Güncel Ekonomi Haberleri

Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı Araştırması 2017

SÖNMEZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI CELAL SÖNMEZ
Türkiye’de ilk kez suni ipek üretecek

Türkiye ekonomisinin İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonraki en büyük kenti Bursa’nın köklü tekstilci ailelerinden Sönmez’terin son kuşak temsilcisi Celal Sönmez, Sönmez Holding’i enerjiden turizme, otomotivden medyaya uzanan büyük bir yapıya kavuşturdu. Bugün 1 milyar TL’yi aşan cirosu ile Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri olan Sönmez Holding, ekonomiye önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Holding bu yıl Türkiye’nin ilk suni ipek tesisini devreye alacak. Bu tesis, tamamı ithal edilen suni ipekte, yıllık 30 milyon dolarlık cari açığı kapatacak. 1995-2013 arasında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini de yürüten Sönmez, eğitime yaptığı katkılar ile dikkat çekiyor.

KROMAN ÇELİK SANAYİ ŞAHİN TÜRKASLAN
Eğitime paha biçilmez destek

Ankara Hukuk Fakültesi’nden 1962 yılında birincilikle mezun olan Şahin Türkaslan, çelik şirketlerinin başına geçene kadar bir süre hakimlik ve avukatlık yaptı. Türkaslan, Kocaeli’nde 1966 yılında yarı mamül ve mamül çelik üretimi yapmak için 300 dönüm arazi üzerine kurulan Kroman’ın 2007’den beri başkanlığını yürütüyor. Şahin Türkaslan, geçen süre zarfında Kroman’ı yalnızca Türkiye’de değil yakın coğrafyada da bölgesel bir dev haline getirdi ve cirosunun yarıya yakınını ihracattan elde etmeye başladı. Kroman’ın yıllık 1,6 milyon tonluk üretim kapasitesi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yönetim kurulu başkanlığı görevini Fatih Osman Tar’a bırakan Türkaslan, Kocaeli’nin en önemli eğitim bağışçılarından biri olmaya devam ediyor.

ADO GRUP YKB. VE CEO’SU MUSTAFA SAK
Sponsorluk faaliyeti yoğun

Antalya’da kurulan Ado Grup’un yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Mustafa Sak, Antalya’nın en etkili iş insanlarından biri. Bugün Türkiye’nin dıştnda Rusya, Ukrayna, İran ve Hindistan’da yatırımları bulunan Ado Grup’un yaklaşık 652 milyon TL cirosu ve 2 bin 600 kişilik çalışanı var. Bu yıl cirosunu yüzde 20 büyütme hedefinde olan şirket, Türkiye’de yaptığı üretimin yarıya yakınını ihraç ediyor. 60 ülkeye pencere, kapı ve zemin kaplama yapı malzemeleri ihracatı da yapıyor. TOBB Girişimciler Kurulu üyesi de olan Mustafa Sak, özellikle eğitim, spor, sağlık, kent yaşamı ve teknoloji alanlarında yaptığı 20 milyon TL’nin üzerinde destek ve sponsorluk faaliyetleriyle de biliniyor.

ARBEL GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI MAHMUT ARSLAN
Mersin’den dünyaya açıldı

1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Mersin’e dönerek baba mesleğini seçen Mahmut Arslan, 1980’de Arbel’i kurdu. Bakliyat ve hububat sektörünün önde gelen şirketlerinden olan Arbel Grubu bugün Asya, Afrika, Avrupa ve ABD’ye kadar uzanan üretim ve satış ağıyla dünyanın tanıdığı global bir şirket. Grubun toplam geliri ve kârı içinde yurtdışındaki tesislerin payı yüzde 70 civarında. Bu yıl yüzde 10’luk büyüme hedefleyen grup, lOO’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Öncelikli hedef pazarları ise Hindistan, Çin ve Rusya. Bir dönem Dünya Bakliyat Konfederasyonu başkan vekili olan Arslan pek çok STK’da önemli görevler üstleniyor.

ALTUNKAYA GRUBU YKB. MAHSUM ALTUNKAYA
Ortadoğu’nun gıda markasını kurdu

Mardin Midyat’ta başladığı ticaret hayatında kısa sürede Ortadoğu’nun en büyük gıda markalarından biri haline gelen Mahmood Cafe markasını yaratan Mahsum Altunkaya, basının önüne çıkmayı pek tercih etmeyen bir isim. 57 ülkeye ihracat yapan Altunkaya Grubu, geçen yıl 1,9 milyar TL ciroya imza attı. Üretiminin yüzde 8o’ini ihraç eden grup, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 30 şirketinden biri konumunda. Sri Lanka, Irak, İran ve Dubai’de üretim tesisleri bulunan Altunkaya, aynı zamanda iş dünyasının önemli kuruluşlarında da görev alıyor. Mahsum Altunkaya, halihazırda DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı olarak görev yapıyor.

ANEMON ONURSAL BAŞKANI İSMAİL AKÇURA
Manisa’dan turizme açıldı

inşaat sektöründe faaliyet gösterirken 27 yıl önce turizm sektörüne ve şarap sektörüne giren Manisalı işadamı İsmail Akçura, Anemon markasıyla sektörde bir başarı öyküsü yazdı.

Bugün Türkiye’nin çeşitli noktalarında 18 oteli bulunan İsmail Akçura’nm hedefi, şirketi geniş şubeli bir marka haline getirmek. 75 yaşındaki Akçura, kültür sanat faaliyetlerine destek veriyor. Manisa Anemon Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yapımını üstlenen Akçura, Manisa’da yaklaşık 15 yıldır devam eden tarihi Aigai bölgesindeki kazıların sponsorluğunu da yapıyor. Ayrıca Kütahya Çavdarhisar’daki dünyada ilk borsa binası ile tiyatro ve buna bitişik stadyum bulunan Aizanoi antik kentindeki kazı çalışmalarına destek verdi.

ER-CİM-SAN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI LÜTFÜ YÜCELİK
Güçbirliğinin 23 yıldır başında

Erzurum, 1992’de özelleştirme kapsamına alınan Aşkale Çimento ile yıllarca unutulmayacak bir başarıya imza attı. Erzurum ve çevresindeki illerden bin kişinin ortaklığı ile yeni bir yapıya kavuşan tesisin başına geçen Lütfü Yücelik, 23 yıldır aralıksız sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığı ile Aşkale Çimento’yu 10 ilde üretim yapan sektörünün en büyük oyuncularından biri haline getirdi. Şirketin bugün Erzurum’un yanı sıra Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan, Giresun, Ağrı, Rize, Bursa ve Bilecik gibi şehirlerde yatırımları bulunuyor. 1992 yılında 300 bin olan yıllık çimento üretimi, bugün 8 milyon tonun üzerine çıkmış durumda. Yatırımlarında çevre duyarlılığı ile hareket eden Yücelik, Türkiye’de ilk kez atık sıcak gazdan enerji üretti.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7 8 9Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu