Güncel Ekonomi Haberleri

Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı Araştırması 2017

HELVACIZADE GRUBU YKB. TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL
STK’larda etkin bir isim

Küçük bir toptancı dükkanını dev biryağfabrikasına dönüştüren Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’da sanayi denilince akla gelen ilk isimlerden biri. Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası yönetim kurulu üyeliği yapan Büyükhelvacıgil, 1990İ1 yılların başında kardeşi Mevlüt Büyükhelvacıgil ile birlikte Konya’daki ilk yağ fabrikasını kurdu. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) başkanlığı da yapan Büyükhelvacıgil, STK’larda da etkin bir isim. 2015’ten bu yana Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği başkanlığını yürüten Büyükhelvacıgil, son dönemde ZadeVital markasıyla sağlıklı ürün pazarına da girdi. 40 milyon Euro yatırım ile Zade Vital’in pazar payını artırmayı ve ihracata odaklanmayı planlıyor.

NAMET YÖNETİM KURULU BAŞKANI TARIK KAYAR
Çiftlikten sofraya taşıyor

Türkiye’de dördüncü kuşağın yönettiği nadir şirketlerden biri Namet. Şirketin dördüncü kuşak temsilcilerinden Tarık Kayar, uzun yıllardır şirkette yönetim kurulu başkanı ve CEO olarak görev yapıyor. Tarık Kayar döneminde şirket önemli satın alma ve ortaklıklara imza attı. ABD merkezli yatırım şirketi Investcorp’un ortaklığının ardından 2014 yılında Maret’i satın alarak pazardaki gücünü artıran Namet, önümüzdeki dönemde yeni yatırım yapmaya hazırlanıyor. Çayırova’da 47 bin metrekare üzerine kurulacak olan tesis için 150 milyon TL’lik yatırım yapılması planlanıyor. Yeni tesisle üretim kapasitesi iki kat artarken 600 kişiye istihdam sağlanacak. Kayar, dönem dönem UKON, ETBİR, SETBİR gibi STK’ların yönetiminde yer alıyor.

DİREN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ORHAN DİREN
Meyve suyunda buyudu

Ülkemizin ilk yerli sermayeli meyve suyu Dimes,1950’Ü yıllardan bu yana Tokat’ın önde gelen sanayi yatırımları ve istihdam sağlayıcıları arasında yer alıyor. Dimes, kurucusu Vasfi Diren’in ardından ikinci kuşak temsilcisi Orhan Diren yönetiminde büyümesini sürdürdü. Şirket, Tokat, İzmir, Aydın Sultanhisar’da yer alan ve toplam 225 bin metrekare alana yayılan üretim tesislerinde yıllık bazda 100 bin ton meyve işleme ve 300 bin ton meyve suyu üretiminin yanı sıra 100 bin ton süt ve süt ürünleri üretim kapasitesine sahip. 100’ü aşkın ülkeye ihracat da yapan şirket, geçen yılkı 30 milyon TLTik ihracatını bu yıl 40 milyon TL’ye çıkarmayı planlıyor. Şirket yönteminde aktif görev almayan Orhan Diren, Tokat’ta özellikle eğitime verdiği destek ile adından söz ettiriyor.

BEREKET ENERJİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEYHAN SALDANLI
Enerjide büyümeyi seçti

İTÜ Elektrik Fakültesi’ni bitirdikten sonda 1975-1980 yılları arasında kamuda çalışan Ceyhan Saldanlı, sonrasında Elsan Elektrik Gereçleri ve Tümaş Mermer’in kurucu ortaklarından oldu. 1991 yılında ise Aydem şirketiyle enerji sektörüne adım attı. Dört yıl sonra Bereket Enerji, 2002’de de Bereket Jeotermal Enerji Üretim’in kuruluşunda yer aidi. Halen şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürüyor. Merkezi Denizli’de bulunan Bereket Enerji bugün jeotermal, hidroelektrik, termik, güneş, rüzgar ve çöp gazı kaynaklarından yararlanarak elektrik üretiyor. 2014 yılında Bereket Enerji bünyesine katılan Yatağan ve Çatalağzı Termik santralleri ile birlikte şirketin kurulu gücü 2 bin 100 MW kapasiteye ulaşmış durumda.

KURMEL GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI NECATİ KURMEL
Maden grubunu büyütecek

Kayserili işadamı Necati Kurmel, Kurmel Grubu ile şehrin ekonomisine önemli katkılar sunan, Anadolu’nun etkin işadamları arasında yer alıyor. Gümüşhane ve Niğde’de Gümüştaş Madencilik’in altın-gümüş-kurşun-çinko sahaları ve ileri işlem tesisleri, külçe fabrikaları, Kayseri’de Saray Halı üretim tesisleri ve tarım hayvancılık çiftlikleri ve ileri işlem tesisleri bulunuyor. Ayrıca Adana’da Horzum Madencilik Yüksek tenörlü çinko üretiyor. Yine Adana Aladağlar’da Akmetal Madencilik ve kardeş şirketi Pınar Madencilik, aylık 25 bin ton krom konsantre üretimiyle Türkiye’nin en büyük krom konsantre işletmeleri unvanına sahip. Maden grubunda yüzde 20’iik üretim ve kapasite artırımı ve yeni saha atımları için plan yapılıyor.

PAKPEN YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET TUZA
Konya’ya katkısı büyük

Toplam 7 fabrika ve 5 marka ile üretim yapan Pakpen, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin hem yüzölçümü hem de ciro açısından en büyük şirketlerinden birini oluşturuyor. Pakpen’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mehmet Tuza ise Konya’nın en etkili iş insanlarından biri. 750’ye yakın kişiye istihdam sağlayan şirket 2016 yılında 409,3 milyon TL cirosu ile İSO 500’de 272’nci sırada yer aldı. 2017 yılında ise agresif bir büyüme öngörülmüyor. Pakpen, 50’ye yakın ülkeye ihracat yapıyor, ihracat şirketin toplam cirosunun yüzde 25’ini oluşturuyor. Konya şehrine yaptığı katkılarla da bilinen Tuza, tüm iş ve yaşam deneyimlerini “Tuza’nın Penceresinden” kitabında topladı.

ECE HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDEM ÇENESİZ
Çorum’dan Türkiye’ye yayıldı

Çorum’un başarılı iş adamlarından biri, hiç kuşkusuz Erdem Çenesiz.l 965 yılında Çenesiz Ailesi tarafından temelleri atılan ve bugün 4 lokasyonda toplam yedi üretim tesisiyle faaliyet gösteren 326 milyon TL ciroya sahip Ece Holding’in yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Ece Holding 18 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Bu yılın sonunda toplam ciroyu 350 milyon TL’ye, ihracatı ise 20 milyon dolara çıkarma hedefi olan Çenesiz, vitrifiye seramik alanında modernizasyon yatırımları, makine imalat sektöründe ise kapasite artışı yatırımı yapıyor. Çenesiz, eğitim bursu desteklerinin yanı sıra AR-GE merkezinin diğer üreticilere hizmet vermesiyle bilgi desteği de oluşturuyor. Çenesiz, STK’larda da etkin rol oynuyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7 8 9Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu