İş Fikirleri ve İş Kurmak

Çok katlı mağazacılık dönemi

Çok katlı mağazacılık dönemi

Yaş ortalamasının 28,3 olduğu Türkiye’de kişi başına spor giyimine harcanan rakamın 25 TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Yani Türkiye’de spor perakendesi toplamda 1.8 milyarlık TL’lik henüz küçük bir pazar. Bu anlamda birçok Avrupa ülkesinin gerisinde olduğu ifade edilen Türkiye’de spor perakendeciliği son 10 yılda az yol almadı. Pazarın 10 yılda iki kat büyüklüğüne ulaştığını söyleyen sektör yetkilileri sporun sadece bir hobi olarak değil, yaşamın bir parçası haline geldiğini ve spor perakende pazarının çok ciddi bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de spor perakendeciliği cirosunun büyük bölümü “günlük/rahat giyim” ürünlerinden gerçekleştiriyor. Buna karşılık performans amaçlı satın almalar henüz istenilen seviyede değil. Bunun en önemli nedeni ise golf, skating, yeatching, dağcılık, motorsport, sörf, tenis, snowboard gibi alternatif branşlarla henüz geniş kitlelerin ilgilenmiyor oluşu.

Genel olarak bakıldığında, Türk tüketicisinin en çok talep gösterdiği spor ürününün ayakkabı olduğunu söyleyebiliriz. Türkiyedeki spor mağazalarında satılan ürünlerin yüzde 40’ını oluşturan spor ayakkabısı kategorisinde ise futbol ve yürüyüş amaçlı alımlar öne çıkıyor.

Ayakkabıları yüzde 25 oranla tekstil ürünleri, yüzde 25 ile spor ekipmanları izliyor.

Spor mağazaları ise ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi, büyükşehir ve sahil bölgelerinde yoğunlaşıyor. Bireysel sporlarda kışın kayak malzemeleri yoğun olarak satılırken, yazları ise daha çok tenis malzemeleri talep alıyor.

ORTAKLIKLAR ARTIYOR

Zira artık sektör yeni ortaklıklar ve satın almalarla oldukça hareketlenmiş durumda. Bunun en son örneklerinden biri, iş Girişim Sermayesi’nin spor giyim perakendecisi Toksöz Spor’un yüzde 51 hissesinin satın alacağını duyurması oldu. Toplam 23.9 milyon TL yatırım yapılacak bu yeni ortaklık ile şube sayısının artırılması ve şirketin büyümesi hedefleniyor. Toksöz Spor, şu an Türkiye’de 10 şubeyle faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl ise Yunan Fourlis Group ile 2005 yılından bu yana Türkiye’de Intersport’un ürünlerini satan Sporting Güngör A.Ş, Intersport Atletik A.Ş. adıyla yeni bir şirket kurarak ortaklıklarını ilan etmişlerdi. Böylece yüzde 75’i Fourlis Group’a, yüzde 25’i de Sporting Güngör A.Ş’nin kurucusu Yarcan Ailesi’ne ait olan Intersport Atletik A.Ş, Türkiye’deki Intersport perakende ağını geliştirmek için franchise haklarını elde etmişti. Bu yeni yapılanmayla Türkiye’de beş yıl içinde 50 mağaza açılması düşünülüyor. Bunun için beş yılda toplam 80 milyon dolarlık yatırım yapılacak.

İşin Aynası

Uygun yer: Genellikle AVM’ler tercih ediliyor. Bunun yanı sıra lokasyonun yoğun olduğu caddelerde de açılabilir.

Yatırım maliyeti: Ortalama 300 bin ile 700 bin arasında değişiyor.

Yatırımcıya uyarı: Lokasyonun hedef kitleye hitap etmesi gerekiyor. Spor merkezlerine yakın lokasyonlar ve genelde gençlerin ağırlıkta olduğu şehir ve ilçelerde mağaza açmak gerekiyor. Spor perakendeciliği pazarında agresif bir rekabet olması nedeniyle büyük zincirlerin franchise’ı olarak pazara giriş yapılması tavsiye ediliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu