İş Fikirleri ve İş Kurmak

Asya Pasifik’te Yatırım ve İş Fırsatları

Yurtdışında yatırım ve ticaret yapmak isteyen girişimciler için iş kurmak ve iş fikirleri başta olmak üzere Asaya Pasifik’teki 18 ülkenin sektörel yatırım fırsatları.

Yılın ilk çeyreğinde ekonomisi yüzde 5 büyüyen ve ihracatta ilk altı ayda yüzde 8,2 artış kaydeden Türkiye, önümüzdeki dönemde ihracata dayalı büyümeyi sürdürülebilir kılmak için pazar çeşitliliğini artırmak zorunda. Bunun için bugüne kadar dış ticarette Avrupa Birliği (AB) merkezli, doğrudan yatırımlarda ise Rusya ve Ortadoğu ağırlıklı bir rota izleyen Türk özel sektörünün dünyanın tüm coğrafyalarını kapsayacak yeni bir ticaret ekseni yaratması gerekiyor. Son birkaç yılda Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika gibi daha önce pek de faal olmadığı ülkelerde boy göstermeye başlayan Türk firmaları için, yeni dönemde hayati öneme sahip coğrafya ise Asya Pasifik olacak. Çin, Hindistan ve Japonya’nın öncülüğünde küresel ticaretin yeni merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Asya Pasifik bölgesinde dünya nüfusunun yarısı yaşıyor. Asya Pasifik’te bu üç dev ekonomi ile birlikte, sürekli gelişim içinde olan 18 bölge ülkesindeki ticaret ve yatırım fırsatlarım okuyucularımız için masaya yatırdık.

Bugüne kadar Türkiye iş dünyasının Asya Pasifik bölgesindeki ticaretten aldığı payın binde 1’ler seviyesinde kalmasının en önemli nedeni, coğrafi uzaklık ve Türkiye’nin üretimini yaptığı ürünlerin bir kısmının katma değeri göreceli düşük ve navlunu yüksek ürünler olması nedeniyle bu bölgeye yapılan ihracatta rekabet ve fiyat avantajlannı yitirmeleri. Bir diğeri ise bu bölgede hem ucuz işgücü hem de büyük üretim hacimleri nedeniyle Çin veya Hindistan menşeili ürünlerin ön plana çıkması. Bu bölgenin aksine, Avrupa’da Türk mallarının Asya Pasifik bölgesine kıyasla işgücü maliyetiyle daha az rekabetle ön plana çıkabilmesi ve Avrupa’nın hala büyük bir pazar ve ticaret ortağı olması nedeniyle Türk firmalarının Asya Pasifik bölgesine daha az yöneldiği bir gerçek. Ancak tüm küresel gelişmeler, Türkiye’nin Asya Pasifik bölgesine kayıtsız kalamayacağını gösteriyor.

YENİ MERKEZ: ASYA PASİFİK

Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi sonrasında ABD ile AB arasında Asya Pasifik bölgesinin küresel ticaretteki ağırlığını azaltmayı hedefleyen Transaüantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ( TTIP) anlaşmasını askıya alması, bölgeyi Türk iş dünyası açısından yeniden vazgeçilmez bir pazar haline getirmiş durumda. Önümüzdeki dönemde Türk iş dünyasının daha yüksek katma değerli ürünlere yönelmesi, lojistik maliyetlerini düşürmesi ve bu bölgelerdeki iş yapış kültürlerini yerel ofisler, ekipler ve ortaklarla analiz etmeleri sonucunda bu bölgedeki etkinliklerini artırmaya çalışması kaçınılmaz. Asya Pasifik Bölgesi, küresel politikanın ve ekonominin günümüzde önemli bir yönlendiricisi konumunda olması yanında, dünya nüfusunun yaklaşık yarısına sahip olarak da önemli bir pazar konumunda. Asya’daki piyasalar, yatırım, ticaret ve ileri teknolojiye erişim açısından önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin Asya Pasifik ülkeleriyle ticaret ve yatırım ilişkileri geliştirmesi, her yıl istikrarlı şekilde büyüyen bir bölgesel ekonomiyle sürdürülebilir ilişkiler kurmak açısından oldukça önemli.

HIZLI DEĞİŞİM VAR

Yatırımlar için cazibe merkezi haline gelen Asya Pasifik bölgesinin en önemli özelliği, ‘orta sınıf olarak adlandırılan nüfusun yoğunluğu ve pazarların hızla gelişmesi. Ekonomik büyüme oranlarına baktığımızda Asya Pasifik’in dünya ekonomisinden aldığı payın zaman içerisinde çok daha fazla artacağı öngörülüyor. IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlara göre, Hindistan’ın 2050 yılı itibariyle ABD’yi geçerek ikinci büyük ekonomi olacağı tahmin ediliyor. Aynı tahminlere göre, Pakistan ekonomisi 2030 yılı itibariyle İtalya ve Kanada gibi ülkelerin GSYİH’lerini geride bırakacak. Endo-ne2ya, Vietnam, Bangladeş ve Filipinler ekonomilerinin 2050’ye kadar en büyük sıçramaları kaydedecek ülke-’ 1er olacağı öngörülüyor. Türk şirketlerinin bu büyümeden fayda sağlayabilmek için bölgede erken pozisyon alması önem taşıyor. Güçlü yerel oyuncularla yapılacak işbirlikleri de pazara giriş için önemli avantajlar sağlayabilir.

BAKANLIKTAN YATIRIM TEŞVİĞİ

Ekonomi Bakanlığı, Uzakdoğu ve Afrika için başlatmış olduğu destekleme ve teşvik programıyla Uzakdoğu’da yatınm yapan girişimcilere dört yıl boyunca yüzde 70 oranında yatınm teşviki sağkyor. Bakanlık ayrıca inşaat, enerji ve lojistik sektöründe Tayland, Malezya gibi ülkelere yatırım yapılmasını öneriyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, Türkiye iş dünyasının Çin, Hindistan ve Japonya ile uzun yıllardır sürdürdüğü ticari ilişkilerin yanı sıra artık Asya Pasifik bölgesinde büyüyen diğer ülke pazarlarına da hızla giriş yapması gerektiğini vurguluyor. Kolbaşı, “Asya ülkelerinde birçok iş koluyla gelişme sağlanabilir, perakendede önden gelen markalarımız nüfusu kalabalık bu ülkeleri hedef alabilirler” diyor. Son dönemde Türkiye’nin bölgenin giderek gelişen ülkelerinden biri olan Malezya ile ikili ticaret anlaşması imzaladığını, Singapur ile de imzalamak üzere olduğunu kaydeden Kolbaşı, “Şu anda üzerinde durduğumuz özellikle gıda zincirleri. Türk mutfağını tanıtan sektörlerin, var olan ticari açığı kapatmak için çok önemli rol oynayacağını düşünüyorum” diye konuşuyor.

Asya Pasifik coğrafyasının Hindistan’dan Yeni Zelanda’ya kadar uzanan çok geniş bir coğrafya olduğuna işaret eden Murat Kolbaşı, bölgeye giriş yapmak isteyen yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor: “Her ülkenin kendi dinamikleri mevcut, şirket kurmaktan oturma müsaadesine kadar her ülkenin farklı uygulaması var. Benim tavsiyem, hangi ülkeye gidilecekse o ülkenin büyükelçiliği, konsolosluğu, ataşeliği ile irtibat kurulmalı, karşı ülkenin hukuk ve ticari yapısını bilen ve mümkünse Türkiye’de de bir ayağı olan danışmanlık şirketi ile çalışılmasıdır. DEİK bünyesinde tüm ülke iş konseyi ve bölge koordinatörü başkanlarımız ile görüşmeler yapılarak da destek alınabilir. Biz DEİK olarak her zaman bu tarz destek vermeye hazırız.”

1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu