Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Değişen Yeni Kasko Genel Şartları

Trafik sigortasında iyi şoför kötü şoför ayrımı yapılacak

Bir sorumluluk sigortası olan ve yaptırılması zorunlu trafik sigortasında geçen yıldan bu yana primlerde yaşanan artış, kafalarda soru işareti yaratıyor. Trafik sigortalarında mevcut uygulamada 2008 yılından beri primler sigorta şirketleri tarafından belirleniyor. Sigorta şirketleri de fiyatlarını belli kriterlere göre, (şirketten şirkete değişkenlik gösteren) oluşturuyor. Bu kriterler arasında sürücü yaşı, araç türü ve araç yaşı, ehliyet yaşı, bulunduğu il veya ilçe, önceki yıllarda kaza yapıp yapmadığı ve ödenen hasar miktarı gibi birçok kriter yer alıyor.

Prim artışının yaşanmasında, kazaya karışmayan sürücü ile özellikle sık sık kaza yapan sürücüyü ayırabilmek ve kusurlu sürücünün maliyetini kusursuz sürücüye yüklememek yatıyor. Özetle, iyi şoför ile kötü şoför ayrımı yapılarak, aracını kurallara uygun kullanan araç sahipleri, kullanmayanlara göre düşük primlerle ödüllendiriliyor.

Mevcut şartlarda trafik sigortası primlerini sigorta şirketleri, teminatları ise Hazine Müsteşarlığı belirliyor. Primler ne kadar şirketler tarafından belirlense de prim artırım ve indirim oranları Hazine onayından geçiyor. Hazine tarafından şirketlere tanınan en fazla prim artış oranı ise yüzde 250. Şirketler, sigortalılarının ilk kazalarında trafik sigortası primini yüzde 20 artırıyor, ikinci kazada yüzde 40 ve üçüncü kazada yüzde 60 prim artırıyor. Kazalar arttıkça şirketler sigortalıları ‘hasar frekansı yüksek sürücü’ olarak listesine kaydediyor. Bundan sonraki süreçte de belirttiğimiz gibi prim artışınız yüzde 250 oranında olabiliyor. Şirketler, ilk yıl hiç hasar olmazsa yüzde 10, ikinci yıl hasar olmazsa yüzde 15 ve üçüncü yıl hasar olmazsa yüzde 20 oranında hasarsızlık indirimi de uyguluyor.

Kaskoda beş bölümlük standart poliçeler olacak

Düzenlemeler sonucunda yapılacak olan kasko poliçeleri ile sigortalıların dört kasko poliçesinin teminatlarını iyice okuyarak, ihtiyacına uygun ürünü seçmesi gerekiyor. Tabi bu noktada sigorta aracılarına ve danışmanlara da büyük görev düşüyor. Seçilen poliçe türünün 16 punto yazılması, ayrıca hasar sürecinde yetkili servis seçimi ve orijinal ya da yedek parça seçimi de tüketicinin daha bilinçli bir şekilde poliçelere imza atmasını sağlayacak.

Düzenlemeler kapsamında sigortalıların satın almış olduğu ürünü daha net anlaması ve diğer sigorta şirketlerinin ürünleri ile kolaylıkla karşılaştırabilmesi adına, tek tip poliçe şablonu oluşturuldu. Hazine Müsteşarlığı, yaptığı duyuru ile kasko sigortalarında poliçe şablonuna ilişkin detayları açıkladı. Nisan itibari ile düzenlenecek poliçeler beş bölümden oluşacak. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek ve tüketicilerin poliçelerin düzenlenmesi aşamasında daha bilinçli olmalarını sağlayacak olan yeni Kasko Genel Şartları’na göre, poliçeler bu tarihten itibaren belirtilen standart şablona göre oluşturulacak. Hazine Müsteşarlığı yaptığı duyuru ile poliçe şablonunu da belirterek, şablonda yer almayan ancak Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuat ile Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları’nda belirtilen diğer hususlara da poliçede yer verileceği konusunda uyardı. Beş bölümden oluşan poliçe şablonuna göre ilk bölümde 16 punto ile yazılması zorunlu olan Ürün Adı yer alıyor. İkinci bölümde, sigortalı ve sigorta şirketinin bilgilerinin yer aldığı Sözleşme Tarafları yer alıyor. Plaka, marka gibi bilgilerin yer aldığı üçüncü bölümün adı Sigorta Konusu Araç Bilgileri. Dördüncü bölümde hasarda rayiç bedelin tespit edileceği referansın, hasar tazmin yönteminin, tedarikin yapılacağı parça türünün yer aldığı Teminat Hakkında Genel Bilgiler yer alırken, beşinci bölüm ise Diğer Hususlar başlığı altında veriliyor.

Tam Kasko’da yok yok

Tam kaskoda, ek şartlarda yer alan risklerin hepsi teminat altına alınabiliyor. Ek şartlarda yer alan maddeler ise şöyle:

•    Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma, bakımsızlık nedeniyle meydana gelen zararlar,
•    Kemirgen hayvanların vereceği zararlar,
•    Aracın iddia ve yarışlara katılması sonucu ile hazırlık denemelerinde meydana gelen zararlar,
•    Grev, lokavt, kargaşalık ile halk hareketleri ve bunları önlemek ve etkilerini azaltmak üzere yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar,
•    Türkiye sınırları dışında meydana gelen zararlar,
•    Deprem, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım veya yanardağ püskürmesi nedeni ile meydana gelen zararlar,
•    Sel ve su baskını ile meydana gelen zararlar,
•    Araçta sigara benzeri maddelerin teması ile meydana gelen yangın dışındaki zararlar,
•    Yetkili olmayan kişilere çektirilen araca gelen zararlar ile kurallara uygun olmadan çekilen veya çektirilen araçlara gelen zararlar,
•    Araç anahtarının ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda ele geçirilmesiyle aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek hasarlar,
•    Sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça taşıtın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her ü arıza, kırılmalar ve lastiklerde meydana gelen zararlar.

Poliçelerin isimlendirilmesinin amacı kıyaslanabilmesi

Dünya Brokerlik Yönetim Kurulu Başkanı Hicri Saraçoğlu: Yeni düzenlemeler ile hayatımıza dört çeşit kasko ismi girecek. Aslına bakarsanız, bu dört çeşit kasko uygulaması zaten günümüzde uygulanıyordu, vatandaş poliçe çeşitlerinin içerinde bulunan teminatlarla kasko poliçesi yapabiliyordu. Poliçelerin isimlendirilmesi, tüketici için sürecin şeffaflaşması anlamına gelir. Hangi poliçenin hangi teminatları içerdiğinin belli olması, tüketicinin daha rahat seçim yapmasını sağlayacak. Yeni düzenlemelerde oryinal parça talimatı dışındaki uygulamalar bugün de geçerli. Düzenlemtlerin bu anlamda önemi var. Orijinal parça ile eşdeğer parça tercih edilen poliçelerde fiyat farkı olacak. Bu anlamda bakıldığında primler açısından da fiyat farkı olacaktır. Fiyat farklı olduğunda, Anadolu’da risk potansiyeli az şehirlerde kasko ve dar kasko tercih edilecektir. Ama büyükşehirlerde prim farkına razı olunarak, orijinal parça takılması, yetkili servislere gidilmesi açısından da genişletilmiş kasko ve tam kaskonun tercih edileceğini düşünüyorum. Yeni düzenlenecek poliçelerde tüm detaylar yer alacak. Bu detayları, tüketicinin doğru bilgilendirilmesi aşamasında bir ön adım olarak görüyorum. Tüketici A şirketinin kaskosu ile B şirketinin kaskosunu yan yana koyarak kıyaslayabilecek. Bizim vatandaşımız sınırlı, yani muafiyetli kaskoları sevmez. Fiyat rekabeti, genişletilmiş ve tam kaskoda olacak. Burada zaten fiyatların oturması için de belli bir süre geçecek. Ayrıca bu kasko çeşitlerini sigorta şirketlerinin uygulayacağı konusunda da bir zorlama yok.

Trafik sigortasında da şartlar değişecek

Hazine Müsteşarlığı, tıpkı kasko sigortalarında olduğu gibi trafik sigortalarında da şartları değiştirecek bir yönetmelik hazırlıyor. Bu yönetmeliğe göre, hasarsızlık indirim oranları artık tarih olacak. Prim artışında belirli bir üst limit olmayacak ve şirketler hasarsızlık indirimlerini ve prim artışlarını kendileri belirleyecek. Ayrıca, bu yönetmelik ile şirketlere trafik sigortası primlerini internetten yayınlama zorunluluğu da getirilecek. Böylelikle tüketici kendisi ve bütçesi için uygun olan şirketi internet üzerinden sorgulayabilecek.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu