Pazarlama ve Satış Taktikleri

Büyüyünce “patron olacaklar”ın çağı

Jack Ma, Stere Jobs, Mark Zuekerberg, Nevzat Aydın… Hayallerin ve idollerin değiştiği bu dönemde, gençlerin amacı kendi işini kurup patron olmaktan yana…

ALİBABA’NIN kurucusu Jack Ma’nın çarpıcı bir girişim öyküsü var. Henüz okumayanlar için özetleyelim; Ma üniversite sınavında tam üç kez kelimenin tam anlamıyla “kaybetmiş” bir öğrenci. Dahası 24 kişinin başvurduğu KFC işine bir tek o alınmamış. Polis olmak istemiş; onu da başaramamış.

Karamsarlığın diplerinde yüzerken isteksizce tanıştığı internetten ise sadece birkaç yıl içinde 30 milyar dolardan fazla para kazanmış. Oldukça etkileyici değil mi; ama tek örnek, diğer bir ifadeyle istisna değil. İçinde yaşadığımız dönem adeta yenilgilerden zaferlerin çıktığı, bir önceki dönemde yaşasalar “kaybedenler” olarak adlandırılacakların milyar dolarlık girişimlere imza attığı bir dönem adeta.

Yakınınızdaki Y ve Z hatta sonrası kuşaklara bir göz atın dilerseniz. Hiçbirinin hayali devlet memurluğuna kapağı atıp emekli olmak ya da büyük global şirketlerde CEO’luğa soyunmak değil. Hayalleri artık yapılamayanları yapmak, idolleri ise Apple’ın kurucusu Steve Jobs, Facebook’u yaratanlardan Mark Zuekerberg, Türkler-den ise beş parasız gittiği Amerika’dan “Yemeksepeti” fikriyle dönen Nevzat Aydın.

UNVANSIZ KARTVİZİTLER ARTIYOR

Araştırmalar da bunu ortaya koyuyor. Küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy’nin “Global Girişimcilik Anketi”ne göre, Türkiye’deki öğrenciler mezun olduktan sonra başkası için çalışmaktansa, kendi şirketlerini kurmaya daha yatkın. “Esnek çalışma saatleri mi, statü mü?” Türkiye’deki katılımcıların yüzde 25’inin yamti, kendi işinin patronu olmanın getirdiği statü yönünde.

îş dünyasındaki bu önemli dönüşüm, dev bir “paylaşım” ekonomisi de yaratmış durumda. İşverenler de bu dönüşümden memnun. Başta reklam ve iletişim sektörü olmak üzere birçok farklı sektörde firmalar, bünyelerine yeni elemanlar koymak yerine, alanlarında uzman “start-up”larla ilerlemenin nimetlerinden faydalanıyor. Kısacası unvansız kartlar çağında, işi, fikirleri, ofisleri, rekabeti, insan kaynaklarım ve hatta donanımları bile paylaşır olduk.

İşinin patronu olmak isteyenlerin ihtiyaç duydukları iki şey var; biri parlak fikir, diğeri ise bu fikri destekleyecek bir yatırımcı. İşte o şirketlerden biri de GD Holding. İnsan kaynakları, iş güvenliği, internet, bilişim ve e-ticaret alanlarında 130’u aşkın çalışanıyla hizmet veren holding, kurulduğu günden bu yana yeni iştiraklerle faaliyet alanını da genişletiyor.

Holdingin bu alandaki en önemli atılımı ise kuluçka merkezi. GD Holding Yönetim Kurulu Başkam Gökhan Duyarlar; “Bunun Türkiye’nin girişimcilere yönelik en geniş kapsamlı kuluçka merkezlerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Özellikle internet girişimciliğini desteklemeye devam ediyoruz” diyor. Bugünün girişimcilerini yarının yatırımcılarına dönüştürmeyi hedefleyen bu platform, melek yatırımcı tanımından biraz farklı. “Biz klasik melek yatırımcılık yerine kendimizi yatırım yaptığımız girişimin kurucuları gibi görüyoruz. Girişimleri bir süre kendi ofisimizde misafir edip, büyüme stratejileri ve ürün vizyonunu kurucularla beraber geliştiriyoruz” diyen Duyarlar sözlerini şöyle sürdürüyor:

YENİ BİR PLATFORM

“GD Holding Kuluçka Merkezi’nin yatırım odağında özellikle mobil tabanlı girişimler yer alıyor. Kuluçka Merkezi’ne çok geniş bir yelpazede girişim kabul ediyoruz ama öncelik verdiğimiz girişimler, kendi tecrübemizi çabuk aktarıp hızlı büyütebileceklerimiz. Yeni bir alana girerken pazarın büyüklüğüne, büyüme hızma, globaldeki durumuna ve kendi yeteneklerimize bakıyoruz. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübeyle, büyük bir pazara doğru bir ürün konumlayabileceğimizi düşünüyorsak yatırım kararı alıyoruz.”

Bu arada “freelance”ten de bahsetmişken hemen ekleyelim; holdingin bu konuda yepyeni bir girişimi de yolda. İstihdam alanında mavi yaka, ara kademe ve freelance çalışanların 24 saat içinde iş bulmasını sağlayacak mobil bir iş bulma platformu üzerinde çalışan holding, sadece 30 saniyelik bir video özgeçmişle başvuruların gerçekleşmesini sağlayacak. Anında me-sajlaşma ve video chat ile uzaktan kolayca iş görüşmelerinin de yapılabileceği bu mobil iş bulma platformunun Ağustos-Eylül gibi pazara sunulacağını belirtelim.

Melis Tosyalı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu