İş Fikirleri ve İş Kurmak

Anadoluda, Göz Hastanesi ve Göz Merkezlerine Yatırım Yapın

Türkiye’de göz hastanesi ve göz merkezlerinin sayısı 50’yi buldu. İstanbul’da şehir merkezinden en uzak semtlerde bile göz hastaneleri açılıyor. Anadolu’da ise bu alanda daha gidilecek çok yol var…

TÜRKİYE’DE özel hastanecilik sektörünün yaklaşık 15 yıl önce başlayan gelişme süreci devam ediyor. Yalnızca genel hastane değil ihtisas hastanesi yatırımları da artıyor. Artan yatırımlardan göz hastaneleri de nasibini alıyor. Genel hastanelerde olduğu gibi göz hastanelerinde de zincir kuruluşlar oluşmaya başladı. Zincir göz hastanelerin sayısı henüz bir elin parmaklarını geçmese de Anadolu’ya hızla yayılmaları nedeniyle dikkat çekiyorlar. Sağlık Bakanlığı’nm verilerine göre, 17 ilde 26 göz hastanesi bulunuyor. Bunların yatak sayısı 588’e ulaşmış durumda. Bunlara göz merkezleri de eklendiğinde Türkiye’deki göze odaklanmış sağlık kuruluşlarının sayısı 50’ye ulaşıyor.

goz hastanesi acmak

Göz hastaneleri ile göz merkezleri arasındaki en önemli ayrım çalışma saatlerinden kaynaklanıyor. Göz hastaneleri 24 saat açık kalmak zorunda. Göz merkezleri de günde 12 saat hizmet veriyor. Sağlık Bakanlığı yeni hastane kuruluşuna izin vermezken, bu alanın büyüyeceğini gören yatırımcılar, hastane kuruluş izni ve kadrosu olanların haklarını satın alarak yatırımlarını yapıyor.

HEDEFİ 20 HASTANE

Göz hastaneciliğinde yeni yatırım yaparak dikkat çeken kuruluşlardan biri Avrupagöz Hastaneleri. Avrupagöz un arkasında 37 yaşındaki genç bir girişimci, Ramazan Burak Telli var. Eminönü Doğubank’ta elektronik ticaretiyle uğraşırken 2007 yılında İstanbul Aksaray’daki ilk Avrupagöz Merkezine ortak olan Telli, 2011 yılından itibaren bu alana yaptığı yatırımlarını artırdı. Son üç yılda açtığı yeni merkezlerle birlikte Avrupagöz’ün şube sayısı 14’e ulaştı. Halen İstanbul’da (6), Ankara, Çorlu, Tekirdağ, Elazığ, Kütahya, Karadeniz Ereğli, Malatya, İsparta’da birer şubesi bulunan Avrupagöz’ün Diyarbakır, Van, Trabzon, Eskişehir, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa gibi illerde yatırımları devam ediyor.

Günde 3 bine yakın hastaya bakan Avrupagöz Hastaneleri’nin yüzde 40’mı kısa bir süre önce Suudi Arabistan sermayeli Nesmal Holdinge ve bu holdingin sağlıktaki uzantısı olan ReAya Holding satm aldı. Avrupagöz Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, yeni ortaklıktan sonra yatırımlarını hızlandıracaklarını söylüyor. Bu yıl 200 milyon TL ciroya ve 20 şubeye ulaşmayı planladıklarını belirten Telli, “Biz C ve D grubundaki hastalara hitap ediyoruz. Anadolu’da ve İstanbul’da çok fırsat olduğunu görüyoruz” diyor.

Göz hastanelerine sadece yerli değil yabancı hastaların da ilgisi çok yoğun. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2013 yılının ilk 10 ayında Türkiye’ye 200 bin yabancı hasta geldi. Bu hastaların çoğunun çocuk ve göz hastalıklarında tedavi gördükleri açıklandı. Avrupagöz Hastaneleri de yabancı hastalardan pay almak istiyor. Yeni yaptığı ortaklıktan da güç alan grup yurtdışma açılma planları da yapıyor. ReAya Holding’in Suudi Arabistan ve Dubai’de hastaneleri var. Grup Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yatırım için araştırmalara başlamış durumda.

İLK ONLAR AÇMIŞTI

Türkiye’nin ilk özel göz hastanesi 1984 yılında Bayrampaşa’da açılmıştı. Göz Nuru Vakfı, geçen 30 yılda bu yatırımın yanına iki hastane daha ekledi. Bugün Göz Nuru Vakfı çatısı altında üç hastane bulunuyor. Vakfın Genel Koordinatörü Serkis Şahbaz, “Bayrampaşa Göz Hastanesi, İdealtepe Göz Merkezi ve Bursa’daki Yıldırım Göz Merkezi’nde toplam 35 doktor ve 90 personel bulunuyor. Bayrampaşa Göz Hastanesinde sekiz odada toplam ‘.14 yatakla hizmet veriyoruz” diyor. Bayrampaşa Göz Hastanesi’ni yeni bir binaya taşıma düşünceleri olduğunu belirten Şahbaz, şu değerlendirmeyi yapıyor: “ihtisas hastanesi olmamızın avantajları var. 30 yıldır aynı çatı altında hizmet veren, göz sağlığı için referans konumundaki bir hastaneyiz. Gelen talepleri daha rahat karşılayabilmek için bina kapasitesini genişletmeyi hedefliyoruz.

En ileri teknolojiye sahip aletlere yatırım yaparak, güncel teknikleri izleyerek tıbbi donanımımızı sağlıyoruz.”

Türkiye’de üniversite hastaneleri içinde bir tek Yeditepe Üniversitesi’nin göz merkezi bulunuyor. İstanbul Balmumcu’daki merkez 2007 yılı başında açıldı. Toplam 2 bin 250 metrekare alan üzerine kurulu merkezin zamanında en ileri teknolojiye sahip cihazlar getirilerek 20 milyon dolar yatırımla kurulduğu biliniyor.

GÖZDEN GENELE GEÇTİ

Tıp merkezleri arasında göz alanını kendine ihtisas alanı seçmiş sağlık kuruluşları da var. İstanbul Altunizade’deki Anatolia Göz Tıp Merkezi, 2004 yılında göz branş tıp merkezi olarak hizmet vermeye başladı. 2013 yılında diş ve dahiliye bölümlerini bünyesine katan sağlık kuruluşu, adım Anatolia Cerrahi Tıp Merkezi olarak değiştirdi. Özel Anatolia Cerrahi Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ayça Akyıldız, 3 bin 500 metrekare alanda 16 poliklinik, üç ameliyathane, acil odası ve anlaşmalı labo-ratuvar fiziki altyapısıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyor. Gözün yatırımcılar için karlı bir branş olduğunu söyleyen Akyıldız, “Biz 9 yıldır yatırımcı olarak göz branşında hizmet veriyoruz. Doğru ekiple çalışıldığı müddetçe başarı elde etmek zor değil. Biz göz branşıyla büyüyüp bugünlere geldik, butik bir hastane haline dönüştük” diye konuşuyor.

Minimum 8 milyon TL yatırım gerekiyor

■ Göz hastaneleri ile göz merkezi kurmanın yatırım açısından çok büyük bir farkı yok. ikisi için de asgari yapılacak yatırım aynı seviyelerde. Göz hastaneleri 24 saat, göz merkezleri ise 12 saat açık olmak zorunda.

■ Bir göz hastanesi ya da göz merkezi kurmak istiyorsanız en az 8 milyon TL’lik yatırımı göze almak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yeni hastane kuruluşuna izin vermediği için bu paranın yaklaşık 2 milyon TL’si kadro satın almak için harcanıyor.

■ Göz sağlık kuruluşu kurmak için en az bin 500-2 bin metrekarelik yere ihtiyaç var. Bina, dekorasyon ve medikal cihazlar için en az 6 milyon TL yatırım yapmak gerekiyor. Bunun 3-4 milyon TL’si tıbbi cihazlara gidiyor.

■ Böylesi bir göz hastanesinde 60 kişi istihdam ediliyor. 20 kişilik medikal kadronun yedisinin uzman doktor olması gerekiyor.

RAHİME BAŞ UÇAR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu