen gençlik ajansları yabancı yatırıma da sıcak bakıyor. İki yıl içinde ilk yatırımların konuşulmaya başlayacağı düşünülüyor. Bu öngörüden hareketle kurumsal altyapısını oluşturan ve yazılım altyapısını güçlendiren Youth Republic, aynı zamanda insan kaynakları ve finansal alanlarda danışmanlıklar alıyor. Bu arada ajans yeni ve büyük bir ofise de geçme hazırlıkları yapıyor. İki üç yıl içinde stratejik bir network ile birlikte gelişmekte olan pazarlara açılmayı planlayan firma, Polonya, Ukrayna, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri hedefliyor.

Youtholding’e ise ortaklık ve satın alma yönünde ağırlıklı olarak Ortadoğulu şirketler ve çeşitli fonlardan teklifler geliyor. Her geçen yıl daha da büyüyen firma, kendisine know-how getirecek ve ölçeği daha da büyütecek bir ortağa yeşil ışık yakmayı planlıyor. Bu arada, firmanın 2011’de Dubai’de açtığı bölge ofisiyle faaliyetlerini Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya taşıdığını belirtelim.

200 bin genç Sabancı Baharı’nı yaşadı

Sabancı Holding, gençlerle aynı dili konuşan ve kişisel gelişimlerinde onların yanlarında olan bir marka olarak görmelerini sağlamak amacıyla sürdürdüğü gençlik iletişiminin bir ayağı olarak bahar şenlikleri döneminde beş kampüsü içeren bir roadshow gerçekleştirdi.

‘Birlikte Yaratmak’ felsefesinden yola çıkan kampanya, facebook.sabanci.com adresi üzerinden yürütüldü. 3 bin 200 öğrencinin katıldığı oylamanın sonunda gençler kampüslerinde görmek istedikleri festivalin içeriğini kendileri belirledi. Sabancı Baharı’nda öğrencilerin seçimine göre gündüz aktivitelerinde Çikolata Atölyesi, El Sanatları Atölyesi, Tasarım Atölyesi, Çömlek Atölyesi, Müzik Atölyesi, Karaoke, Kariyer Avı, PES, Guitar Hero, Nintendo Wii gibi aktiviteler yer aldı. Akşam ise MFÖ konseriyle gençler baştan sona katılımcı olarak yer alabildikleri kültür, sanat ve eğlenceyi kendi tarzlarında yaşadıkları bir gün geçirmiş oldu.

Sabancı Baharı’ndan, Çukurova Üniversitesi’nde 46 bin, Ege Üniversitesi’nde 38 bin, Hacettepe Üniversitesi’nde 45 bin, Erciyes Üniversitesi’nde 40 bin, Sabancı Üniversitesi’nde de 3 bin olmak üzere toplamda 200 bin genç yararlandı.

Kredi kartı satışları yüzde 60 arttı

Finansbank, gençlere yönelik kartı Cardfinans Go için ‘Abilerin Abisi’ projesine imza attı. Bu projeyle kredi kartlarının gençlerdeki soğuk ve korkutucu algısının kırılması hedeflendi. Bu kapsamda Facebook üzerinden açılan ‘Abilerin Abisi’ adlı sayfada gençler maddi-manevi istek ve dileklerini dile getirdi, Card Finans GO da bu dilekleri gerçekleştirdi. Proje sonrasında gençlere yönelik Card Finans Go’nun aktif kart satışları yüzde 61.2, cirosu ise yüzde 57.6 yükseldi. Facebook’ta Card Finans Go’yu beğenenlerin sayısı da kampanya süresince yüzde 200 arttı.

Yeni trend: İşveren markası projeleri

Günümüzde İK departmanlarının önceliklerinden biri de ‘Y kuşağı’ndan (1980-2000 arası doğanlar) en yetenekli ve en başarılı gençleri kendi bünyelerine çekebilmek. Gençlik ajansları da bu hedefe yönelik yeni nesil ‘işveren markası’ projeleri gerçekleştirmeye başlamış durumda. Örneğin Youth Republic, Vodafone, Finansbank, Garanti Bankası, Avea, Loreal, Unilever, Danone gibi firmaların işveren markalarını güçlendirerek Y kuşağını firmalara çekecek projeler yaratıyor. İşte bu projelerden bazı örnekler:

* Garanti Talent Camp: Özellikle idari bilimler ve mühendislik fakültelerinde okuyan, kariyerine önem veren, çok iyi derece İngilizce bilen üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri hedeflendi. ‘Bankacılık Kampı’ konseptinde bir proje hayata geçirildi. Öğrenciler kariyer eğitimlerine katıldı, üst düzey yöneticilerle tanışma fırsatı buldu ve farklı projeler geliştirdi. Seçilen yetenekli öğrenciler Garanti Bankası’nda staj ve iş olanaklarına sahip oldu.

* Avea Kırmızı Kuşak: Öğrenmeye ve kendini geliştirmeye hevesli, sözel, sayısal ve analitik yeteneğe sahip, iyi derece İngilizce bilen, Avea’da çalışmaya istekli olan, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf ve yüksek lisans öğrencileri hedeflendi. ‘Kuluçka’ konseptiyle bir proje geliştirildi. Bu kapsamda özel kariyer eğitimleri verildi, iş-sosyal sorumluluk ve mobil teknoloji projeleri hazırlandı, seminerler düzenlendi. Gençlere projelerini Avea yatırımıyla gerçekleştirme ve sonrasında işe başlama olanağı sunuldu.

* Vodafone All Stars: Kariyer yolculuğunda ilk adımı global bir markada atmak isteyen üniversite üçüncü sınıf öğrencileri hedeflendi. Proje, uluslararası bir iş deneyimi yaşatmak üzerine konumlandırıldı. Temmuz-eylül arasında gerçek bir proje üzerinde çalışarak Vodafone tecrübesi yaşatıldı. Gençlere programlar sona erdiğinde Vodafone’da çalışma hakkı ve yurtdışı eğitim fırsatları sunuldu.

* Akbank Düşünce Kulübü: Not ortalaması yüksek, çok iyi derece İngilizce bilen, çevresindeki gelişmelere duyarlı, yetenekli gençler hedeflendi. ‘Fikir Kulübü’ olarak konumlandırılan proje kapsamında gündem konuları üst düzey yöneticilerle tartışıldı, eğitimler ve kulüp etkinlikleri düzenlendi. Seçilen yetenekler Harvard Yaz Okulu, Akbank’ta iş ve staj fırsatlarıyla ödüllendirildi.

Google’dan Apple’a The Uniclub projeleri

* Bir işveren markası projesi olan Garanti Bankası Talent Camp ile genç yeteneklerin hızlı tüketim ürünleri (FMCG) veya eğlence şirketlerine değil, finans sektörüne ve Garanti Bankası’na yönelmeleri sağlanıyor.

* Anadolu’daki KOBİ’lere Google Adwords’ü yaygınlaştırmak amacıyla, Google-Genç Ajanslar Akademisi ile gençlere biner liralık Google Adwords kuponu verildi. Ve en başarılı gençlerin SEO (arama motoru) ajansı kurmalarına yardımcı olundu.

* Apple Campus Representatives projesinde öğrenciler, sadece bir MacBook ile “iTunes U” isimli e-learning platformundan birçok ABD üniversitesinin derslerine canlı olarak konuk oldu.

* Hürriyet gazetesi için geliştirilen Hürriyet Kampüs projesinde gençler kendi üniversitelerinde içeriğini kendilerinin belirlediği ve tasarladığı günlük bir gazete çıkaracak. 200’ü aşkın Hürriyet kampüs elçisi, 56 kampüste gençlere bu gazeteyi ulaştıracak.

Bu işe nasıl girilir?

Siz de üniversite öğrencisisiniz ve bu işe girip para kazanmak istiyorsanız gençlik ajanslarına başvurmanız gerekiyor. Gençlik ajanslarına şimdiden girerek okurken bir yandan para kazanabilir, diğer yandan da iş deneyimini edinerek kariyer yarışında avantaj sağlayabilirsiniz.

Youth Republic çatısı altında bir KMY olmak istiyorsanız, önce okulunuzdaki KMY’lere ulaşmanız gerekiyor. Bu KMY’lerin kimler olduğunu ise ajansın İK departmanına ulaşarak öğrenebilirsiniz. Eğer kabul edilirseniz, sisteme “çaylak” olarak girip yaklaşık iki sene sonra “senior” oluyorsunuz. Youth Republic’e www.monster.com.tr sitesi üzerinden de düzenli olarak başvuru yapılabildiğini hatırlatalım.

The Uniclub ise marka elçilerinin seçimini üniversitelerde kurduğu Marka Elçisi Ağı’yla yönetiyor. Kampüslerde markalar için çalışan elçiler, yeni işe alımlar için ön mülakatlar yapıyor. Sosyal ağları bu ekipler kuruyor. Ajans da bu ekiplerin web üzerinden anketler doldurmalarını sağlıyor ve sonuçları değerlendiriyor. Kimi zaman da bu ekibi yöneten ajans yöneticisi sahaya inip onlarla kantinlerinde, ilgili kulüplerde vakit geçiriyor. Sonrasında bu doğal gözlemleri ön kriter olarak kullanıyor. The Uniclub bünyesinde ulusal veya uluslararası markalar için marka elçisi olmak istiyorsanız ba@uniclub.com.tr adresine özgeçmiş göndermeniz ve Kariyer.net’i takip etmeniz gerekiyor. Ama önerimiz, farklılaştığınız alanları, yaratıcı yönlerinizi, birlikte çalışmak istediğiniz markayla ilgili tecrübelerinizi ve o markaya olan duygusal bağlılığınızı da belirtmeniz…

Gençlere konserlerde de ekmek var

Roxette, Cranberries ve Scorpians gibi ünlü grupların Türkiye’deki konser organizasyonlarını gerçekleştiren Unilife, konserlerde çalışan “Teamlife” ekibini lise ve üniversite öğrencileri arasında seçiyor. Bu sistemle harçlık pazarına katkıda bulunan firmanın, Teamlife çatısı altında, 200’ün üzerinde öğrenci görev yapıyor. Konserler çoğunlukla İstanbul’da düzenlendiği için ekibin yüzde 80’i de bu şehirde yaşayan öğrencilerden oluşuyor.

Unilife Kurucu Ortağı Erdem İpekçi, Teamlife’i altyapı mantığında kendi organizasyon şemaları için yetiştirdiklerini belirtiyor. Bu ekibe, karşılama, bilet kontrol, sahne arkası, transfer, bar ekibi, kasa ekibi, operasyon gibi pek çok noktada görev verdiklerini anlatan İpekçi şunları söylüyor: “Öncesinde saha çalışmaları kapsamında tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde de bu ekip çalışıyor. Ekip üyelerine günlük çalışma bütçeleri ödüyoruz. İyi performans gösterenlere genel merkezimize dahil etme imkanı sunuyoruz.”

Unilife’ın 5 milyon liranın üzerinde cirosu bulunuyor. 2012’de iki kat ciro hedefleyen firma yine büyük prodüksiyonlara imza atmaya hazırlanıyor. Bu da gençler için daha fazla iş imkanı anlamı taşıyor.

Tuğçe Altınsoy/Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu