Kariyer ve İş

Bir Özgeçmişin Temel Unsurları Nelerdir?

Potansiyel bir firma, kişilerin özgeçmişlerinde tek bir şey arar: para ve zaman yatırımı yapacakları kişinin o iş konumu için ideal kişi olup olmadığının cevabını. Çünkü özgeçmiş sizi kalabalığın içinden çekip çıkaracak etkileyici bir satış broşürü gibidir.

Her duruma uygun olan bir özgeçmiş formatı yoktur ancak özgeçmişinizin şunları kapsaması gerekmektedir:

Kişisel detaylar:
Adınız, adresiniz, telefon numaranız, e-mail adresiniz, yani firmanın sizinle kontak kurmasını sağlayacak her şey. Uyruk, yaş ve ehliyet bilgilerinizi paylaşmanız isteğinize bağlıdır.

Kimlik bilgileri:
Bir paragraf bile hemen okuyucunun dikkatini çekebilir ve sizinle ilgili daha çok bilgi edinme isteği doğurabilir. Bu paragrafı çok fazla bilgiyle doldurmamaya özen gösterin. Bunun yerine en çok öne çıkan özelliğinizi belirtin ve bunu peşinde olduğunuz işle alakalandırın ve o işin gerekliliklerini neden sizin karşılayabileceğinizi gösterin.

İş deneyimleri:
En son çalıştığınız pozisyonu ilk olarak belirttikten sonra ters kronolojik sırayla çalıştığınız yerlerin isimlerini, adreslerini, web sitelerini ve çalıştığınız tarihleri belirtin.Amaç sizin her alandaki sorumluluklarınızı ve başarılarınızı vurgulamaktır ki firmalar kendi iş tanımlarına uygun olup olmadığınızı görsünler.

Öğrenim durumu:
Yine ters kronolojik sırayla akademik ve mesleki niteliklerinizi kısa ve öz bilgilerle belirtin. Eğer eğitiminizi bitirdikten sonraki ilk iş başvurunuzsa hiç iş deneyiminiz olmadığını belirtin.

Vasıflar:
Farketseniz de farketmeseniz de geçen yıllar içinde bazıları daha belirgin bazıları ise pek göze batmayan pek çok değişik vasıf kazanırsınız. Bildiğiniz her türlü IT programına , bildiğiniz bütün yabancı dillere (başlangıç,orta ve ileri seviye olarak belirtmek şartıyla) özgeçmişinizde yer veriniz.İletişim ve proje yönetimi gibi kanıtlanması zor olan becerilerinizi kanıtlayabilmek için örnekler kullanınız.

Hobiler ve ilgi alanları:
Bu alan isteğe bağlıdır ve genellikle belgenin sonundaki boşluğu doldurmak için kullanılır. Amaç görüşme sırasında iş başvurusunda bulunan kişiyi daha yakından tanımak için daha fazla imkân yaratmaktır.

Referanslar:
Özgeçmişinizde referansları belirtmek zorunda değilsiniz ancak istendiği takdirde bu detayları belirtmeye hazır olduğunuzu vurgulamalısınız. Kesinlikle sizin için olumlu görüş bildirecek referanslar seçmeli ve olası bir firmanın zamanı geldiğinde bu referanslarla iletişim kurabileceğinden emin olmalısınız.

Açık ve basit bir düzen:
Özgeçmişinizi her zaman iki A4 sayfasıyla sınırlı tutun. Özgeçmişiniz okuyan herkesin aradığı bilgileri kolayca bulmasını sağlamak için açık ve net yazılmış olmalıdır. Ayrıca ilk bakışta fazla karışık görünmesi durumuna karşın beyaz boşluklar bırakılmalıdır.

Bu belgenin amacı size bir iş bulmak değil, bir iş görüşmesi yapmanızı sağlamaktır. Özgeçmişinizi kendiniz için değil okuyacak kişiler için yazdığınızı daima hatırlamalısınız. Özgeçmişinizi hazırlarken, kendinizi bunu okuyacak kişilerin yerine koyun. Özgeçmişinizi kısa ve öz, önemli noktalara dikkat çeken bir yapıda ve özelliklede ilginç kılmaya çalışarak hazırlamalısınız.

Başvuruların abartılı sayısı nedeniyle bir firmanın başlangıçta her özgeçmiş için harcadığı süre 20 saniyedir. O yüzden bu zamanı çok iyi değerlendirmelisiniz. Eğer yukarıda belirtilen özgeçmiş formatını kullanıyorsanız, kısa,öz ve ikna edici bilgiler sunma yolunda doğru adımlar atıyorsunuz demektir.

Dikkat edilmesi gereken hususlar

Özgeçmişinizi düzgün ve tutarlı bir hale getirmek için harcadığınız zaman asla boşa harcanmış bir zaman değildir. Okuyan kişinin isminizden sonraki hiçbir detayı okumamasına sebep olabilecek pek çok basit hata vardır.

  • Özgeçmişinizin çeşitli imajlar ve renklerle süslenmesi onu daha dikkat çekici kılar.
  • Uzun paragraflar kullanmamaya özen gösterin.
  • Koyu bir yazı tipi kullanmak etkileyici olabilir ancak abartılmaması gerekir.
  • Altı çizili sözcükler sadece web bağlantıları için kullanılmalıdır.
  • ‘‘Times New Roman’’ ve ‘‘Ariel’’ gibi okunması kolay yazı tipleri kullanınız.
  • 11 puntodan daha küçük yazı boyutlarından kaçının. Firmalar gözlerini yoran yazılar okumaktan hoşlanmaz.
  • Konuşma dilinde kısaltma kullanmayın sadece evrensel olarak bilinen kısaltmalar kullanılabilir.

Ve son olarak…

Yazım ve dizgi hatalarını kontrol edin.Bütün hatalar sizin sorumluluğunuzdadır ve firmalar yaptıkları incelemelerde öncelikle böyle basit hatalar yapan zayıf adayları elerler.Yazım kurallarını bilmek yüksek düzey bir eğitim bile gerektirmediğinden bu tür hatalar hiçbir işveren tarafından hoş karşılanmaz.
Özgeçmişinizi bitirdikten sonra internete yüklemeden önce başka birine kontrol ettirmenizde yarar vardır. Profesyonel olarak özgeçmiş kontrol eden kişiler, hergün yüzlerce özgeçmiş kontrol etmekte ve potansiyel bir firmanın sizi seçmesini sağlayacak önemli detayları öne çıkarmanıza yardımcı olmaktadırlar.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu