Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Double Denim Tekrar Moda Oldu

Baştan aşağı denim giyinmek anlamına gelen Double Denim tekrar moda olunca dünyanın önemli üreticilerinden Türkiye’ye gün doğdu. Firmalar kapasite artışına giderken Mavi, Colin’s, Redstar gibi denim markaları da mağaza atağına kalktı. LCWaikiki ve Koton gibi giyim markaları ise denim koleksiyonlarını genişletiyor.

denimde yeni modaTürkiye denim kumaşla ilk kez 1950’li yıllarda Muhteşem Kot adlı girişimcinin üretime başlamasıyla tanıştı. Muhteşem Kot, bir dönem o kadar popüler oldu ki soyadı bu ürünün jenerik adı haline geldi. Her ne kadar Muhteşem Kot rekabet koşullarına dayanamayıp pazardan çekilse de hem geriye kot ismi kaldı hem de Türkiye denim kumaş ve giysi üretiminde önemli oyunculardan biri oldu.

Türkiye’de yılda ortalama 200 milyon metre denim kumaş üretimi yapılıyor. Toplam üretimin yüzde 70’i ihraç ediliyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) verilerine göre, 2012’de 658 milyon dolarlık denim kumaş ihracatı yapıldı. 2013’ün Ocak-Kasım döneminde ise bu rakam 709 milyon dolara ulaştı. 2012’de 1 milyar 827 milyon dolarlık denim giysi ihracatı yapılırken 2013’ün Ocak-Kasım döneminde bu rakam 1 milyar 740 milyon dolar oldu. 2014’te hem iç pazarda hem de yurtdışında yüzde 20’lik bir büyüme yaşanması bekleniyor. Denim kumaş üretiminin ise yeni yatırımların devreye girmesiyle 2014 sonunda 220 milyon metreye çıkacağı tahmin ediliyor.

KALİTELİ ÜRETİM FARKI

Baştan aşağı denim giyinmek anlamına gelen “Double Denim” tekrar moda olduğu için denim pazarı altın dönemini taşıyor. Bu sayede Türkiye de rakiplerine göre daha pahalı ürünler satmasına rağmen pazarda büyümesini sürdürüyor. Bunun nedenini ise Türkiye’nin kaliteli ve tasanm ürünleri hızla üretebilmesi oluşturuyor. Uzakdoğulu rakiplere göre ürünlerde daha pahalı ve kaliteli kumaşlar kullandıklarım ve buna Türkiye’nin işgücü maliyeti de eklediğinde fiyatların farklılaştığını söyleyen TGSD Başkan Yardımcısı Şeref Fayat, “Ayrıca buna çok yoğun emek ve para harcadığımız tasanm ve ürün geliştirmeleri de eklediğimizde bu rakamlara ulaşıyomz” diyor.

Denim üreticileri aynı zamanda Uzakdoğulu rakiplerine göre daha küçük adetlerde, daha moda ve güncel ürünler üreterek rekabette avantaj kazanıyor. Avrapa’daki krizin devam etmesi nedeniyle müşterilerin uzun vadeli satın alma bütçelerini kısarak kısa vadeli bütçelerini artırmasının da avantaj sağladığım belirten Fayat şöyle devam ediyor: “Anlayacağınız bize bu rakamları ödemeleri için çok neden var ve en az beş yıl daha böyle devam edecek gibi görünüyor.”

ŞİRKETLER YATIRIM YAPIYOR

Pazarın önemli üreticilerinin büyüme rakamları ve yatırım planları da Türkiye denim pazarındaki pozitif büyümenin göstergesi. Yıllık 21 milyon metre üretimi bulunan Kipaş Denim, 2014’te iç pazarda ve ihracatta yüzde 15’lik büyüme hedefliyor. İtalya, Almanya, İngiltere ve Amerika’ya yıllık 6 milyon metrelik ihracat yaptıklarını, şimdi de Brezilya ve Kolombiya pazarına odaklanacaklarını söyleyen Kipaş Denim İşletmeleri Genel Müdürü Selahattin Türkyılmaz, “Yatırımlarımıza devam ediyoruz. Dokuma, boya ve terbiye işletmelerimizde ilave yatırımlarımız tamamlanmış durumda” diyor.

Massimo Dutti ve Zara gibi markalara üretim yapan System Tekstil ise talebi karşılamak için yeni bir yatırıma soyunuyor. 2014 başında Şanlıurfa’da 20 dönüm üzerinde fabrika kurmak için harekete geçen şirket, 4,5-5 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Aylık 100 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak tesis 400 kişiye istihdam sağlayacak. Aynı zamanda TGSD başkan yardımcısı olan System Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Fayat, fabrikanın mayıs ayında faaliyete geçeceğini ve İngiltere pazarına yönelik üretim yapacağım söylüyor.

ÇALIK MARKAYA ODAKLANACAK

Yıllık 36 milyon metre üretim kapasitesiyle pazarın önde gelen üreticilerinden biri olan Çalık Denim, 2013 yılında cirosunu 160 milyon dolara çıkardı ve üretim kapasitesini yüzde 9 artırdı. 2014 yılında 22 milyon dolarlık yatırımla yüzde 11’lik kapasite artışı hedefleyen şirket, bunun yanı sıra TÜBİTAK, Teydeb ve San-Tez altında sürdürmekte olduğu 36 AR-GE projesini sonuçlandırmayı hedefliyor. Diğer taraftan Turquality hazırlıklarını hızlandırdıklarını söyleyen Çalık Denim Genel Müdürü Önder Öksüz, “Son iki yıldır Çalık Denim markasını hem yurtiçi hem de yurtdışında doğru konumlandırmak ve marka imajını yükseltmek için çok ciddi yatırımlar yaptık ve bunun sonuçlarını da görüyoruz” diyor.

Halen üretiminin yüzde 60’ını ihraç eden şirket, bu rakamı önümüzde iki yıl içerisinde üretim kapasitesinin artışı ile birlikle yüzde 70’e çıkarmayı planlıyor. Öksüz, 2014 yılında ise yaklaşık yüzde 6,5 oranında büyüme hedeflediklerini belirtiyor.

MARKALAR MAĞAZA ATAĞINDA

Kumaş üreticilerinin yanı sıra Mavi, Colin’s, Redstar gibi markalar da yurtiçinde ve yurtdışında mağazalaşma çalışmalarına hız vermiş durumda. Türkiye’de ve yurtdışında toplam 326 mağazası bulunan Mavi, 2014’te 23 mağaza açmayı planlıyor. 2013 yılını 745 milyon TL ciro ile kapattıklarını söyleyen Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, 2014 hedeflerinin ise 960 milyon TL olduğunu kaydediyor.

Hem denim üretimi yapan hem de mağazacılıkta faaliyet gösteren Eroğlu Holding, her iki alanda da büyüme hedefliyor. Holding’in Türkiye’de 170 mağazası bulunan dünyada ise 37 ülkede 600 u aşkın satış noktası ile faaliyet gösteren markası Colin’s, 2013 yılında toplam 92 mağaza açtı. Cironun yüzde 70’inin yurtdışı mağazalardan geldiğini söyleyen Colin’s İcra Kumlu Başkanı Yavuz Eroğlu, başta İngiltere olmak üzere Avrupa’da yeni mağazalar açmayı hedeflediklerini vurguluyor. Şirket, 2014’te yurtdışında ve yurtiçinde 150 mağaza açmayı planlıyor. Yıllık 16 milyon adet denim üreten Eroğlu Giyim’in ise 2014 büyüme hedefi yüzde 8. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden şirket, 2014’te ihracatta yüzde 12 büyüme hedefliyor.

Dünyada 37 ülkede satış noktaları bulunan Redstar da 2014’te mağazalaşma atağına geçiyor. 2014’te 100 mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyen Redstar’m kumcusu Nedim Özbek, “Redstar’ı dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

2014 yılında hem Türkiye’de hem de başta Avrupa olmak üzere yurtdışında 100 yeni Redstar mağazası açacağız” diyor. 2013 yılında yüzde 15 büyüyerek 30 milyon dolar ciroya ulaşan şirket, 2014 yılında cirosunu 50 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

DENİM REYONLARI GENİŞLİYOR

Denim pazarındaki büyüme sadece denim markalarının değil, diğer giyim markalarının da denim koleksiyonlarını genişletmelerine neden oluyor. Örneğin LC Waikiki, denim pazarından aldığı payı artırmayı hedefleyen şirketlerden biri. LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, denim satışlarının her yıl yüzde 30-40 civarında artış gösterdiğini, bu doğrultuda şirket olarak ürün gamını sürekli genişlettiklerini vurguluyor. Türkiye’nin önemli giyim markalarından Koton da 2013’te denim ürün koleksiyonunu genişleterek bu yarışa katılan markalardan biri oldu. 2013’te 500 bin adet jean ve denim ürün satan şirket, 2014te ise 3 milyonu Türkiye’de toplam 4 milyon adet satış yapmayı planlıyor. Böylece pazardan yüzde 18’lik pay almayı hedefliyor.

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu