Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Ar-Ge destekleri

TÜRKTELEKOM
25 üniversiteyle 58 proje yürütüyor

Türk Telekom, aynı zamanda grup bünyesindeki GSM operatörü olan Avea Ar-Ge Merkezi’ni “Teknoloji Üssü” olarak konumlandırıyor. Firma yurtiçi ve yurtdışı işbirlikleri ile yenilikçi pek çok özel ürün ve proje geliştiriyor. 2009 yılında Avea’da Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Coşkun Şahin, geçen yıl Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı oldu. Şahin, İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nde okuduktan sonra bilgisayar alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi almış. Şahin’in verdiği bilgiye göre, 25 üniversite ve sanayi sektörü işbirliğiyle bugüne kadar toplam 58 proje geliştirilmiş. 60 profesör, birçok doktora ve yüksek lisans öğrencisiyle yürütülen iş birlikleri sonucunda, 84 dergi makalesi ve konferans bildirisi ile 74 patent başvurusu yapılmış. Şahin, Türkiye’de yerli teknoloji üretimiyle büyüyen bir ekonomi için çalıştıklarını belirterek, Avrupa Yatırım Bankası tarafından Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında ilk Ar-Ge kredisini alan şirket olduklarını söylüyor.

Türk Telekom, 2005’den beri önemli bölümü Ar-Ge alanında olmak üzere 17 milyar TL yatırım yapmış. Amaç dijital dönüşümü hızlandırmak. 200’den fazla araştırmacının görev yaptığı Ar-Ge Merkezi’nde özellikle mobil ağ teknolojileri ve mo-bil servisler üzerine araştırmalar yapılıyor. Merkez ayrıca M2M, büyük veri ve yüksek hızda veri transferi üzerine çalışmalarım sürdürürken, Türk Telekom Grubu’nun Ar-Ge projeleri dışında, devlet desteğiyle yürütülen 13 özel projeye daha ev sahipliği yapıyor. Avrupa destekli iki 5G projesinde de Türkiye’den tek temsilci olarak Türk Telekom Grubu görev alıyor. Araştırmalarda Türkiye’nin ve dünyanın birçok prestijli üniversitesi ile ortak çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kuluçka Merkezi ile yeni girişimlere ev sahipliği de yapan merkezde şu ana kadar 70 patent başvurusuna imza atıldı.

ABDİ İBRAHİM

Türkiye’nin önde gelen yerli ilaç firmalarından Abdi İbrahim, yıllık cirosunun yaklaşık yüzde 5’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. İlaç firması olunca doğal olarak Ar-Ge ekibinin başında eczacı kökenli bir yönetici bulunuyor. Ferhat Farşi, 2007 yılında Ar-Ge Direktörü olarak Abdi İbrahim’de çalışmaya başlamış. Şu anda bu görevinin yanı sıra İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini de yürütüyor.

Farşi, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakül-tesi’nin ardından yüksek lisans ve doktora eğitimini endüstriyel eczacılık ve formülasyon teknikleri alanında yapmış.

Abdi İbrahim Ar-Ge İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Farşi’nin verdiği bilgiye göre, firmanın Ar-Ge merkezi Türkiye’nin ilk akredite ilaç Ar-Ge merkezi olarak 2008’de toplam 40 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildi. 2009’da firmanın patent başvuru sayısı 21 iken, bu rakam 2014’te 95’e ulaştı. Farşi, patent başvurusu yapılan projelerin bir kısmının TÜBİTAK desteği ile geliştirildiğini belirtiyor. Firmanın büyüme stratejisi, son yıllarda pazar payı artan biyoteknolojik ürünler ağırlıklı. Farşi’nin verdiği bilgiye göre, astım ve koah hastalan için geliştirilen bir ürünle piyasada önemli bir yer edinildi. Firma ayrıca, nano teknoloji esasına dayanan projeleriyle, yüksek katma değerli ve sofistike ürünlerin geliştirilmesine ağırlık veriyor.

Parkinson tedavisinde altın standart olan üç ayrı molekülün tek bir tablette birleştirildiği ürünüyle eşdeğer ilk ilaç ise piyasaya çıkmak için gün sayıyor. Diğer bir inovatif proje ise, antivertigo, anti-Alzheimer ve ste-roid. olmayan antienflamatuar ajanı üç ayrı molekülün farklı dozaj formlarının geliştirilmesiyle ilgili.

HAYAT KİMYA
Parfümsüz deterjan geliştirdi

Hızlı tüketim, ev bakım ve temizlik ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Hayat Kimya, 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Cezayir, İran ve Rusya’da yer alan tesislerinde üretim yapan Hayat Kimya, İSO’nun 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 62’nci sırada yer alıyor. Hayat Kimya’mn profesyonel Ar-Ge çalışmaları 1995 yılında başlamış. Faaliyetlerin başında ise Fikret Koç var.

Koç, Almanya’da tamamladığı doktora çalışmaları sonrasında Türkiye’de farklı üniversitelerde bilimsel çalışmalar yürütmüş. İlaç sektöründeki çalışmaları sırasında 80’e yakın patent başvurusuna katkıda bulunmuş.

2013 yılından beri Hayat Kimya Ar-Ge Direktörü olan Fikret Koç’un verdiği bilgiye göre, firma, çocuk bezi kapasitesiyle dünyanın beşinci büyük üreticisi olarak sektörün trendlerini belirliyor. Temizlik kağıtları yatırımıyla ise Avrupa’nın yedinci büyük üreticisi.

Firmanın Ar-Ge merkezi 2012’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla faaliyete geçti. Merkezde deterjan, temizlik kağıdı, hijyen ürünleri ile kimya teknolojileri, polietilen ve işlenmemiş kağıt teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor. Son dönemde yapılan araştırmalar sonucu yenilikçi bir ürün olarak Bingo par-fümsüz ürününü geliştirdiklerini belirten Koç ayrıca, doğalgaz çevrimiyle enerji ve su tasarrufu sağlayan kojenerasyon teknolojisini hayata geçirdiklerini ifade ediyor.

Hayat Kimya, yıllık ortalama 40’m üzerinde projeyi öz kaynaklarıyla gerçekleştiriyor. Ar-Ge merkezinde 70’ten fazla araştırmacı ve mühendis görev yapıyor. Firma 2014’te dokuz patent başvurusu yaptı. Tüketici ihtiyaçlarına yenilikçi çözümlerle, Bingo Soft İmza serisinde olduğu gibi yurtdışmdaki Ar-Ge merkezleriyle ve dünya çapında bilinen parfümörlerle bir yıl boyunca çalışılarak özel parfümlü yumuşatıcılar geliştirildi. Diğer yandan parfüm konusunda hassasiyeti olan tüketicilerin ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye’de ilk ve tek parfümsüz, boya içermeyen Bingo Parfümsüz sıvı deterjan üretildi.

BOSCH TÜRKİYE
22 ülkeye Ar-Ge ihraç ediyor

Türkiye’de 100 yılı aşkın bir geçmişi bulunan Alman beyaz eşya firması Bosch, dünya genelinde Ar-Ge harcamalarına büyük bütçe ayırıyor. Örneğin, 2014 yılı Ar-Ge bütçesi 5 milyar euro idi. Şirket günde ortalama 18 patent başvurusu gerçekleştiriyor. Türkiye’de ise Bursa ve Manisa’da olmak üzere iki Ar-Ge merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde toplam 390 kişi çalışıyor. Bosch Türkiye’nin Ar-Ge yatırımlarına ayırdığı bütçe yıllık 79 milyon euro civarında. Türkiye’den 22 ülkeye Ar-Ge ihracatı gerçekleştiriliyor. Bosch Türkiye 2014’te toplamda 77 patent başvurusu gerçekleştirdi. 2015’te de aynı sayıda patent başvurusunda bulunulması hedefleniyor.

Bursa Ar-Ge Merkezi Müdürü Adil Okumuşoğ-lu’nun verdiği bilgiye göre, Bosch’un Bursa fabrikasındaki Dizel Enjektörleri Ar-Ge Merkezi, platform, müşteri projeleri ve proses geliştirme bölümlerinden oluşuyor. Enjektör ve meme geliştirme, müşteri projeleri yönetimi, tasarım, simülasyon, test, analiz, raporlama ve proses geliştirme çalışmaları yapılan merkezde 116 araştırmacı çalışıyor. 2014’te 25 milyon TL bütçesi olan Ar-Ge merkezinin 2015 yılı bütçesi 28 milyon TL olarak planlanmış.

Manisa Ar-Ge Merkezi Müdürü Saim Kırgız, Bosch Termoteknik Manisa fabrikasının, üretimin yanı sıra, ürün tasarımı ve geliştirme yapmasıyla da ön plana çıktığını belirtiyor. Kırgız’ın verdiği bilgiye göre, Manisa Ar-Ge Merkezi’nden tüm dünyaya teknoloji transfer ediliyor. 80’den fazla mühendis ve teknisyenden oluşan ekibin çalıştığı merkezde son üç yıl içerisinde 14.3 milyon euro’luk Ar-Ge harcaması yapıldı. Merkeze yapılan yatırımın önümüzdeki iki yılda 10 milyon euro’yu aşması öngörülüyor. Termoteknoloji sektöründe patent sayısında Avrupa’da lider konumda.

PETKİM
iö milyon TL bütçesi var

Türkiye’nin petrokimya alanındaki tek üretici kuruluşu olan Petkim, Azerbaycan petrol şirketi Socar tarafından özelleştirmeyle devralınmıştı.

50’nci yılını kutlayan Petkim’in Ar-Ge merkezi de bir o kadar köklü. Ancak Ar-Ge binası geçtiğimiz yıllarda yetersiz kalınca tesislerin bulunduğu Aliağa yarımadasında yeni bir Ar-Ge merkezi inşa edildi.

Petkim’den verilen bilgiye göre, bu yılın başında faaliyete başlayan yeni Ar-Ge merkezinde, ürün proses iyileştirme ve geliştirme, enerji verimliliği, maliyet düşürme, çevre ve insan sağlığı faaliyetleri kapsamında çok sayıda proje yürütüldü ve bunlardan 18’i başarıyla tamamlandı. Merkezde, reoloji, katalizör, polimer karakterizasyon, çevre ve biyoteknoloji, kimyasal analiz ve kromatografi laboratuvarları ile pilot tesis alanında polimer işleme ve kimyasal birim işlemlerin yürütülmesine imkan sağlayacak teknolojiye sahip güçlü altyapı bulunuyor. Halen 45 araştırmacı görev yapıyor. Firmanın 2014 yılında Ar-Ge’ye yaptığı harcama tutarı 10 milyon TL olmuş. Bu yıl da yeni projeler için 10 milyon TL’nin üzerinde bir bütçe öngörülüyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu