Güncel Ekonomi Haberleri

Borsa Yükselirmi? Borsada Beklentiler

Aylardır ardı ardına rekor tazeleyen BÎST 100 Endeksi, geçen hafta 107.647 puanı görerek bugüne kadarki en yüksek seviyesine geldi. Analistler, önümüzdeki günlerde borsanın 110.000 seviyesinin üstünü görmesini bekliyor. Bu seviyelerden de kâr satışlarının gelebileceğine dikkat çekiliyor. Analistler, hisse seçimde dikkatli olmak kaydıyla, olası düşüşlerde alım yapılabileceğini söylüyor.

Yaklaşık 7,5 aydır yükseliş trendiyle seyrine devam eden BİST 100 Endeksi ilk olarak 13 Haziran’da 100.000’i görmesinin ardından gözünü 110.000’li seviyelere dikti. BIST 100 Endeksi, geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 107.647 puanı görerek yeni bir rekora imza attı. Analistler, yükseliş eğiliminin sürmesi durumunda endekste yeni hedefin 110.000 puanın üzeri olduğunu belirterek, olası geri çekilmelerde 100.000 ve 99.000 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini söylüyor. Endeksteki rekorlara karşın analistler, BIST 100 Endeksi’ne dolar bazlı bakıldığında en yüksek seviyesi olan 51.070 puanın hala çok gerisinde olduğuna da dikkat çekiyor.

Peki üst üste rekorlar kıran borsada neler etkili oluyor? Yükselişin devamı gelecek mi yoksa kâr satışı beklenebilir mi?

YÜKSELİŞİ TETİKLEYENLER

Piyasaları şekillendiren en önemli faktörlerin başında Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz kararı geliyor. ABD’de Başkan Trump’a olan desteğin düşüş eğiliminde olması ve açıklanan ekonomik verilerin pek de istenilen seviyelerde olmaması, FED’in önümüzdeki dönemde faiz artırımlarında mevcut plana sadık kalamama ihtimalini doğurdu. Bu nedenle küresel çapta hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü fiyatlama devam ediyor.

Türkiye özelinde ise 2016 yılında yaşanan şoklar düşük baz etkisi yaratırken, bu düşük bazın yılın geri kalanında Türkiye’nin hem varlık fiyatlamalarmda hem de büyüme performansında diğer gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) göre pozitif ayrışmasına katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca 50 doların altında seyreden petrol fiyatları, enerji açığı bulunan Türkiye’nin petrol ihraç eden ülkelerden pozitif ayrışmasına katkı sağlıyor. Borsa İstanbul’un diğer gelişmekte olan ülke borsalarına göre F/K çarpanı bazında yüzde 30 iskontolu işlem görmesi de bir başka etken. Politik risk algısının bu dönemde düşük olması da Türk varlıklarına olan ilgiyi yüksek tutuyor. Analistlerin net kâr tahminlerini yukarı yönlü revize etmesi de olumlu bir faktör olarak gösteriliyor.

KÜRESEL TRENDE DİKKAT!

Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, faizler ve volatilite endekslerinin küresel ölçüde hisse senetlerindeki trendin devamı için iyi birer gösterge niteliğinde olduğuna dikkat çekiyor. Bal, “Buralarda kalıcı bir bozulma görülmediği sürece, global ölçüde hisse senedi piyasalarında olacak geri çekilmelerin ara düzeltmeler ve alım fırsatları olarak kalmaya devam edeceğini, yüksek çarpanla değerlemelerin yılın geri kalanında da süreceğini düşünüyoruz” diyor.

Onurcan Bal, yurtiçinde ise mak-ro ekonomik göstergelerin büyük çoğunluğunda en kötünün geride kaldığını söylüyor. Bal, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve alınan mali ihtiyati tedbirlerin ekonomik büyüme tarafında etkisini gösterdiğini kaydediyor.

120.000 GÖRÜLÜR MÜ?

Olumlu faktörlerin etkisi borsa için önümüzdeki süreçte de yükseliş eğilimi beklentilerini artırırken, kâr realizasyonlarında seçici olmak kaydıyla yeni hisse alımlarının yapılabileceğine dikkat çekiliyor.

İkinci çeyrek, 2017 ve 2018 beklentileri ışığında takip ettikleri hisselere ilişkin hedef değerlerini gözden geçirdiklerini söyleyen Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal De-mirtaş, 12 aylık BÎST-100 endeks hedeflerini 106.000’den 120.000 seviyesine yükselttiklerini ifade ediyor, Demirtaş, “Bu hedef 12 aylık dönemde yüzde 14 getiriyle sınırlı bir yukarı potansiyele işaret ediyor. Orta ve uzun vadede olumlu görüşümüzü korurken, kısa vadede mevcut seviyelerin sindirilmeye çalışılacağını ve kâr satışlarının gelebileceğini düşünüyoruz. Özellikle geri çekilmelerde yine seçici hisse senedi alım-ları yapılabilir” diye konuşuyor.

SEÇİCİ OLUN!

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Mehmet Akif Daşıran ise BÎST-100 için yıl sonu hedefleri olan 108.000’e ulaşmış durumda olduklarını ifade ederek, bu seviyelerde kâr realizasyonlarının görülme ihtimalini yüksek buluyor. Daşıran, “Fakat küresel piyasalarda likidite koşullarına ilişkin beklentilerin yukarı yönlü değişmesi halinde, temel fîyatlamalarla oluşturulmuş hedeflerin kısa süreli de olsa aşılma ihtimalini göz ardı etmemek gerekir” diyor. Mehmet Akif Daşıran, yatırımcılara ikinci çeyrek bilanço sezonuna girdiğimiz şu günlerde kâr beklentisi yüksek hisse senetlerini tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Bu dönemde özellikle düşüş fır-satlannın değerlendirilebileceğini ifade eden analistler, burada seçici olunması uyarısında bulunuyor. BÎST’in orta ve uzun vadeli potansiyelinin devam ettiğinin düşünülmesine karşın gelinen seviyelerde kısa vadeli portföylerde hisse oranlarının makul seviyelerde tutulması, olası düzeltmelerde bu oranın artırılması tavsiye ediliyor.

4 ARACI KURUMDAN HİSSE ÖNERİLERİ

Gedik Yatıtım: Coca Cola, Enka İnşaat, TAV Havalimanları, Petkim, THY, Çimsa ve Ulusoy Elektrik.

Ata Yatırım: Akbank, Erdemir, BİM, Ülker, Tofaş, Tüpraş ve Petkim.

Ünlü&Co Menkul : Bankacılık hisselerinde Garanti ve Halkbank, bankacılık dışı sektörlerde ise Pegasus, Tüpraş, Tofaş, BİM, Migros ve Coca-Cola İçecek.

Yatırım Finansman: Bankalar arasında güçlü sermaye oranları ve disiplinli marj yönetimiyle Garanti Bankasrnı ve operasyonel performansta iyileşmenin devamı nedeniyle Yapı Kredi Bankası’nı öneriyor. Bankalar dışında, portföyündeki kârlı Afrika yatırımları, varlık satışlarıyla düşen borçluluk oranı ve cazip fiyatıyla Aksa Enerji, defansif iş modeli ve yüksek enflasyonunun ciro artışına olumlu etkisiyle de BİM beğeniliyor. Çimento şirketleri arasında yüksek operasyonel kârlılığı ve yüksek temettü verimiyle Bolu Çimento, yüksek Net Akif Değer ıskontosu ve İstanbul Fînans Merkezi projesiyle NAD artış beklentisiyle Halk GYO öne çıkıyor. Yine global satış ağı sayesinde düzenli ciro artışı, kâr marjı yüksek yeni ürünlerin artan payı, artan üretim kapasitesi ve düzenli temettü ödemeleriyle Kordsa ve yeni modeller sayesinde yüksek büyüme, defansif ihracat modeliyle Tofaş model portföyde bulunuyor.

“Zirve 110.000 seviyesine işaret ediyor”

“Şu anda Borsa İstanbul bir yıl sonrasının net kâr tahminleri baz alındığında 8,8 F K çarpanından işlem görüyor. Bu çarpanın son üç yıllık ortalaması 9,0, Borsa İstanbul’un bu seviyede zirve yapacağını öngörüyoruz. Bu da 110,000 seviyesine işaret ediyor, 12 aylık endeks ? hedefimiz takibimiz altındaki şirketlerin 12 aylık hedef fiyatlarından ortaya çıkıyor, Şu anda hedef fiyatlarımızın işaret ettiği endeks hedefi 108,000 seviyesinde. Bu her ne kadar mevcut endeks seviyesine yakın olsa da. her bilanço döneminden sonra güncellenen kâr tahminleri ve hedef fiyat revizyonlarıyla değişiyor. Yılbaşından beri hızlı bir yükseliş yaşayan Borsa İstanbul’da bir kâr satışı beklemek gayet doğal, Bunu ikinci çeyrek bilanço döneminin sonlanmasıyla beraber görebiliriz.”

GÖZDE YENIOVA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu