Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Ar-Ge destekleri

KORDSA GLOBAL
Tekstilde en başarılı merkez

Sabancı Grubu bünyesindeki Kordsa Global, lastik, kompozit ve inşaat sektörlerine yönelik üretim yapıyor. İstanbul merkezli şirketin yedi ülkede dokuz fabrikası bulunuyor. Yüzde 8.9 hissesi halka açık olan şirketin 2014 cirosu 1.7 milyar TL. Kordsa Global Ar-Ge Merkezi’nin başında ise İbrahim Yıldırım bulunuyor.

1998’de grup bünyesindeki Sakosa’da kimya mühendisi olarak çalışmaya başlayan Yıldırım, 10 yıl boyunca üretim ve teknik bölümlerde çalıştıktan sonra 2008’de Ar-Ge Mer-kezi’nde Yeni Ürün Geliştirme Müdürü olmuş. 2013’ten bu yana da teknolojiden Sorumlu Genel Müdür (CTO) pozisyonunda görev yapıyor. Yıldı-rım’m verdiği bilgiye göre, şirketin Ar-Ge çalışmaları eskilere dayanıyor. 2007 yılında bu çalışmalar bir çatı altında toplanarak sistematik hale getirilmiş. 2009’da çıkan Ar-Ge Merkezleri Kanunu ile bu merkez tescillendi. Şu anda Ar-Ge Merke-zi’nde toplam 78 kişi çalışıyor. Kordsa Global Ar-Ge merkezi iki yıl üst üste tekstil sektörünün en başarılı merkezi seçilmiş.

Hem yurtiçinde hem yurtdışmda çeşitli işbirlikleri yapan Kordsa Global Ar-Ge Merkezi, 2014 yılı itibariyle 176 patent başvurusuna ulaştı. Yeni başvuruların 15’i Türkiye’den yapılırken, 14’ü Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yapıldı.

Ar-Ge çalışmaları sonucu 2008’den bu yana 12 adet yeni ürün piyasaya sunuldu. Capmax, Twixtra, Monolyx ve Har-tech’ten sonra yeni beton güçlendirme malzemesi Kratos 2014 yılında piyasaya çıktı. 2014’te yeni ürünlerin satışından 41 milyon dolar ciro elde edildi. Şimdi de sırada kompozit ile ilgili projeler var. Kompozit güçlendirme iş birimi geçtiğimiz yıl İstanbul Üniversitesi Teknoparkı’nda devreye alındı. Firma, 2014’te malzeme, süreç ve ürün geliştirme alanlarında süregelen 21 projeye ek olarak 18 yeni projeyi başlatırken, 22 projeyi de tamamladı.

LOGO YAZILIM
Satışların üçte biri yeni ürünlerden

Logo Yazılım’ın Ar-Ge geçmişinde 2011 yılı milat olmuş. 2007’den 2014’e kadar firmada Ar-Ge Müdürü olarak görev yapan İsmail Duran’ın yeni görev tanımı “Yazılım Baş Mimarı”. ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü mezunu olan Duran, 1996’dan beri aktif olarak yazılım geliştiriyor. Daha öğrencilik yıllarında inşaat ihale teklif uygulamasıyla ticari yazılım geliştirme işine girmiş.

Logo Yazılım Yazılım Baş Mimarı İsmail Duran, gerçekleştirdikleri satın alma ve birleşmelerle hızla büyüdüklerini söylüyor. Duran’a göre, 2011’de Coretech’in satın alınmasıyla başlayan, Logo BI ve Net-sis’in şirket bünyesine katılmasıyla devam eden bu değişim, son olarak e-Logo’nun da gruba katılmasıyla şekillendi.

Ürün portföyü olarak ciddi bir genişleme söz konusu. Satın almalarla o şirketlerdeki bilgi birikimi de gruba transfer edildi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoparkı’nda kurulu Ar-Ge üssünde ve üniversitelerle geliştirilen iş birlikleriyle sürekli yenilikçi çözümler üretiliyor. Firma 2014’te yaklaşık 33 milyon TL’lik Ar-Ge yatırımı yapmış. Bu tutar satışların yüzde 31’ine tekabül ediyor. İki ürün hattı üzerine yoğunlaşan Ar-Ge faaliyetlerin birinde Win-dows, diğerinde ise Java tabanlı çözümler tasarlanıyor. Başarılı Ar-Ge faaliyetleri sayesinde 2013 ve 2014 yıllarında toplam gelirin yüzde 30’u geliştirilen ürün ve hizmetlerden sağlanmış.

TURK PIRELLI
Ralli ve Formula 1 lastiklerini geliştirdi

İtalyan otomobil lastiği üreticisi Pirelli Türkiye’deki Ar-Ge merkezini 2007 yılında İzmit’te kurdu. Başında ise ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü mezunu Bahadır Özer bulunuyor. Özer, ekibiyle birlikte Dünya Ralli Şampiyonası lastiğini İzmit’te geliştirdikleri bilgisini veriyor. Özer’in verdiği bilgiye göre, ardından yarış lastiklerinde yeni projeler geliştirilmesiyle yeni bir üretim tesisi olan Motorsport Bö-lümü’nün kurulması kararlaştırıldı. 2010 yılı ortasında Formula 1 Ba lastiği denemelerine başlandı. 2011 yılından itibarense Formula 1 lastiklerinin tek üreticisi haline gelindi.

10 kişilik pilot bir üretim tesisiyle başlayan Motorsport Yarış Lastikleri Bölümü, bugün 220 kişinin çalıştığı ve yılda 285 bin lastiğin üretildiği, modern ve teknolojik bir bölüm olarak çalışmaya devam ediyor.

Pirelli global ölçekte ise, her yıl toplam cirosunun yüzde 3’üne karşılık gelen yaklaşık 190 milyon euro’luk tutarı premium lastiklerin satışından elde ediyor. Toplam cirosunun ise yüzde 7’sini Ar-Ge çalışmalarına harcıyor.

INOKSAN
Cirosunun yüzde 2’si Ar-Ge’ye

Endüstriyel mutfak üretimi yapan Inoksan, yıllık cirosunun yüzde 2’sini Ar-Ge’ye ayırıyor. 12 kişilik Ar-Ge merkezinin başında ise Onur Altay bulunuyor.

Elektrik öğretmenliği mezunu olan Altay Almanya’da Mercedes’de staj yapmış. Halen Bilgi Üniversitesi’nde MBA yapıyor. Sürdürülebilir kalkınmanın eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi için inovasyonun büyük bir önem taşr dığını belirten Onur Altay’a göre, Ar-Ge merkezinin hizmete girmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nm tescili bekleniyor.. Şu anda, finansal ve teknik fizibilite çalışması yapılıyor. Öte yandan, kişisel gelişim ve inovasyon bilincinin tam anlamıyla yerleşmesi için ekip olarak bilgilendir-seminerlerine katıldıklarını ifade ediyor. Altay’m başında bulunduğu ekip, bugüne kadar altı adet patentli, yedi adet faydalı model ve 22 adet tasarım tescilli çalışmayla sektörde önemli bir başarıya imza atmış. Altay’m verdiği bilgiye göre, Inoksan, Türkiye’de ilk defa Premix yanmalı gazlı kombi fırın projesini hayata geçirdi. Firma inovasyon anlayışının başka bir ürünü olan gazlı piliç kızartma makinesini de üretmiş.

ASİS
Yüksek teknolojili robot üretecek

Otomasyon ve akaryakıt sistemleri alanında faaliyet gösteren ASİS’in bünyesinde ciddi bir Ar-Ge ekibi bulunuyor. Kocaeli Üniversitesi Teknopark Yerleşkesi’nde ve İstanbul merkez binasında 40 mühendis ile akaryakıt ve enerji sektörü için yazılım ve donanım geliştiriliyor. Ayrıca grup şirketleri tarafından İstanbul Üniversitesi Avcılar Teknopark Yerleşkesi’nde farklı konularda çalışmalar yapılıyor. Ar-Ge’nin başında ise şirketin aynı zamanda kurucu ortağı olan Yusuf Kaya bulunuyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunu olan Kaya’nm verdiği bilgiye göre, bu merkezlerde 70 mühendis kadrosu ile sektörün ve grup şirketlerinin ihtiyaçlarına göre çalışmalar yapılıyor. Yazılım donanım dışında Mekatronik ve robotics alanında da yakın ve uzak teknolojiler olmak üzere yoğun araştırma ve geliştirme çalışmaları devam ediyor. Yakın zamanda Robot Sistemleri Araştırma Merkezi’nin kuru-Jp* luş çalışmaları bitirilerek gelecekteki teknolojilerin temeli de burada atılacak. Kaya, yüksek teknolojili robot geliştirmeyi hedeflediklerini ve iki yıl içinde ilk ürünü piyasaya sunacaklarını söylüyor. Asis’e ait icat ya da inovasyon özelliklerine sahip 16 ürün patenti ve 35 adet marka patenti bulunuyor. Tüm grup şirketleriyle birlikte Asis’in yıllık Ar-Ge bütçesi 10 milyon TL’yi buluyor. Ar-Ge bütçesinin toplam ciroya oranı her yıl ortalama yüzde 10 olarak belirleniyor. 2021 yılma kadar Robot Araştırma Merkezi ile beraber Ar-Ge’nin bütçesini yüzde 160 artırmayı amaçlıyor. Bütçesinin yüzde 50’sini Ar-Ge’ye ayırmayı planlıyor.

Firma bugüne kadar yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla akaryakıt sektörüne yönelik birçok yeniliğe de imza attı. Bunlar arasında ilk pompa üzeri kart okuyucu ve ilk taşıt tanıma sistemi gibi ürünleri saymak mümkün.

3M TÜRKİYE
Çorlu’da Süper Hub kuracak

Amerikan merkezli, “yenilikçi firma” unvanlı 3M firması Türkiye’de 1987 yılından beri faaliyet gösteriyor. Üretimi ise 2000 yılında Çerkezköy fabrikasıyla başladı. Fabrikada, temizlik, kırtasiye, kişisel bakım, sağlık ve otomotiv sektörlerine yönelik ürünlerin yanı sıra, maskeler, filtrasyon ürünleri ve çocuk bezi yan bantları üretimi yapılıyor. 3M Türkiye’nin Ar-Ge Direktörü Dennis Lu’nun verdiği bilgiye göre, firma yüzyılı aşkın süredir uzmanı olduğu inovasyon gücüyle, Den0’3 Çerkezköy’deki üretim tesisine Ar-Ge konusunda sürekli yatırım yaparak müşterileri için lokal çözümler üretiyor.

3M’in sadece müşteriler ile inovasyon süreçlerini gerçekleştirmeye adanmış 50 tane Müşteri inovasyon Merkezi bulunuyor. Bu merkezler, müşterilerle temasa geçmek ve işbirliği yapmak için firmanın Ar-Ge alanındaki küresel gücünden ve 46 teknoloji platformundan yararlanıyor, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik inovasyonları hayata geçiriyor. Lu, her yıl gelirlerinin yüzde 5.5’inin Ar-Ge faaliyetlerine ayrıldığına dikkat çekiyor. Lu, Türkiye’de Ar-Ge faaliyetini büyütmek için Süper Hub adı verilen ve dünyada sadece 11 ülkede bulunan tesisi gelecek yıl Çorlu’da kuracaklarını söylüyor. Böylece firmanın Türkiye’de Çerkezköy ve Kavacık’m yanı sıra üçüncü bir Ar-Ge merkezi yatırımı daha olacak.

HUAVVEI TÜRKİYE
Çin dışındaki en büyük merkez

Çinli teknoloji şirketi Huawei çalışanlarının 62 bini Ar-Ge alanında faaliyet gösteriyor. HUAW€I Firmanın aralarında Türkiye Ar-Ge Merkezi de dahil olmak üzere dünya çapında 23 adet küresel Ar-Ge Merkezi bulunuyor. 2009’da kurulan Hu-awei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin başında bulunan Wu Lianqing, Türkiye’den önce Hindistan’daki Ar-Ge merkezinde yaklaşık bin kişilik bir ekibi yönetmiş. Bugüne kadar dünya çapında 20’den fazla Ar- üanQ\n9 Ge ekibinin yönetimini üstlenmiş.

Türkiye’deki Ar-Ge merkezi İstanbul Ümraniye’de faaliyet gösteriyor. Burada Türkiye ve bölge ülkeler başta olmak üzere, dünyanın her yanındaki telekom operatörlerine yazılım tabanlı çözümler geliştiriliyor. Küresel bir Ar-Ge merkezi olarak Huawe-i’nin Çin dışındaki en büyük ikinci Ar-Ge Merkezi konumunda. Firmanın her yıl yaklaşık 20 milyon dolarlık ek yatırım yaptığı merkez, sadece Türkiye’deki mobil operatörlere değil, Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadaki mobil operatörlere yönelik projeler geliştiriyor. Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde telekom operatörlerine yönelik yenilikçi ürünler geliştirmek amacıyla yürütülen projeler, geri çaldırma tonu gibi katma değerli servisleri, yeni nesil akıllı ağ gibi gelişmiş servis platformlarını, müşteri ilişkileri yönetimi gibi iş destek sistemlerini ve sosyal medya platformu gibi internet teknolojilerini ilgilendiriyor.

KASTAMONU ENTEGRE
2017’de Ar-Ge merkezi kuracak

Hayat Holding bünyesindeki Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi şu anda 20 civarındaki mühendis kadrosuyla Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Firma asıl Ar-Ge merkezini 2017 yılında açmayı hedefliyor. Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız’m verdiği bilgiye göre, gerekli fiziki, beşeri ve ekonomik kaynakların yapılandırılması ve uygun altyapının sağlanması sonrasında Ar-Ge merkezi kurulacak. Kurulduktan sonra da cironun yüzde l’i oranında kaynak tahsis edilecek. Firmanın 2014 yılında Ar-Ge’ye yaptığı harcama tutarı 2.5 milyon TL olmuş.

KÜTAHYA SERAMİK
inovasyon ağırlıklı tasarımlar

Kütahya Seramik Ar-Ge Merkezi, yurtiçi ve dışı pazarların beklentilerini yeni tasarımlar ve inovatif ürünlerle gerçekleştiriyor. ÎTÜ Metalürji Mühendisliği mezunu olan Kütahya Seramik Genel Müdür Yardımcısı Celal Üstündağ’m verdiği bilgiye göre, seramik sektörüne yön verecek karolar üretebilmek için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına, önemli oranda bütçe ayrılıyor. Bu alanda 2015 yılı yol haritası da iş ortaklarıyla birlikte hazırlanmış. Hedef, 2015 yılında sektör lideri olmak. Bu hedefe yönelik olarak yeni yatırımlarla üretim kapasitesi artırılacak. Ar-Ge faaliyetleri geliştirilecek. Yol haritasında Avrupa ve Asya ülkeleri ile Afrika’da planlanan yatırımlar ve iş ortaklıkları bulunuyor.

ERDEMİR
İleri çelik araştırmaları hedefliyor

Yassı çelik üretiminde Türkiye’nin en büyük üreticisi olan Ereğli Demir Çelik (Erdemir) kendi sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini geçtiğimiz günlerde faaliyete geçirdi.

Ayrıca bu yıl Ar-Ge Simülasyon Merke-zi’nin devreye alınması planlanıyor. Bu merkezde hammadde ve ürün geliştirme olmak üzere iki adet kapsamlı simülasyon la-boratuvarı olacak. Grup önümüzdeki beş yıllık stratejik plan çerçevesinde, ileri çelik araştırmaları merkezi olarak hem ülke ekonomisine hem de yerli üretim sanayisine katma değer yaratan bir organizasyon olmayı hedefliyor.

ELVAN GIDA
iki yılda 50 proje tamamlandı

Şeker ve çikolata üreticisi Elvan Gıda, altısı yurtiçinde ikisi yurtdışmda olmak üzere sekiz fabrikada üretim yapıyor.

100’den fazla ülkeye ihracat yapan firma, 200 milyon dolara yaklaşan cirosuyla sektöründe ilk beş firma arasında. Firmanın Ar-Ge merkezi 2012 yılında faaliyete geçti.

Merkezin başında Dilek Şeker var. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunu olan Şeker, çikolata şekerleme sektöründe 15 yıllık deneyime sahip. Şeker’in verdiği bilgiye göre, merkezde inovatif gıda ürünleri ile bu ürünleri geliştirmek için gerekli proses tasarımları yapılıyor, ayrıca makine ekipmanları geliştiriliyor. Merkezde iki doktora, sekiz yüksek lisans, 26 lisans eğitimli toplam 54 personel çalışıyor. Ar-Ge Merkezi olduktan sonra 10 patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurusu yapıldı. Merkezin bütçe payı toplam bütçe içinde yüzde 1.6 seviyesinde. Bugüne kadar merkez 50 proje tamamladı. Bu projeler sonucu ticarileşen ürünlerin toplam ihracat içindeki payı yüzde 20 olarak gerçekleşti.

Özel sektörün Ar-Ge istatistikleri

Ar-Ge merkezi başvuru sayısı: 209 Ar-Ge merkezi belgesi verilen işletme sayısı:186 Belgesi iptal edilen Ar-Ge merkezi sayısı: 21 Faal olan Ar-Ge merkezi sayısı: 165 Değerlendirmesi süren Ar-Ge Merkezi sayısı: 7 Belge verilmeyen işletme sayısı: 16

Not: Ekim 2014 tarihti verilerdir.

Kaynak: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Scan0104

Önceki sayfa 1 2 3 4

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu