Başarılı Girişimcilik

Bu platformda usta ile çırak buluşacak

Gençlik Girişimi, bir çıraklık programı. Mentorluk sistemiyle deneyim sahibi kişiler ile bu yönde deneyim kazanmak isteyen üniversite öğrencilerini buluşturmayı hedefliyor. Gençlik Girişimi ile katılımcıların bugün veya gelecekte girişimciliğe ilk adımlarını atmalarının sağlanması hedefleniyor.

Günümüzde kurulan girişimcilik projelerinin ancak 10’da biri beş sene içerisinde varlığını sürdürüyor. Mentorluk programları ile’sürdürülen girişimlerde başarı oranı daha yüksek. Gençlik Girişimi, bu ihtiyacın bir platform ile hayata geçmiş hali. Gençlik Girişimi aslında bir çıraklık programı. Bu platformda mentor ile mentee bir araya getiriliyor. Program, mentorluk sistemi ile deneyim sahibi kişilerle bu yönde deneyim kazanmak isteyen 30 yaş altı 30 genç girişimciyi buluşturmayı hedefliyor.

Platformun kurucusu İsmail Haznedar, ‘2010 yılından bugüne bireysel ve küçük çapta uygulanan bireysel bir çabanın girişimcilik örneği’ olarak tanımlıyor bu platformu. Çeşitli dönemlerde özellikle üniversitelerde girişimcilik konusunda farkındalık yaratmak ve motivasyonu artırmak üzere konuşmalar yaptıklarını ve bu konuşmalarda gençlerin girişimciliğe adım atabilecekleri yönünde örnekleri paylaştıklarını söyleyen Haznedar, bu süreçte bir eksiklik olduğuna dikkat çekiyor. “Çünkü o konuşmalar ve yükseltilen motivasyon sonrasında gençler yine yalnız başına kalıyordu. 2010 yılı itibariyle adım adım mentorluk yapmak üzere gelen taleplerin bir ikisine cevap vermeye ve bir yönü ile ustalık yapmaya yönlendirmeye başlamıştık” eliyor.

30 yaş altı 30 genç

Gençlik Girişimi ile katılımcıların bugün veya gelecekte girişimciliğe ilk adımlarını atmalarını sağlamak hedefleniyor. Ustalar, gönüllülük esasıyla katıldıkları sistemde, katılımcılara geçmişteki değerli tecrübelerini mentorluk konusunun genel kapsamı içinde aktararak yeni hayatlarında onlara destek olacaklar.

Gençlik Girişimi programına katılan çıraklara, planladıkları geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemelerini, başarılı olmalarını, motivasyonlarını ve cesaretlerini arttırmalarını sağlamak amacıyla mentorluk sürecine başlamaları tavsiye ediliyor. Bu platform ile en somut hedef 30 yaş altı 30 gence girişimciliğe ilk adım attıkları bir başlangıç oluşturabilmek. Haznedar, “Zaman içerisinde bu gençler arasından çıkacak başarı hikayelerini de paylaşıp bu ortamı büyütmek en büyük başarımız olur” diyor.

Genel başvuru kabul ediliyor

Başvuru için ön şartlar yaş ile ilgili… Adından da belli olduğu üzere gençleri hedefliyor platform ve yaş sınırı 30 yaş olarak belirlenmiş durumda. 30 yaşın altında olan, üniversitede üçüncü veya dördüncü sınıfta okuyan, yüksek lisans öğrencisi veya mezunu herkese program açık. Programda yer alan zirve ve seminerler gereği başvuran çırağın seyahat edebilmesi bekleniyor.

Platformun ilk yılı olması sebebi ile girişimci fikri ve alanından ziyade girişimcinin kendisi daha ön planda. Bu sebeple genel başvuru kabul ediliyor. Bugün veya yakın gelecekte girişimciliğe adım atmak üzere bir düşüncesi olan ve bu konuda iş dünyasına girmeden ‘merhaba’ denebilecek başvuru sahipleri olduğu gibi, mezun olan ancak yol almakta bir mentor desteğinin faydalı olacağı başvurulara da öncelik veriliyor. Haznedar, girişimcinin mentorluk beklentisi ile kendilerinin mentorlar havuzunun uyumunun önemine dikkat çekiyor ve girişimci seçiminde en önemli kriterin bu olacağını söylüyor.

Gönüllülük esası

Proje’ Stratejik işler Danışmanlık’ın koordinatörlüğünde yürütülüyor. Bugüne kadar girişimcilerin iş modeli ve stratejilerinin kurgulanmasına sunulan desteğin ve deneyimin bir platforma dönüşmüş hali. Proje ekibinde strateji, mali işler, insan kaynağı gibi alanlarda uzmanlar yer alıyor. Bununla birlikte gönüllüler de var. Üniversite öğrencilerine bir nevi staj ve öğrenme imkanı da sunuluyor. Bazı gönüllüler de üniversitelerinde temsiicilik yapıyor ve platformun yaygınlaştırılmasına destek oluyor.

Haznedar, en önemli iki paydaşın buluşturdukları mentor ve mentee olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Burada Türkiye’nin farklı bölgelerinden mentorlara ulaşmak da çok önemli. Üniversiteyi en az beş sene önce bitirmiş, şirketin üst düzey yöneticisi veya girişimcisi ve şu ana kadar en az üç girişimi hayata geçirmiş mentorları ustalarımız olarak değerlendiriyoruz. Bu programda deneyimlerini geri verme ve değer yaratma fırsatı buluyorlar. Usta başvurularını da bekliyoruz. Ustalara mentorluk ak-reditasyonu ve eğitimi ile bunu profesyonelce yapmaları konusunda önemli bir destek sunacağız. Projede ayrıca ortak çalışmaları yürüteceğimiz paydaşlarımız söz konusu. Bunları program başlangıcıyla birlikte duyuracağız. Paydaşlarımız mekan, ulaşım ve lojistik yönü ile bizlere destek sağlıyorlar.”

Gönüllülerden beklenenler nedir?

■ Her ay gerçekleşecek toplantıya katılmak;.

■ Üniversitesinde her dönem en az hir tane Gençlik Girişimi Tanıtım etkinliği yapmak.

■ Yılda bir defa düzenlenecek zirveye katılmak.

Süreç nasıl işliyor?

■ Süreç çırak başvurusu ile başlar.

■ Değerlendirmeden geçen çırak başvurular eğitime davet edilir.

■ Çırak adaylarına Strategy You Eğitimi verilir ve hedefleri değerlendirilir.

■ Usta adaylarına mentorluk eğitimi verilir ve süreç anlatılır. Eğitim sonrasında usta ve çırak eşleştirmesi proje ekibi tarafından yapılır.

■ Gençlik Girişimi Ailesi, zirvede buluşur.

■ Zirve sonrasında 3 ay sürecek, minimum 4 maksimum 6 seanslık birebir çalışma süreci başlar. Her bir seans 1-1,5 saat sürer.

■ Sürecin herhangi bir aşamasında tarafların verim alamaması durumunda süreç sonlandırılır.

■ Sürecin sonunda proje ekibi tarafından usta ve çırak değerlendirmesi yapılır.

Yapılan değerlendirme sonucu gerekli durumlarda sonuç taraflarla paylaşılır.

Son başvuru 15 Eylül

Program çırakların hedeflerini belirledikleri bir eğitim programı ile başlıyor. “Strategy You” bunun için özel tasarlanmış bir eğitim. Sonrasında ihtiyaç ve uzmanlık alanlarına göre planlanmış seminerler yer alıyor. Bu seminerler 30 kişi için online sunulacak. eLearning teknolojisi ile girişimciler uzmanlık alanlarındaki seminerlere fiziki bir engel ve mesafe sorunu olmadan katılabüecekler. Aynı dönemde bir zirve ve festivali olacak. Süreci değerlendirecekleri ve paylaşacakları bir ortam sunulacak. İsmail Haznedar, zirvenin kasım ayında Girişimcilik Haftası kapsamında gerçekleştirilmesinin planlandığını belirtiyor. Başvurular 15 Eylül 2014 tarihine kadar kabul edilecek. Bunun sonrasında mentee seçimi için görüşmeler gerçekleştirilecek. 30 Eylül’de kabul edilen 30 çırağın duyurusu yapılacak. Program 20 Ekim’de başlayıp altı ay sürecek.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu