Kariyer ve İş

Daha iyi eğitimliler ama daha az kazanıyorlar

Son 30 yıldır üst üste gelen küresel ekonomik krizler Milenyum kuşağını zorluyor. ABD ve Ingiltere’de yapılan araştırmalar, bu ülke gençlerinin önceki kuşaklara göre kayda değer ölçüde daha az kazandığını ortaya koydu…

ABD ve İngiltere’den gelen son veriler, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden ikisinde 16-36 yaş arasındaki “Milenyum kuşağı” olarak isimlendirilen gençlerin, bir önceki kuşağa göre en az yüzde 20 daha az kazandığını ve onları hem harcama hem de birikim yapmak bakımından parlak bir gelecek beklemediğini gösteriyor. ABD’deki Young Invincibles isimli danışmanlık şirketi, Milenyum kuşağının anne-babalarının ait olduğu Bebek Patlaması Kuşağı’na göre çok daha eğitimli olduğuna dikkat çekerek ortada tezat bir durumun olduğuna işaret ediyor.

Young Invincibles’m Amerikan Merkez Bankası verilerinden yola çıkarak hazırladığı ve iki hafta önce yayınladığı raporunda, 1981-2000 yılı doğumlu kuşağın ortalama 40 bin 581 dolar kazandığını ve bu rakamın Bebek Patlaması Kuşağı olarak tanımlanan 1946-1965 yılı kuşağının aynı yaş aralığındaki gelirinden yüzde 20 oranında daha az olduğu sonucuna vardı.

İKİ KUŞAK ARASI FARK BÜYÜK

Young Invincibles, 2013 yılında 25-34 yaş arasında olan kişilerle 1989 yılında 25-34 yaşında olan kişilerin verilerini karşılaştırdı. Bu karşılaştırmada Milenyum kuşağının 1989 yılı 25-34 yaş aralığının yarısı kadar gelir elde ettiği ortaya çıkarken, herhangi maddi bir varlığa sahip olma oranlarının çok daha düşük olduğu, öte yandan özel üniversitede okumak için ödediği kredi borcunun çok daha fazla olduğunu gösterdi. Danışmanlık şirketinin dikkat çektiği başka bir veriyse, üniversite ücretlerinin giderek artması oldu.

Pew Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre ise, 1989 yılında üniversite öğrenim ücreti 9 bin 634 dolar ödenirken, Milenyum kuşağının ödediği para 26 bin 682 dolara yükseldi. Pew, ABD’de 1989’daki ortalama ev gelirinin 30 bin dolardan 2012’de 50 bin dolara çıktığını, ancak üniversitesi masrafları göz önünde bulundurulduğunda 1989 yılı refah seviyesine ulaşmak için 2012’deki bu gelirin 90 bin dolara çıkması gerektiğini de ekledi.

ABD’Lİ GENCİ MÜCADELE BEKLİYOR

Diğer yandan Young Invincibles raporu ABD’nin en önemli toplumsal sorunu olan ırkçılığın da gelir üzerinde etkisinin olduğu verisini paylaşırken, 1989 yılından bu yana siyahilerin gelirinde yüzde 1.4 oranında bir azalma yaşandığı görülüyor. Hispanik olarak tanımlanan Latin Amerika asıllıların gelirinde ise yüzde 30’luk bir artış var. Beyaz ABD’lilerdeyse 1989 yılı 25-29 yaş aralığındaki ortalama gelirle karşılaştırıldığında yüzde 21’lik bir düşüş görülüyor.

Young Invincibles Araştırma Direktör Yardımcısı Tom Allison araştırmayla ilgili olarak, “Günümüzde genç neslin yaşadığı zorlukların onları ilerleyen yaşlarda nelerin beklediği konusunda bir fikir edinmemizi sağlıyor” derken, Cincinnati Üniversitesi Ekonomi Merkezi Başkanı Dr. Julie Heath, bu verilerin ABD ekonomisi için uzun dönemde olumsuz eğilimlere neden olacağı yorumunu yapıyor. “İleride yaşanacak bu zorluk sadece onlarla sınırlı kalmayacak, tüm ülke bu zorlukla mücadele etmek zorunda kalacak” diyen Heath bu olumsuz ekonomik trendin Milenyum kuşağının bir nesil önceki orta sınıfın sahip olduğu ev satın alma, çocuklarının eğitim masraflarım karşılama ve emeklilik için para biriktirme kabiliyetlerini büyük ölçüde ortadan kaldıracağına da vurgu yaptı.

ÎNGİLİZLER YARI ZAMANLI İŞLERDE

İngiltere’deki Resolution Foundation isimli kuruluşun yaptığı araştırmada da Milenyum kuşağı için yine pek aydınlık bir tablo görünmüyor. Araştırmaya göre, bu kuşak 30 yaşma geldiğinde, bir önceki kuşağın aynı yaş dilimindeki kazancından 12 bin 500 sterlin daha az kazanıyor. Resolution Foundation’a göre Milenyum kuşağı, 22-30 yaş arasında 1965-1980 doğumluların aynı yaş aralığındaki geliriyle karşılaştırıldığında her geçen yıl daha az kazanıyor. Öte yandan 1993-2015 yıllarında temizlik, tezgahtarlık, kafe-bar elemanı olarak çalışan 22 yaş İngiliz vatandaşlarının sayısındaysa yüzde 45 artış var. Genç neslin yarı zamanlı iş başvurularında da önlenemez bir yükseliş söz konusu.

En düşük ücretli yarı zamanlı iş başvurularında bulunan 22-35 yaş arası İngilizlerin sayılarmmsa 1993 yılından bu yana dörde katlandığı, araştırmada paylaşılan veriler arasında yer alıyor. Resolution Foundation Direktörü Torsten Bell, genel inanışın bir sonraki neslin daha iyi kazandığı yönünde olduğunu hatırlatarak, “Milenyum kuşağı bir önceki kuşaktan daha az kazanan ilk kuşak. Mali bir kriz içinde doğan bu kuşağı çok daha fazla ekonomik zorluklar bekliyor” şeklinde konuşuyor.

Önceki nesle göre daha az girişimciler

ABD orijinli Monster isimli insan kaynakları şirketinin araştırmasına göre, her ne kadar Facebook, Instagram, Snapchat gibi son yılların popüler sosyal medya platformlarının mucitleri Milenyum kuşağına aitse de, bu girişimcilik başarıları kuşağın bir önceki kuşağa göre daha girişimci olduğunu göstermiyor. Monster,

ABD’deki ortalama girişimci yaşının 40 olduğunu belirtirken, kendilerini girişimci olarak tanımlayan Milenyum kuşağı oranının yüzde 32 olduğunu, bu oranın Bebek Patlaması Kuşağı’nda yüzde 45 olduğunu bildiriyor. Milenyum kuşağı gençleri arasında anket yapan Monster, gençlerden alınan “girişimci olacak kadar para kazanmadıkları” cevabını aktarıyor.

ABD İstatistik Kurumu’nun 2015 yılı verilerine göreyse, Milenyum kuşağının sadece yüzde 2’si kendi işinin sahibi olduğunu belirtmiş. 2004’ten bu yana 35 altı yaşın ev sahibi olma oranının yüzde 21 oranında düştüğü ABD’de, Milenyum Kuşağı’nın da düşük kazanç ve yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olamadığı, hayatlarını kiracı olarak sürdürme eğiliminde olduğu görülüyor.

ABD’deki yatırım şirketi Blackstone’un Milenyum Kuşağı üzerinde yaptığı anketten gençlerin “kiracı topluluğu” olduğu sonucu çıkarken, bu gençlerin yüzde 80’inin kiracı olduğunu bildiriyor. Aslında Milenyum Kuşağı ev sahibi olmak istiyor. Yüzde 80’i evlenip çocuk sahibi olmak, ev yatırımına girmek istiyor ancak kazançları yetmiyor.

25 milyon Afrikalıya yetenek aşısı

ABD ve İngiltere’de Milenyum kuşağının yaşadığı zorluklar kendisini gösterirken, Afrika’daki genç kuşağın geleceği tam bir bilinmezlik içinde. Robotik ve yapay zeka teknolojisine büyük katkısı olan teknoloji şirketlerinden birisi olan IBM, bu soruna destek vermek üzere Güney Afrika merkezli 70 milyon dolar değerinde bir istihdam projesi başlatacak. IBM, önümüzdeki beş yıl içinde 25 milyon Afrikalı genci dijital eğitim programına dahil ederek hayatlarını değiştirecek. Nijerya, Kenya, Fas, Mısır gibi bazı diğer Afrika ülkelerinden gençlerin de dahil edileceği programla ilgili konuşan IBM Yetenek Akademisi Başkanı Juan Pablo Napoli, “Afrika 2040 yılında dünyanın en geniş iş gücü kitlesine sahip olacak. IBM bu nedenle burada dijital iş gücünün temellerini atmak istiyor” diye konuştu. Güney Afrika verilerine göre 15-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 31’i işsiz.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu