Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Çöpe at, ‘möp’e dönüşsün!

Müteşebbis kentin yerel yönetimi de girişimci. Gaziantep Şehitkamil Belediyesi geri dönüşüm yatırımları ile dikkat çekiyor. Belediyenin kurduğu MÖP adlı geri dönüşüm tesisi hem gelir getiriyor hem de çevreyi koruyor.

geri donusum

GAZİANTEP Şehitkamil Belediyesi, “daha yeşil ve yaşanabilir bir çevre” için başlattığı MÖP Geri Kazanım Projesi kapsamında kurduğu tesisle hem çevreye ve doğal kaynaklara zarar verilmesini önlüyor, hem de enerji tasarrufu sağlıyor. 1.7 milyon TL’ye mal olan, tamamı yerli üretim tesiste günde 120 ton atık ayrıştırılıyor. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, geri dönüşümün gelecek nesillere daha güzel ve modern bir yaşam sağlayacağını söylüyor.

Başkan Fadıloğlu, “Türkiye’de belediyeler içerisinde bir ilk olan tesisimizin en önemli özelliği çok yönlü fayda sağlaması. Çevre dostu olun tesis, sürdürülebilir tasarrufta da önemli bir misyon üstlenecek. Bu misyon, ‘çöp’ olarak nitelendirdiğimiz atıklarımızı, ayrıştırarak gerçek çöpü ayırmak… Geride ekonomik değeri olan, canlılara ve doğaya zarar vermeyecek ‘MÖP’lerin toplanması ve değerlendirilmesi amaçlanıyor. 5 bin metrekarelik alanda kurulan tesisimizde MÖP’ler değer kazanmaya başladı” diyor.

Tesisin, günde 120 ton atığın ayrıştırma işlemini yapabildiğini belirten Fadı-loğlu, geri dönüşüm için kağıt, plastik, metal ve camların ayrı kutulara konulması gerektiğini söyledi. Başkan, her eve MÖP poşeti dağıtılacağını, kamu ku-rumlarına, okullara, hastanelere ve sokaklara ise ayrıştırma kumbaraları konulacağım dile getirdi. Poşet ve geri dönüşüm kumbaralarının dağıtımına başlandığını aktaran Fadıloğlu, halkın da projeye duyarlılık göstereceğine inandığını belirtiyor.

KENDİ ENERJİSİNİ SAĞLIYOR

Kurulan tesisin tamamen yerli olduğunu, yurtdışındaki tesislerden çok daha düşük bir maliyetle yaptırıldığını vurgulayan Başkan Fadıloğlu, tesis maliyetinin katı atık ayrıştırmasıyla elde edilecek gelirle üç buçuk yılda amorti olacağına dikkat çekti. MÖP tesisinin belediyeye gelir sağlayacağını yineleyen Fadıloğlu, projeyle ilgili ticari bir kaygılarının olmadığını, MÖP’le temel olarak toplumsal duyarlılığı ön plana çıkartarak doğayı korumayı amaçladıklarını söylüyor.

Katı atıkların sağladığı tasarruf ve ekonomik değerlere değinen Fadıloğlu, “Bir ton plastik atığın geri dönüşümüyle yüzde 95 oranında enerji tasarrufu, bir ton cam atığının geri dönüşümüyle 100 litre petrol tasarrufu sağlanıyor. Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerjiyle 100 vatlık bir ampul 20 saat çalışıyor. Bir ton kağıt ve karton atığından geri dönüşümle 17 ağacın kesilmesi önleniyor” diyor.

Fadıloğlu, “Güneş enerji panelleri sayesinde şu anda 150 kilovatlık enerjiyi elde edebilecek durumdayız. Burada yaklaşık 170 panel var. Bu panellerden üç inverter (çevirici) sayesinde ortalama günlük 150 kilovatlık bir enerji elde ediyoruz. Bu proje sayesinde elde ettiğimiz enerji sayesinde Dülük Tabiat Parkı’nın tüm enerji giderlerini karşılayabiliyoruz. Gölette herhangi bir kimyasal kullanmadan doğaya zarar vermeden arıtma işlemimizi yaparken, burada da enerjimizi doğaya zarar vermeden üretiyoruz. Burada ürettiğimiz enerjiyi TEDAŞ’a verip sürekli olarak kullandığımız enerjiyi tekrar geri alıyoruz. Teknolojik açıdan da son derece ileri bir proje oldu. Bir sim kart vasıtasıyla anlık ne kadar enerji ürettiğimizi ve ne kadarını TEDAŞ’a verip ne kadarını geri aldığımızı görebiliyoruz” bilgisini veriyor.

Çöp deyip geçme

• Türkiye’de üretilen çöp miktarının yaklaşık yüzde 30’u organik atık işlemi yöntemiyle geri kazamlabilir nitelikte.

• Evsel katı atıkların yüzde 65’i organik atıklar, kalan kısmı ise kağıt, karton, tekstil, plastik, deri, metal, ağaç, çam ve kül gibi maddelerden oluşuyor.

• Ülkemizde günde yaklaşık 65 bin ton çöp üretiliyor.

• Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf ediliyor.

• Bir ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 17 adet çam ağacı, bir ton kullanılmış gazete kağıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önleniyor.

• Bir cam şişe doğada 4 bin yıl, plastik bin yıl, teneke kutu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süreyle yok olmuyor.

• Yeni üretime kıyasla metal ve plastik geri kazanımı yüzde 95 enerji tasarrufu sağlıyor.

• Doğada parçalanma süresi en uzun madde olan plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde hammadde olarak sera örtüsü, plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası gibi birçok malzemenin yapımında kullanılabiliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu