Kariyer ve İş

Başarılı Bir Kariyer İçin 10 Adım

1.KENDİNİZE GÜVENİN

Eğer siz kendinize inanmıyorsanız, kimsenin de size inanmayacağına emin olabilirsiniz. Kendinizin en büyük düşmanı olmayın. Hak ettiğinizden daha azına razı olmak, kendinizi yararsız hissetmenize sebep olur. Zayıflıklarınız ve korkularınız nedeniyle endişelenmeyin. Geçmişte neler başardığınızı düşünün ve kendinize şevklendirirci bir konuşma yapın.

2.KENDİNİZİN FARKINDA OLUN

Deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi listeleyin. Çok sık kendinizle ilgili gözden kaçırdığınız ve sizi başarılı kılacak meziyetlerinizin farkında olmadığınızı fark edeceksiniz. Arkadaşlarınıza listenizi geliştirmek adına neleri gözden kaçırdığınızı sorun.

3. GÖREVLERİNİZİ YERİNE GETİRİN

Sizin çalıştığınız piyasada işler nasıl yürüyor? Daha fazla sorup daha fazla öğrendiğinizde, kendinize olan güveniniz artacaktır. Konumunuzu güçlendirmek için ne yapmanız gerektiğini öğrenin; işe yarar bilgiler ne yapmanız gerektiğinde size bilgi verir ve amacınıza ulaşmanızı kolaylaştırır.

4. ALTERNATİFLERİN FARKINDA OLUN

Eğer görüşmelerinizin sonuçlarından memnun değilseniz, sahip olduğunuz diğer alternatifleri belirleyin. Alternatifler size yeni seçenekler sunar. Alternatifleriniz sayesinde yeni bir iş arayıp aramama konusunda çok rahat karar verebilirsiniz. Eğer sahip olduğunuz imkânlar yeteri kadar iyiyse, boyunuzdan büyük işlere kalkışmanıza gerek yok.

Ama alternatiflerinizi madalyonun iki tarafından da değerlendirmelisiniz. Çalıştığınız firmanın eksik yönlerini gözünüzde büyütmeyin; eğer işinizde gerçekten iyiyseniz, firmanız sizi kaybetme riskini göze almaktansa sizi daha çok mutlu etmeye çalışır.

5.YARATICI  OLUN

Neye ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz. Ancak sahip olmak isteyebileceğiniz daha birçok şey var; yaratıcı olun. Örneğin eğer teklif edilen zam istediğinizden daha azsa ama firmanın sağlayabileceği miktar buysa, şirkete ne kadar kar sağladığınıza bağlı olarak bir zam isteyebilirsiniz.

6. DEĞERİNİZİ GÖSTERİN

Beraber çalıştığınız kişiler sizinle çalıştıkları zaman daha karlı çıktıklarını görmelidir. Dünyadaki en harika yeteneklere sahip olabilirsiniz; ancak sizden başka kimse bunun farkında değilse, bu yeteneklerinizin hiçbir değeri yoktur.

Ne kadar gerekli biri olduğunuzu yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi vurgulayarak gözler önüne sermelisiniz.

7-STRATEJİK OLUN

Planlı çalışmak başarılı sonuçlar almanın en temel anahtarıdır. Konuşmaya başladığınızda stratejilerinizi uygulamak için her an hazır olmalısınız. İş görüşmeleri sırasında beklenmedik şeyler hep olur ve siz de bu tip şeyler için hazırlıklı olmalısınız. Karşınızdaki insanın nasıl tepki verebileceğini ve sizin nasıl karşılık vereceğinizi iyi düşünün.

8.ANLAŞMA İÇİN 2 KİŞİ GEREKİR

İyi anlaşmalar her iki tarafı da memnun edenlerdir. Bir problem, çözülmesi çok zor bile olsa paylaşıldığı zaman çözümlenebilir. Ancak önce karşı tarafın sizinle çalışmak istemesi gerekir. Bu ise sizin ikna yeteneğinize kalmıştır. Karşınızdakinin görüşlerini ve endişelerini bilin ve çözümlerinizin bu endişeleri ortadan kaldıracağına emin olun.

9. KONTROLLÜ OLUN

Tarzınız iş görüşmelerinizin güzel geçmesinde çok etkilidir. Zaten saldırgan ve düşüncesiz davranışlarınız sizin aleyhinize olduğunu bilirsiniz. Öte yandan nasıl davrandığınız ve konuştuğunuz, sizin hakkınızda çok şey söyler. Güvenilir olmalı ve yaptığınız işin değerleriyle uyuştuğunuzu göstermelisiniz.
Bunu sizin için, sizden başka kime yapmaz; kariyerinizi siz kendiniz yönetmelisinizdir. Kontrollü olmak insanların size saygı duymasını sağlar.

10. ”HAYIR” ın SON SÖZ OLMADIĞINI UNUTMAYIN

Çoğu telafi görüşmesi “Size daha fazlasını sunmak isterdim ama elim kolum bağlı.” noktasına gelir. Bu bir şey yapamama durumunu aşmak için, durup gerçekçi bir biçimde ne yapılabilirim diye düşünmelisiniz. Kendinize biraz zaman tanırsanız ve karşınızdakine manevra yapabilmesi için alan sağlarsanız, başarının mümkün gözükmediği bir durumda bile yakaladığınız şansı görünce şaşırırsınız.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu