Kariyer ve İşŞirket Haberleri

Çorapta Dünya Markalarına Üretim

Çorapta Dünya Markalarına Üretim Yapmaya Giden Sürec

Mustafa Şahbaz

Mustafa Şahbaz, Türkiye’nin en büyük 20 çorap üreticisinden biri. Kayserili Çorap ve iç çamaşırı üretip ihraç ediyor. Çorapta, Türkiye’de Başaran yurtdışında ise Moni markasıyla tanınıyor. Şahbaz, “Öz kaynakla hareket ediyoruz” diyor ve çorapta dünya markalarına üretim yapmaya giden süreci şöyle anlatıyor:

DÖNÜM NOKTASI MACARİSTAN

1960 yılında babamın Ma hmutpaşa’da küçük bir iç çamaşırı atölyesi kurmasıyla sektöre girdik. Daha sonra Laleli’ye taşındık. Burada çoraba olan talep bizi bu işin üretimine yöneltti ve “Başaran” markamız doğdu. Bugün Başaran ve Moni markalarıyla yurtdışına ve iç piyasaya ürün satıyoruz. Aylık çorap üretimimiz 2 milyon çift. Dönüm noktasını ise eski doğu bloku yıkıldıktan sonra Turgut Özal’ın ‘Yurtdışına açılın’ tavsiyesine uyarak yaşadık. 1990’ların başında Macaristan’da ofis açtık. Müşterinin ayağına gitmemiz bize rakiplerimize karşı büyük avantaj kazandırdı. İhracattaki esas büyümeyi ise Macaristan’ın 2004’te AB’ye girmesiyle yaşadık. AB ülkelerine ihracatımız rahatladı. Bugün, Pierre Cardin’den Donna Karan’a ünlü markaların çoraptaki en önemli tedarikçisi olduk.

İKİNCİ İŞ NASIL DOĞDU?

Çorap ve iç çamaşırındaki işlerimize ilaveten 3 yıl önce Tuzla’daki Filizler Köftecisi’ni satın aldık. Balkan mutfağıyla tanınan Filizler Köftecisi’nin Tuzla’dan sonra ikinci şubesini Üsküdar’da açtık. Ekibi hiç değiştirmeden devam ettik. O dönemde 500 olan günlük müşteri sayımız 2 bin 500’e yükseldi. Başarımızı temiz iş yapmamıza bağlıyorum. Gıda konusunda çok titiziz. Sadece kuzu ve dana etiyle köfte yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde Avnıpa yakasında yeni şubeler açmayı planlıyoruz. Şirket olarak en önemli stratejimiz öz kaynakla büyümek ve üretim yerimizi şehir dışına taşımamak oldu. Kredi kullanmadan hareket ediyoruz bu da bizi avantajlı haİe getiriyor. Üretim tesisini şehir dışına taşıyan birçok rakibimiz battı. Şehir içinde üretim bize kaliteli ürün olarak geri dönüyor. Önümüzdeki dönemde de mağazalaşmadan uzak durup bildiğimiz iş olan üretim ve ihracatta büyümek istiyoruz.

Danışmanın tavsiyesi

FD Finansal Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Palavurcuk, başta pamuk olmak üzere hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalardan korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

KURU SABITLEYIN Döviz kurlarındaki artış ihracat yapan şirketlerin yurtdışındaki gelirlerini artırır. İç piyasaya verdiği mallarda ise zarar ettirir. Döviz kurlarındaki artış ve azalmalara karşı KOBİ’ler kendilerini opsiyon işlemleri yaparak koruyabilirler. Bu şekilde belli bir tarihte ödenecek paranız varsa kuru sabitleyebilirsiniz.

PEŞİN ALIN Pamuk fiyatlarındaki artışa karşı önceden tedbir alınması gerekiyor. Şirketin kredibilitesi iyi ise bankadan TL veya ihracat kredisi kullanarak peşin parayla hammadde alıp stoklama yapabilir. Öz kaynakla hareket etmek yanlış. KOBİ’ler ellerindeki mali gücü özellikle mal tedariklerinde kullanırlarsa peşin alımlarda yüzde 15- 20 iskonto sağlayabilirler.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

2 Yorum

  1. izmir bayraklıda oturuyorum bu işi yapmak istiyorum 0 535 0142036

  2. evimde bu işi yapmak istiyorum mail olarak dönerseniz sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu