Başarılı Girişimcilik

Buzlanma ve Karlanmayı Önleyecek Madde

Girişimci Göksel Mumcu’nun Ürettiği Buzlanma ve Karlanmayı Önleyecek Madde

Dragons Den yarışmasında jüri üyesi olan tekstilci Yalçın Ayaydın‘ın yeni yatırım heyecanı girişimci Göksel Mumcu‘nun bulduğu karlanma ve buzlanmayı önleyen bir madde. Ayaydın’a göre bu madde Türkiye için petrol kadar değerli olacak.

Yalçın Ayaydın, Türkiye’nin önemli markalarından İpekyol, Mackha ve Twist’in sahibi. Tanınmış bir tekstilci. Ancak bugünlerde farklı bir yatırım heyecanında. Dragons Den (Ejderler) yarışmasında yatırımına ortak arayan girişimci Göksel Mumcu’nun ürettiği buzlanma ve karlanmayı önleyecek maddenin üretimine diğer yarışma jürisi üyeleri ile ortak olan Ayaydın, çok iddialı. “Türkiye’nin cari açığını bile kapatacak” değerde bir projeden söz eden Ayaydın, “Türkiye için petrolden bile değerli bir madde” diyor.

Ayaydın 1986’da Mardin’den gelip bugün 120 mağazalı bir perakende zinciri yaratan tecrübeli bir işadamı. Heyecanı boşa değil. Dünyada ilk olacak ürünün satışı yaklaşık bir ay içinde başlayacak.
Tekstil ve perakende konuşacağız ama önce sizi heyecanlandıran bu yeni yatırımla başlayalım…
Bir süredir Dragons Den yarışmasında melek yatırımcı olarak jüri üyesiyim. Bu proje de orada gündeme geldi. Göksel Mumcu 1970 Malatya doğumlu olan bir genç girişimci. Almanya’da yaşamış bir mühendis. Birçok buluşu var. Nem alıcı pizza kartonları projesiyle geldi. Beş yatırımcı olarak ortak olduk. Drago AŞ şirketini kurduk, şimdi çok büyük bir projenin çalışmalarını yürütüyor.

Nedir bu proje?
Bu proje Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatacak kadar önemli bir proje. Mumcu dünyada olmayan bir madde buldu. Kışın yollara dökülecek olan sıvı bir madde. Donmayı ve buzlanmayı önlüyor. 48 saat kar tutmuyor. ABD, Kanada gibi birçok ülke kullanmak zorunda.

Özelliği ne bu maddenin?
Tuz yollara, lastiklere zarar veriyor. Dupont’un dünyaya sattığı bir madde var, ama bizim ürünümüzden on kat daha pahalı. Bizim ürünümüz daha nitelikli bir ürün. Raporlar bunu söylüyor. Kanada’da dünyanın en büyük üç laboratuvarından bir tanesi verdi.

Ne zaman satışa başlayacaksınız?
Bir -iki ay içinde o şirketimize ilk faturayı kesmeye başlayacağız. Bu Türkiye’nin ilk kez bulduğu ve patentini aldığı bir ürün olacak. Yüzde 100 doğal.

Üretimin sürekliliği sağlanabilecek mi? Nedir maddesi?
Coca- Cola sırrını söylüyor mu ki biz söyleyelim. Maddesi her yerde var. Kolaylıkla bulunuyor. Petrolden daha kıymetli bir ürün. Bu kadar net söylüyorum. Çünkü dünyada olmayan bir ürün.

TL ile satıyoruz, kiralar neden dolar?
Ciddi bir perakendeci oldunuz. Kaç mağazanız oldu?
Artık bilimsel çalışan perakendeci olduk. 120 mağazamız var. 200 hedefliyoruz. Türkiye’nin her yerinde varız. İpekyol, Mackha ve Twist’in yanı sıra yeni markalar planlıyoruz.

Dövizde hızlı bir artış var. Dolar 1.84 TL’ye ulaştı. Sıkıntı yaratıyor mu?
Alışveriş merkezlerinde ciddi bir sıkıntı başladı. Neredeyse yüzde 20 devalüasyon oldu. Çok kısa sürede. AVM sahiplerinin şapkalarının önüne koyup bizi yaşatmaları lazım. Eğer bizi yaşatmazlarsa onlar bu çarşıları ne yapacaklar? Onun için biz bugün varsak onlar da var.

Daha önce de aynı sorun yaşandı.
Dövizli kiraları çok kısa süre içinde fikslemeleri lazım. İndirim istemiyoruz. Eski krizde yol kat ettik yöneticilerle. Destek verdiler, işler düzelince normale döndük. Ama bu dönem herhangi bir tartışma olmadan hızlı şekilde karar vermeleri lazım. Konuşmaya başladık. Sıkıntı büyümeden inşallah çözüm buluruz.

Öneriniz ne?
Tek istediğmiz döviz kuru fikslensin. Dövizle kiranın olmaması lazım Türkiye’de. Bize kanunla demişler ki TL ile mal satmak zorundasın. Bize dövizle satmak yasaksa niye dövizle kira ödüyorum? Aslında devlete bunu sormak lazım. Yasak olması lazım. Bunu tartışmak lazım.

Ama Türkiye’de bakanlar bile her şeyi dolarla anlatıyor.
Evet, rezidanslar dolarla satılıyor, bütün kiralar dolarla ama içine giren herkes TL ile satıyor. En ufak makasta sanayici, esnaf zarar görüyor.

Tekstil Türkiye’nin gündeminden çıkmıştı şimdi itibarı iade ediliyor
Ayaydın “gözbebeğim” dediği hazır giyim konusunda Türkiye’nin çok yol kat ettiğini söylüyor. Üretimin Türkiye’ye dönmesi için alınan son vergi arttırımı kararlarını destekliyor.

Türkiye büyüyor, tekstil sektörü de bundan pay aldı mı?
Biz iki yıldır yüzde 25 büyüyoruz. Önümüzdeki iki yılda bu oranlarda büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin büyümesi doğal olarak hepimize yansıdı. Dışardan birçok marka Türkiye’ye gelmek istiyor.

IMF’ye göre gelecek yıl büyüme yüzde 2.2 olacak. Şirkette büyüme tahmininiz tutar mı?
Ben bunu çok düşük görüyorum. En az yüzde 4 olur. Biz o rakamı çok aşarız. IMF’nin rakamı bana göre Türkiye’nin gerçeğini yansıtmıyor.
Biz büyüyeceğiz çünkü mağaza açıyoruz. Bu durumda zaten otomotik olarak büyüyorsunuz.

Tekstilde alınan yeni kararlar sektörü olumlu etkiler mi?
Hazır giyimde yüzde 30, tekstilde yüzde 20 vergi şimdilik sektörü etkilemeyecek. Herkes planlamasını iyi yaptı. Vergi tarihinden önce kışlık ürünlerini depolara stokladı. Bu kış fiyat artışları tüketiciyi etkilemedi. Ancak önümüzdeki yaz tekstil sektörünü ciddi bir şekilde artış bekliyor. En az yüzde 20. Çünkü Türkiye’de kumaş fabrikalarının altyapısı yeterli olmadığı için ithalat sürecek. Konu gündeme geldiğinde yani altı ay önce zamlar başladı zaten.

Bu önlemler üretimin Türkiye’ye yeniden yönelmesi için alındı. Bu gerçekleşir mi?
Kapanan fabrikanın bir daha açılması çok zor ama yapılan hareket, alınan kararlar çok doğru kararlardır bana göre. Çünkü Türkiye’nin artık neredeyse tüm üretim tesisleri kapanıp Çin’e gidiyordu. Bize neredeyse fabrikalarınızı kapatın, Çin’e, Mısır’a gidin deniyordu. Birçok üretici gitti. Biz yüzde 50 ithalat yapmamıza rağmen bu kararları destekliyoruz.

Perakende zincirleri de Türkiye’deki üretim tesislerini kapatıp Uzakdoğu’ya yönelmişti. Şimdi trend döndü mü?
Bütün zincirlerin hepsi Türkiye’ye dönmeye başladı. Ufak ufak fason atölyeleri hayata geçmeye başlıyor. Bu da tabii ki istihdam açısından çok doğru bir karardır. Bugün sokakta bir sürü işsiz insanımız varken biz gidip Çin’de üretim yaptırıyorduk. Türkiye’de üretsek istihdam artacak.

Yani tekstil Türkiye’nin vazgeçtiği bir sektör gibiydi. Bu kararlarla itibarı iade edildi mi?
Evet, edildi bence. Ama şimdi özellikle doğu için yeni teşvikler planlanmalı.

Kadınlar elbiseden vazgeçti pantolon istiyor
Yalçın Ayaydın, grup olarak erkek giyimi düşünmediklerini söylüyor. Kendisi yakın arkadaşı Süleyman Orakçıoğlu’nun Damat-Tween markasını tercih ediyor. Nedeni Orakçıoğlu’nun trendleri iyi izlemesi. Ramsey’i, Kiğılı’yı da çok başarılı buluyor. Kadın modasında yeni trendleri ise şöyle sıralıyor:Bu yıl kadın modasında çok canlı renkler öne geçiyor.
Kadınlar elbise değil pantolona yöneldi.
Biz de üretimde ağırlığı takımlara verdik.
Erkeklerde ise paçalar çok daraldı.
Erkek ürünlerinde de canlı renkler var.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu