Başarılı Girişimcilik

Anadolu’nun Girişimci Kobileri

Avrupalının kaparisi Anadolu’dan

KAPARİ / BURDUR

Burdurlu girişimci Murat Mıhladız, kapari içerikli yenilikçi ürünleriyle fark yaratıyor. Bu ürünlerden bazıları dünyada ilk kez üretiliyor. Örneğin kapari çayı… Diğer ürünse hazırlık aşamasında olduğu için adı şimdilik açıklanmıyor. Murat Mıhladız, halen kapari reçelinden kapari ezmesine, kapari macunundan kapari dalı turşusuna birçok farklı ürünü Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Mıhladız’ın kapari sevdası sadece yeni ürün geliştirmekle sınırlı değil. Bir yandan da Anadolu’da kapari yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için kolları sıvamış. Birçok ilde kapari üretmek isteyen yatırımcılara yardımcı oluyor.

Mıhladız, “Bize başvuran girişimcilere yardımcı oluyoruz. Onlara fidan temininden yetiştirme tekniğine, hasattan ürünün satışa kadar birçok konuda dest oluyoruz. Şimdiye kadar Nevşehir’de 100, Çankırı’da 150, Diyarbakır Silvan’da 120 ve Çorum’da 3 dönümlük alanlara kapari diktirdik” diyor. Kapari fidanı, ekildikten 5 yıldan sonra yılda ortalama 7 ton meyve verebiliyor.

Halk arasında “kedi tırnağı”, “karga kavunu”, “menginik”, “devedikeni”, “keper”, “kepere”, “gebere otu” olarak da bilinen kapari son dönemde kıymete bindi. Öyle ki birkaç yıl önce kilosu 2-3 TL’den satılan kapari şimdi 10 TL’den alıcı buluyor. Bol miktarda A ve E vitamini içeriği sayesinde zengin enerji kaynağı olarak gösteriliyor. Zindelik ve güç verdiği belirtilen kapariye iç piyasadan da yoğun talep gelmeye başlamış

Doğal şampuan ve sabun

Defne ve zeytinyağından üretilen Gardef markalı şampuan, sabun ve saç kremlerinin satışını yapacak bayiler aranıyor. Bayilik için herhangi bir şart yok. Türkiye genelinde kozmetik ürünleri satan her şirket potansiyel bayi adayları arasında. Şirket yetkilileri, Gardef (jardej şampuanlarının içeriğinde defne, zeytinyağı aloe vera barbendis ve provitamin B5 bulunduğunu söylüyor.

Gardef şampuanlarının saçta kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlediğini belirten yetkililer, bu ürünün saçların beslenmesi için gerekli vitamin ve minerailere sahip olduğunu vurguluyorlar.

Kaçkarlardan özel bal
AGGROLAND CEPA / ANKARA

Aggroland Cepa organik ürünler mağazasında, meyve suyundan peynire, tuzdan diş macununa pek çok organik ürün var. Aggroland Cepa’nın sahibi Beliz Akyıldız,

“Ürünlerimizin büyük bölümünü Türkiye’deki organik çiftliklerden temin ediyoruz” diyor. Aggroland Cepa’da her cuma ve pazar günü organik meyve ve sebze satılıyor.

Beliz Akyıldız, büyüme planları doğrultusunda şubeleşme kararı

aldıklarını söylüyor. Bu doğrultuda ilk şube İstanbul’da açılacak. Akyıldız, İstanbul’daki AVM’leıde ve satış potansiyeli olan semtlerde Aggroland Cepa mağazaları açacaklarını söylüyor.

Diz ve kalça protezi üreten fabrika
ORSEM ORTHOPEDICS / İZMİR

Orsem Orthopedics Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tolga Yalçınkaya, Türkiye’de ilk kez FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı yerli diz protezi ürettiklerini söylüyor. Şirket, halen İsveç, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri de dahil 22 ülkeye ihracat yapıyor. 24 saat üretim yapan fabrikada 120 işçi çalışıyor.

Orsem Orthopedics, üretimde özel titanyum, çelik ve kobalt-krom alaşımlarından oluşan hammaddeler kullanıyor. Üretimin çeşitli aşamaları tozdan arındırılmış “temiz oda” olarak adlandırılan özel bölümlerde gerçekleştiriliyor. Fabrikada ortopedik cerrahiye yönelik 100 farklı ürün grubu ve 6 bin çeşit protez malze-inesi üretiliyor.  Bu ürünler travma cerrahisi, artroplasti ve omurga cerrahisinde kullanılıyor.

Orsem Orthopedics’in 100’ün üzerinde ürün grubu ve 3 bini aşan ürün çeşidi var. Şirketin üretim tesisleri ve ürünleri ISO 9001:2000, İS 13485:2000 ve CE belgelerine sahip.

Eti kendi çiftliğinden sağlıyor
DÖNERCİ HACI BABA / ERZURUM

1964 yılında Celal Emeç tarafından kurulan Dönerci Hacı Baba, Erzurum’un en ünlü dönercilerinden. Şimdi ikinci kuşak tarafından yönetilen şirketin başında Celal Emeç’in oğlu Recai Emeç bulunuyor. Ulusal pazara açılmaya hazırlandıklarını belirten Recai Emeç, “Türkiye’nin birçok ilinden bize işbirliği teklifleri geliyor. Özellikle Ankara’daki yatırımcılardan çok teklif alıyoruz. Ancak ilk şubeleri kendimiz işletmek istiyoruz. Daha sonraki süreçte franc-hisingya da bayilik sistemiyle büyümeyi planlıyoruz” diyor.

Halen tek şubeyle hizmet veren Dönerci Hacı Baba’nın restoranı Erzurum İsmet Paşa Caddesi’nde bulunuyor. Bu restoran 350 kişilik kapasiteye sahip. Dönerci Hacı Baba’da ayda 7.5 ton et tüketiliyor. Şirket, döner etini kendi çiftliğinden yetiştirdiği hayvanlardan temin ediyor.

Fotoğrafları granite işliyor
GRANİT SANAT/İZMİR

Gürcistanlı taş ustası Emzar Nebieridze tarafından İzmir’de kurulan Granit Sanat Doğaltaş Tasarım ve Dekorasyon, Türkiye genelinde “granit mağazaları” açacak. Bayilik sistemiyle açılacak bu mağazalar için alınacak ürün tutarında teminat gösterilmesi yeterli. Granit Sanat’ın İzmir’deki üretim tesisinde üretilen granit üzerine işlenmiş fotoğraflar, ünlü ressamlarının tabloları ve dekoratif ürünler bu mağazalarda satışa sunulacak.

Emzar Nebieridze, “Türkiye’de olmayan bu sanatı tanıtmamız başlarda kolay olmadı. Ekibimle birlikte işlenmesi en zor doğal taşlardan biri olan graniti el oyma sanatıyla harmanlayıp koleksiyon değerinde eserler yaratıyoruz. Granit, elmas gibidir. İşlenmeden önce herhangi bir değeri yoktur. İşlendikten sonra ise en değerli doğal taşlardan biri haline gelir. Aşınmaya ve renk değişimine karşı çok dayanıklıdır” diyor.

Örnek bir uygulama projesi
ARAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇİFTLİĞİ / ADANA

Keçi peyniri, keçi sütü, tereyağı, bal, yoğurt, kaymak, süt, biber salçası… Bu ve benzeri ürünlere bir üniversite güvencesiyle ulaşmak ister misiniz? Eğer yanıtınız evet ise Çukurova Üniveısite’si sizin için iyi bir adres olabilir…

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği tarafından bu gıdalar, üniversitenin Adana Balca-lı’daki kampüsünde ve Ankara Üniversitesi’ndeki market ve büfelerde satılıyor. Bunun yanı sıra toptan satış da yapılıyor. Söz konusu gıda maddelerinin hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretildiği belirtiliyor. Çukurova

Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği, 12 bin dönüm araziye sahip. Burada tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok alanda faaliyet gösteriliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. az bir parayla düzenli günlük geliriniz olsun istermisiniz ne bayilik parası ne frence parası istemiyoruz bizim çiftlikte dogal organik köy yumurtası üretiyoruz az parası olupta ne iş yapabilirim diye düşünen ve tarıma yatırım isteyipte arazim yok diye düşünmeyin 600 dönüm arazimiz var burada sizde paranız ölçüsünde bize katılabilirsiz verdiniz parada size biri ay gibi kısa bir sürede dönüyor kısaca size bir hesap yapalım
    örneğin bin adet tavuk alıyorsunuz tavuğun tanesi 10 tl 1000×10 = 10 bin tl ediyor köy yumurtasının tanesi 750 krş bin tavuk günlük ortalama 800 yumurta verir 800 x 750 = 600 tl ediyor 600 tlde ayda 18 bin tl ediyor verdiniz para size kısa bir sürede dönüyor ilgilenen arkadaşlar eko tarım doğal ürünler must19_@.com tel 0541 440 81 51 youtubeda çorum/ sungurlu mustafa kayar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu