Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Biyolojik Sıvılarda Yüzebilen Biyo-botlar Üretildi

ABDdeki Illinois Üniversitesinde biyolojik sıvılarda yüzebilen yeni biyo-hibrit yapılar üretildi.

“Biyo-bot” adı verilen ve ancak mikroskopla görülebilen büyüklükteki bu cihazlar, üzerlerine yerleştirilen kalp hücreleri sayesinde kendiliğinden hareket edebiliyor.

Yuzebilen Biyo-botlar

Nature Communications dergisinin Ocak sayısında yayımlanan çalışmada vücuttaki sıvı ortamlarda yüzebilen biyo-botlar geliştirildiği anlatılıyor. Polidimetilsiloksan polimer malzemeler kullanılarak üretilen bu yapılar bir “baş” ve spermlerdeki flagella adı verilen kamçıya benzer uzun “kuyruk” kısmından oluşuyor. Baş ve kuyruk kısımlarının birleştiği bölgenin yakınlarına kalp hücresi kültüründen elde edilen hücreler yerleştiriliyor. Bu hücreler senkronize bir şekilde hareket ettiğinde baş kısmından gelen dalga kuyruk kısmına gidiyor ve böylece bu küçük yapılar, tıpkı bir sperm gibi kuyruğunu sallayarak ileri doğru hareket ediyor. Tek kuyruklu biyo-botların yanı sıra iki kuyruklu yapılar üzerinde yapılan çalışmalar artan kuyruk sayısının yüzme hızını arttırdığım gösteriyor.

Bu sonuçlara bağlı olarak, bu yapılara eklenecek daha fazla sayıda kuyruk hem hızı hem de hareket kabiliyetini geliştirebilecek. Böylece ileriye doğru hareketin yanı sıra sağa, sola ve geriye doğru hareket de sağlanacak.

Vücudun hidrodinamik yapısıyla uyum gösteren bu biyo-botlar, hastalıkların tanı ve tedavisi gibi tıbbi uygulamalarda hayli umut vaat ediyor. Biyo-botlarm kimyasal maddeleri ve ışığı algılayabilecek özelliklerinin geliştirilmesi ile ilgili devam eden çalışmalara bağlı olarak, bu yapıları ileride pek çok farklı alanda görmemiz mümkün olabilir

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu