Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Bankaların Motosiklet Kredileri

MOTOSİKLET tutkunları için 2015 sezonu açıldı. Havanın ısınmasıyla birlikte artık daha fazla motosikleti yollarda görmeye başladık. Özellikle kış aylarında fazla kullanılamayan başta Vespa olmak üzere BMW, Ducati, Harley Davidson, Honda, Kavvasaki, Suzuki Yamaha gibi hobi amaçlı kullanılan ünlü markalar yollara kavuştu.

Aslında büyük şehirlerde çevremizde sıkça görmeye alıştığımız su ve pizza dağıtanlarla motorlu kuryelerin motosikletlerini saymazsak Türkiye tam bir motosiklet fakiri. Gelişmiş Avrupa ülkelerinde özellikle İtalya, Yunanistan, İspanya gibi yumuşak iklimli ülkelere göre Türkiye’de halen çok az sayıda motosiklet var. 72 milyon nüfuslu Türkiye’de geçen yıl sadece 180 bin motosiklet satıldı. Evet yanlış okumadınız 180 bin… Üstelikte bunun yaklaşık 160 bini ticari amaçlı, yani “pizzacı motoru” dediğimiz küçük motor gücüne sahip araçlar. Sektör temsilcilerine göre bunun dışında kalan kısım yılda sadece 20-30 binlik pazar paylarına sahip.

motosiklet

ÖTV VURDU

Türkiye’de motosiklete olan talebi büyük oranda artan ÖTV oranları düşürüyor. 2006’da yılda 1 milyon adede ulaşan motosiklet satış rakamları bu tarihte ÖTV’nin yüzde 8’den 37’e çıkarılmasıyla büyük darbe aldı. Sektörden gelen tepkiler üzerine, yüzde 37’lik ÖTV oranı ilerleyen aylarda sadece 250 cc ve üzeri motorlara uygulandı. Yani lüks segment motosikletlere… Ancak o tarihten sonra Türkiye’de yılda satılan motosiklet sayısı 100-200 bin aralığına sıkıştı kaldı.

Yine de küçük bir kesim motosiklet tutkusundan vazgeçmiyor. Bu kesimin ihtiyaçlarını göz önüne alan bankalar ise özellikle lüks segment motosikletleri göz önüne alarak bu konuda ürünler çıkartıyor.’ Bugün az sayıda banka motosiklet kredisi veriyor. Bunların önemli bölümü ise bu ürünü otomobil kredisi çatısı altında sunuyor. “Motosiklet kredisi” ismi ile kredi vefenler ise yasanın izin verdiği ölçüde vadeyi 48 aya çıkartıp çok sayıda firma ile özel anlaşmalar yaparak düşük faizli finansman temin ediyor.

Biz de bahar aylarının bu ilk günlerinde motosiklet almak isteyen veya kullandığı motosikleti yenilemeyi düşünenler için bankaların buna özel kredilerini sizler için derledik…

48 AYA 1.02 FAİZ

İş Bankası motosiklet kredilerini taşıt kredileri ürününe bağlı olarak veriyor. Halen en uzun vade olan 48 aya kadar yüzde 1.02 faizle kredi kullandıran banka ayrıca kredi tutarının yüzde 0.5’i artı BSMV oranında da tahsis ücreti talep ediyor.

Krediye konu motosikletler için herhangi bir ön koşul aramadıklarını söyleyen İş Bankası Bireysel Bankacılık Pazarlama Bölümü Müdürü Engin Topaloğlu, “Kredilendirilmesi uygun görülen motosiklet markalarının tüm modelleri için taşıt kredisi kullandırıyoruz.

Örneğin, BMW, Ducati, Harley Davidson, Honda, Kavvasaki, Suzuki ve Yamaha-Beldeyama marka motosikletler kategorimize göre kredilendirdiğimiz markalar arasında. En düşük taşıt kredisi limitimiz ise 5 bin TL” diyor.

Iş Bankası bireysel nitelikli taşıt kredilerinde üst limiti, asıl fatura değeri 50 bin TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 70; 50 bin TL’yi aşan araçlarda, bedelin 50 bin TL’sine kadar olan kısmı için yüzde 70, 50 bin TL’nin üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uyguluyor. Aynca motosiklet kredilerinde de kredi teminatı olarak otomobil kredilerinde olduğu gibi araç üzerine rehin konuluyor.

MÜŞTERİYE ÖZEL FAİZ

Yapı Kredi hem sıfır kilometre, hem de ikinci el motosiklet alımlarına finansman sağlıyor. Bin TL ve üzerindeki kredi tutarlarına 48 aya varan vade uyguladıklarını söyleyen Yapı Kredi Bireysel Bankacılık ve Kartlı Ödeme Sistemleri Grup Direktörü Serkan Ülgen, “Bireysel amaçlı satın alman motosikletlerde ise kredilerin faiz oranları motosikletin modeline ve yaşına göre müşteri özelinde değişiklik gösteriyor. Müşterilerimiz geri ödeme tutarını ve aralıklarını ihtiyaçlarına göre kendilerinin belirlediği “Esnek Geri Ödeme Modeli” ile geri ödeyebiliyor. Yine istedikleri zaman ara ödeme de yapabiliyor” diyor.

Banka 18 yaş üzerinde düzenli geliri olan herkese talep edilmesi halinde “Motosiklet Kredisi” veriyor. Ayrıca yasal düzenlemeler kapsamında Yapı Kredi müşterileri diledikleri yerden bireysel amaçlı alacakları sıfır kilometre motosikletin KDV ve ÖTV dahil fiyatının 50 bin TL’ye kadar olan kısmı için maksimum yüzde 70 oranında kredi alabiliyor. İkinci el motosiklette ise 1 yaşa kadar olan alımlarda taşıtın kasko değerinin yüzde 70’ine kadar kredi kullanılabiliyor. Banka 50 bin TL üzeri araçlarda, 50 bin TL’ye kadar olan kısım için yüzde 70, 50 bin TL’yi aşan kısım için yüzde 50 oranında kredi veriyor.

MARKAYA ÖZEL ORAN

Finansbank motosiklet satın alan müşterilerine 12, 24, 36 ve 48 ay vade seçenekleri ile kredi sağlıyor. Motosiklet kredilerinin güncel faiz oranlarının Finansbank.com.tr adresindeki “Taşıt Kredileri” sayfasından takip edilebildiğini söyleyen Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, “Kredi masrafları motosiklet kaskosu. Hayat Sigortası ve kredi tahsis masrafını içerir. Bu masraflar kredi tutarı ve motosiklet tipi, yaşı ve müşteri demografik bilgilerine göre değişiklik gösteriyor. Müşterilerimiz örnek maliyet tablosuna, Finansbank.com.tr adresindeki Taşıt Kredileri sayfasından, kendilerine özel detaylı bilgilere de şubelerimizden ulaşabilirler” diyor.

Bankanın sağladığı motosiklet kredisinde aynen otomobil kredisindeki gibi e-rehin uygulaması var. Kredinin teminatı olarak da motosikletin fatura veya ikinci el ise kasko değeri gösteriliyor. Ayrıca çok sayıda tanınmış marka ile özel kredi anlaşmaları imzalayan Finansbank bunun için herhangi bir alt ve üst limit kısıtlaması uygulamıyor. Halen BMW, Honda, Suzuki, Harley Davidson, Yamaha, Kawasaki, Ducati, KTM, Bombardier, Polaris ve Vespa gibi birçok marka için kredi verdiklerini söyleyen Aydın, ayrıca söz konusu markalara özel faiz oranları da uyguladıklarını açıklıyor.

TERCİHİ BAYİLERLE ÇALIŞMAK

Denizbank motosiklet kredilerini taşıt kredileri ile aynı koşullarda değerlendiriyor. Yasal zorunluluklara göre kredi oranı ve vadeyi belirlediklerini söyleyen Denizbank Konut & Taşıt Finansman Grup Müdürü Hakan Varol, “Bu yüzden 50 bin TL’ye kadar olan motosiklet alımlarında araç değerinin yüzde 70’i, 50 bin TL üzerindeki alımlarda ise üst kısım için yüzde 50 oranında kredi verebiliyoruz. Bu krediler için maksimum vade ise yasal olarak sınırlandırılmış olup, 48 aydır. Kredi tahsis ücreti kredi tutarmın yüzde 0.5’idir.

14 Nisan itibariyle faiz oranımız ise yüzde 1.03” diyor.

Denizbank müşteri kredibilitesine bağlı olarak 10 bin TL’den başlayan tutarlarda kredilendirme yapabiliyor. Üst limitin yasal kredilendirme oranları ile sınırlı olduğunu hatırlatan Varol, Denizbank olarak belirledikleri bir üst limit olmadığım söylüyor. Tıpkı diğer bankalarda olduğu gibi Denizbank da bu kredilerde teminat olarak motosiklete rehin koyuyor. Motosiklet firmaları ile özel anlaşması bulunmayan banka buna karşın özellikle orta ve üst segment motosikletlerin kredilendirilmesinde bayilerle çalışmayı tercih ediyor. Ayrıca motosiklet kredilerine özel bir fiyatlama da yapmayan Denizbank buna karşın müşterilerinin taşıt kredisindeki kampanyalardan faydalanmasını sağlıyor.

İPOTEK YOK

ABank motosiklet kredisi almak isteyenlere özel bir koşul öne sürmüyor. Sadece satın almak istedikleri motosikletin fiyatını gösterir belge ile başvuruda bulunabileceklerini söyleyen ABank Perakende Bankacılık Dağıtım Kanalları Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İzzet Metcan, “Kredimizi 36 aya varan vade fırsatları ve yüzde 1.17 faiz oranı ile sunuyoruz. Ek olarak kredi tutarının yüzde 0.5’i kadar kredi tahsis ücreti uyguluyoruz.

Hayat sigortası primi kredi tutarı, vade, faiz, çalışma şekli, yaş ve cinsiyete göre değişiklik gösteriyor” diyor.

Herhangi bir marka veya standart talebinde bulunmayan Abank, ayrıca kredi için alt veya üst limit de uygulamıyor. Bankayı sektörün genelinden ayıran en büyük özellik ise kredi verilen motosiklete ipö’tek konulmaması. Buna karşın kredi başvurularında motosiklet alimim fatura ile belgelendirmek yeterli oluyor. ABank’ın motosiklet markaları ile özel bir anlaşması ise bulunmuvor.

Türkiye’de 2.8 milyon motosiklet var

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Ekim 2014 itibarıyla Türkiye’de 18 milyon 693 bin 972 motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bu taşıtların 9 milyon 754 binini otomobil, 3 milyon 40 binini kamyonet, 2 milyon 833 binini motosiklet, 1 milyon 612 binini traktör, 774 binini kamyon, 426 binini minibüs, 212 binini otobüs oluşturuyor.

İl bazında bakıldığında İstanbul açık ara önde… Halen, ülkedeki tüm araçların yüzde 18’i, otomobillerin ise yüzde 23’ü İstanbul’da bulunuyor. Son verilere göre, İstanbul’da 2 milyon 255 bin otomobil, 591 bin kamyonet, 239 bin motosiklet, 127 bin kamyon, 72 bin minibüs, 46 bin otobüs, 21 bin traktör var. Megakent İstanbul, otomobil, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyon sayısında Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. İstanbul’un ardından en fazla aracın bulunduğu kentler ise Ankara ve İzmir.

Hakkı AYTUĞ / Mototaş’ın sahibi
“Daha çok tüketici kredisi tercih ediliyor”

25 bin TL’nin altındaki motosikletleri satın alanlar motosiklet kredisi yerine tüketici kredisi kullanmayı tercih ediyor. Bunun temel nedeni bankalar motosiklet kredisi kullandırırken zorunlu kasko ve satılamaz şerhi talep ediyorlar. Bu caydırıcı oluyor. Tüketici kredisinde ise bu şartlar yok. Ayrıca tüketici kredisi için başvuran kişiler 10 dakikada bu finansmana ulaşabiliyor. Buna karşın motosiklet kredisinde süreçler çok daha uzun. Bir de bazı bankaların tüketici kredisi faizleri motosiklet kredisi faizlerinden daha düşük. Tüm bu nedenlerden çok yüksek tutarlı kredi kullanmayacak olan müşterilerimiz 48 ay vadeli motosiklet kredisi yerine 36 ay vadeli tüketici kredisini tercih ediyorlar. Ancak Türkiye’de motosiklet çok yaygın kullanılmıyor. Örneğin 2014’te Türkiye’de sadece 180 bin motosiklet satıldı. Bunun yaklaşık 160 bini ise pizzacı, sucu gibi ticari amaçlı kullanılan motosikletlerden oluştu. Oysa ki 2006’da bu sayı 1 milyona kadar çıkmıştı. Ancak bu tarihte maalesef sektörü olumsuz etkileyen ÖTV artışı geldi. O güne kadar motosikletlere uygulanan ÖTV yüzde 8 idi.

O tarihte yüzde 37’ye çıkartıldı. Daha sonra yasa biraz esnetilip, 250 cc motorlarda yüzde 37 olarak korundu. Daha düşük motor hacimlerinde ise yeniden eski oran olan yüzde 8’e indirildi. Ancak bu uygulama motosiklet sektörünün önünü önemli ölçüde kesti. Oysa tüm gelişmiş ülkelerde motosiklet çok yaygın kullanılıyor, Türkiye ise bu alanda çok geride. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaygın motosiklet kullanımı ulaşımı çok rahatlatacaktır. Sırf bu yüzden bile pazar desteklenmeli diye düşünüyorum.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu