Makaleler

Baz İstasyonları

ANKARA – Yeşim Sert Karaaslan – Baz istasyonlarının ve cep telefonlarının çeşitli hastalıklara zemin hazırladığı tartışmaları halk arasında tedirginlik yaratırken, bilimsel çalışmalar ve yetkili kurumlar bu konuda bilimsel bir kanıt olmadığını vurguluyor.

Türkiye’de baz istasyonları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) düzenlemelerine uygun olarak kuruluyor ve denetleniyor. Bir baz istasyonu yerinden kaldırıldığında, cep telefonları daha uzaktaki bir baz istasyonuna ulaşmak için daha fazla güç harcıyor. Bu, cep telefonunu kullanan kişinin daha fazla elektromanyetik enerjiye maruz kalması anlamına geliyor.

Türkiye’de uyulması zorunlu azami limit değerler, Avrupa ülkelerinden dahi daha düşük tutularak, yaklaşık 4 kat daha güvenli koruma sağlanıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun desteğiyle Teknoloji Bilgilendirme Platformu tarafından, kamuoyunun baz istasyonlarının sağlığa etkisi ile ilgili olarak doğru bilgilendirilmesi amacıyla broşür hazırlandı.

Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Belediyeler, metro istasyonları ve çeşitli hastanelere dağıtılacak olan broşür, bu konuda halk arasında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Broşürde, cep telefonu ve baz istasyonlarının, hastalıklarla ilişkili olduğuna dair bilimsel bir araştırma sonucu bulunmadığı, yurt dışında yapılan çeşitli bilimsel araştırma sonuçlarına dayandırılıyor.

Baz istasyonları, cep telefonu haberleşmesi için elektromanyetik sinyalleri yayınlayan veya alan bir anten ve bir radyo verici/alıcı olarak tanımlanıyor. Baz istasyonları, tüm dünya üzerinde aynı sistemde aynı şekilde kuruluyor ve aynı GSM çalışma prensiplerini içeriyor.

Cep telefonu ile görüşme yapılabilmesi için baz istasyonu vazgeçilmez bir unsur olarak gösteriliyor. Çünkü bir numarayı arayan cep telefonu abonesinin, öncelikle kapsama alanı içinde, yani bir baz istasyonundan sinyal alabilen bir servis sahası içinde olması gerekiyor. İlk sinyalleşmesini servis aldığı baz istasyonu ile yapıyor. Baz istasyonunun bağlı olduğu GSM santrali üzerinden, aradığı abone bilgileri ile arama yönlendiriliyor.

Mobil iletişim, baz istasyonlarının kurulması ve işletilmesiyle sağlanabiliyor. Baz istasyonları ve operatörler, dünya standartları belirlenen düzenlemeler çerçevesinde kuruluyor.

BAZ İSTASYONU ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILAMAZ

Broşürde yer alan bilgiye göre, bir baz istasyonu yerinden kaldırıldığında, cep telefonları daha uzaktaki bir baz istasyonuna ulaşmak için daha fazla güç harcıyor. Bu, cep telefonunu kullanan kişinin daha fazla elektromanyetik enerjiye maruz kalması anlamına geliyor. Bu nedenle baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması mümkün kılınmıyor.

Piyasada ”radyasyon önleyici” ya da ”radyasyon koruyucu”, ”EMR azaltıcı” gibi lanse edilen filtre, yapışkan, çip gibi ürünlerin bilimsel olarak da etkinliği bulunmuyor.

Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren de cep telefonu sistemlerinin hem alıcı, hem verici olması gerektiğini belirterek, ”Yani sadece karşı tarafın sesini almaya değil, karşı tarafa sesimizi göndermeye de yarar. İşte baz istasyonlarında işin içine bu ‘sinyal alış’ kısmı girdiği zaman kapsama ve kapasite sorunu ortaya çıkar. Bu yüzden milyonlarca aboneyi konuşturabilmek pahalı ve zor bir yöntem de olsa, nüfus ve kullanıcı oranına göre sık aralıklarla şehir içlerinde baz istasyonları kurularak mümkün olabilir” değerlendirmesinde bulunuyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Demir, insanların dünyanın her yerinde doğal radyasyon ile iç içe yaşadığını belirtiyor. Demir’e göre, insan vücudu doğal düzeydeki radyasyona uyum gösteriyor, hatta yaşamın kaliteli sürmesi için doğal düzeydeki elektromanyetik ışımalara ihtiyaç duyuyor.

Baz istasyonlarından gelen sinyaller cep telefonu ile konuşurken maruz kalınan sinyallerden çok daha düşük düzeyde bulunuyor. Baz istasyonuna bakarak onun bir korku abidesi olmadığı, sadece cep telefonu ile konuşma ihtiyacımızı karşılayan aygıt olduğunun bilinmesi önem taşıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu