İş Fikirleri ve İş Kurmak

Apimaye Arıcılık Çin’e Arı Kovanı Satıyor

iş fikirleri, arı kovanı, arı kovanı üretmek, arı kovanı imalatı, arı kovanı iş fikirleri, arı kovanı yatırımı, girişimcilik, iş yapmak, apimaye arıcılık, arıcılık yapmak, arıcılık yatırımı

Çin’e arı kovanı satan adam

Apimaye Arıcılık‘ın geliştirdiği plastik termo kovanlar yıllarca kırılmadan kullanılabiliyor. İçinde nem oluşmayan, temizlenmesi ve taşınması çok kolay olan kovanların bal verimini artırdığı belirtiliyor…

YILDIRIM Plastik, 1976 yılında İstanbul Süleymaniye’de küçük bir aile şirketi olarak kuruldu. Şirketin plastik kalıp ve ambalaj malzemeleri üretiminde birçok ilki var. Örneğin 1986’da, Türkiye’de ilk plastik şemsiye bidonunu üretmiş. 1996’dan itibaren şehir içi otobüslerde kullanılan plastik koltuklarda onun imzası var. 2003’ten itibaren-se reklam alanı olarak kullanılan park stantlarını imal etmeye başlamış…

İşte bu ve benzeri yenilikçi ürün geliştiren ve üreten Yıldırım Plastik, bir süredir farklı bir alanda da adını duyuruyor. Daha doğrusu, bu şirket bünyesinde 2008 yılında kurulan Apimaye Arıcılık’ın geliştirdiği bir yenilik konuşuluyor…

TESADÜFEN GİRDİLER…

Apimaye Arıcılık Ekipmanlarının sahibi Muzaffer Yıldırım, aracılık ekipmanı üretimine tamamen bir tesadüf sonucu başladıklarını söylüyor. Ardından da bu sürecin gelişimini şöyle anlatıyor:

“Bir aile dostumuz yurtdışından numune olarak plastik bal çerçevesi getirmişti. Biz de bunun üzerine benzerini Türkiye’de nasıl üretilebiliriz diye araştırma yapmaya başladık. Bu araştırma esnasında da ülkemizde arıcılık ala nında çok önemli bir ekipman eksiği olduğunu fark ettik. Gördük ki arıcılar sağlıklı, uzun ömürlü kovan bulmakta zorlanıyor.

Arı kovanlarının çoğu arıcıların kendileri tarafından derme çatma yöntemlerle ya da marangoz atölyelerinde standartlar pek de dikkate alınmadan üretiliyordu. İşte bu gerçekten yola çıkarak verimli, uzun ömürlü kovanlar üretmek için bir proje hazırladık.”

AR-GE EKİBİBİNİN BAŞARISI

Apimaye Arıcılık, önce aralarında akademisyenler ve diğer uzmanlardan oluşan bir Ar-Ge ekibi oluşturmuş. Bu ekip arıcılıkla ilgili sıkı bir araştırma yapmış. Dünyadaki tüm kovan tiplerini tek tek incelemişler. Uluslararası kovan standartlarına bakmışlar. Arı fizyolojisi ve biyolojisiyle ilgili detaylı çalışmalar yürütmüşler. Bölgelerin iklim şartları ve flora özelliklerini de ihmal etmemişler elbette… Ar-Ge ekibinin yaptığı çalışmalarda farklı tiplerdeki kovanların mutlaka bir yönüyle eksik kaldığı ortaya çıkmış. Örneğin, bazı modellerin kullanımı kolay olmasına rağmen bal verimini düşürdüğü, arıların sağlığını koruyamadığı görülmüş…

3 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Muzaffer Yıldırım, “Bizi en çok zorlayan konu, Türkiye’de arı kovanı imalatı konusundaki standartların göz ardı edilmesi oldu. Çünkü her bölgede farklı farklı ölçülerde, arı kovanı bile olarak adlandırmakta zorlanabileceğimiz ürünlerle karşılaşıyorduk. Bu sorunu, Türkiye’de ve dünyada kullanılan ortak standartlarla birkaç farklı model üreterek aştık. Bu karar başlangıçta bizim için maliyeti yükseltse de bugün kovanlarımızın tüm dünyaya satılmasına olanak sağladı” diyor.

Proje ilk şeklini alır almaz TÜBİTAK’a gidilmiş. TÜBİTAK da inceledikten sonra desteklemeye değer bulmuş. Ar-Ge alanındaki destekler kapmasında şirkete maddi yardım yapılmış. Yıldırım, projenin tamamı için 3 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını söylüyor.

Dünyada ilk kez Apimaye Arıcılık tarafından üretilen termo arı kovanlarında gıdaya uygun plastik kullanılıyor. Bu ürünün tüm dünya patentleri Apimaye Arıcılık’a ait. Son olarak Bulgaristan Pleven Arıcılık Fuarı’nda inovasyon ödülü almış ve arıcılık sektörüne sağladığı destekle de ödüle layık bulunmuş…

2011 CİROSU 2 MİLYON TL

Yıldırım, Apimaye termo kovanları gıda kodeksine uygun, antibakteriyel, UV (ul-traviyole) koruma katkılı ve birinci sınıf orijinal hammadde kullanarak ürettiklerini vurguluyor. Şirketin üretim tesisi İstanbul Büyükçekmece’de bulunuyor. Bu tesis yılda 150 bin adet kovan üretme kapasitesine sahip. Termo kovanlar, 2009’dan bu yana yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda satılıyor. Yıldırım, satışların her yıl yüzde 200’ün üzerinde artış göstererek 2011’de 2 milyon TL’ye ulaştığını açıklıyor. Bunun yaklaşık 250 bin dolarını ihracat gelirleri oluşturmuş.

Apimaye Arıcılık, halen 10’un üzerinde ülkeye termo kovan ihraç ediyor. İhracat yapılan ülkeler arasında İngiltere, Fransa, Yunanistan, Polonya,

İtalya, Macaristan, Makedonya, Bulgaristan, Rusya, Tunus ve Çin Eminiz Çin’e arı kovanı satılması sizin de dikkatinizi çekmiştir. Zira Çin arıcılıkta dünya şampiyonu. Muzaffer Yıldırım, Çin’e ihracatın öyküsünü de şöyle anlatıyor:

“Şu anda ihracat yaptığımız Çinli firmayla geçen yıl Arjantin’de yapılan Dünya Arıcılık Kongresi bünyesinde düzenlenen fuarda tanıştık. Standımızı ziyaret eden Çinli firmanın yetkilileri termo kovanlarımızı çok beğendi. Fuar bitiminden sonra hakkımızda ufak çaplı bir araştırma yapmışlar. Yaklaşık 20 gün sonra da bin adet termo kovan siparişi verdiler.”

Termo kovanın avantajları

•    Termo kovanların iç duvarlarında özel bir izolasyon malzemesi bulunuyor. Bu izolasyon malzemesi sayesinde kovan içindeki ısı stabil kaldığı için arılar çok sıcak ve çok soğuk havalardan etkilenmiyor.

•    Termo kovanlarda bulunan taban havalandırma filtresi, yemlikler üzerinde bulunan havalandırma delikleri, kovan kapağının üstünde bulunan havalandırma panjurları ile hava sirkülasyonu etkin bir şekilde sağlandığı için kovan içi nem dengesi korunuyor. Bu sayede rutubet oluşumu engelleniyor.

•    Termo kovanlarda bulunan örtü tahtası şeklindeki yemlik sayesinde arıyı rahatsız etmeden ve kovanın iç ısısını bozmadan beslenmeleri sağlanabiliyor. Geleneksel kovanlarda kullanılan çuval. Amerikan bezi gibi zamanla hjjyen ve nem problemi yaratabilecek ürün kullanımını ortadan kaldırıyor.

•    Termo kovanlarda yer alan pratik çerçevelere tel germeye gerek kalmadan hazır petek takılabiliyor.

•    Termo kovanlarda mevcut olan İzolasyon taban ve örtü havalandırma sistemi sayesinde kovan içinde küf ve rutubet oluşumu engellenerek kayıpsız kışlatma yapılabiliyor.

•    Kovanların yapımında kullanılan gıdaya uygun hammadde, koloni için hjjyenik bir yaşam alanı sağlıyor.

•    Izgaralı ve çekmeceli taban tasarımı sayesinde ilaçsız varroa mücadelesinde yüksek oranda başarı sağlanmış.

•    Polen toplamak için tasarlanan polen tuzağı arı kolonisine zarar vermiyor.

•    Termo kovanların temizliği, tazyikli suyla pratik bir şekilde yapılabiliyor.

•    Termo kovanların kapak üst kısmında bulunan halat bağlama kanalı, nakliye esnasında kovanların araca sabitlenmesini sağlıyor.

ERSAN ÇIPLAK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

2 Yorum

  1. ben samsunda arı malzemesi yapıyorum kereste dükkanım var şuan ürettiğim şeyler çerçeve şurupluk ve kasnak. genellikle üretimim kasnak üzerine ama piyasaya dayanamıyorum acil destek bekliyorum, üretimimde yada ürettiğim mallarda hiç bir sorun yok aksine bursanın yaptığı mallardan dağa iyi bir üretimim var kendime güveniyorum bazı müşterilerimde böyle düşünüyor ama dediğim gibi yavaş yavaş erimekteyim sizden sadaka veya emek haricinde birşey istemiyorum sadece bu işi yapıyorsanız birazda olsa desteğinizi alabilmek. size numaramı bırakacağım istediğniz zaman ulaşa bilirsiniz ve istediğiniz zaman numune yollaya bilirim saygılarımla iyi günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu