Başarılı Girişimcilik

Dünya Girişimcilik Forumu’ndan çıkan dersler

Dünya Girişimcilik Forumu (WEF) bu yıl Singapur’da toplandı. Forumun “Girişimciler için Finansman Yöntemleri” oturumunda sunulan çözüm önerileri EBAN tarafından Avrupa Komisyonuna iletilecek. Biz de Türkiye için kendimize dersler çıkardık…

girisimcilik forumu

DÜNYA Girişimcilik Forumu bu yıl 50’nin üzerinde ülkeden gelen katılımcılarla Singapur’da toplandı. Forumun bu yılki teması “Sürdürülebilir Büyüme için Değişimi Yakalamak”tı. Altıncısı düzenlenen foruma bu yıl 52ülkeden 600 civarında delege katıldı. Üç gün süren forumun onur konuğu ise Singapur Başbakan Yardımcısı oldu. Richard Branson’m yılın girişimcisi seçildiği forumda beş ayrı oturum yapıldı. Oturumların başlıkları şöyleydi:

• Piramidin tabanında fırsat yaratma becerisi

• Girişimcilerin iş kurmalarında kamusal destek stratejileri

• Kadın girişimciliğinde global en iyi uygulamalar

• Çin ve Asya girişimciliği arasında Singapur’un köprü rolü

• Kuluçka merkezlerinin girişimcilikteki yeri

• Girişimciler için finansman yöntemleri

MELEK YATIRIMCININ FİNANSMAN SORUNLARI

Forumun ‘ Girişimciler için finansman yöntemleri’ kısmında global anlamda tüm ülkelerde yaşanan dört ana sorun gündeme geldi. Başkanlığım yaptığım bu oturumun konuşmacıları arasında Brüksel’den EBAN’ın Başkanı Paulo Andrez, San Francisco’dan True Global Ventures Başkanı Dusan Stojanovic ve Singapur’dan iGlobe Başkanı Koh Soo Boon vardı. Oturumda şu konular konuşuldu:

• Girişimcilerin zorlandıkları finansman bandı

• Sınır ötesi yatırımlar

• Sosyal Değer oluşturan yatırımların azlığı

• Girişimcilerin yatırımcıyla iletişime hazır hale gelmeleri

Melek yatırımcılar 500 bin dolara kadar olan girişimcilik projeleriyle ilgileniyorlar. VC olarak adlandırılan risk sermayesi şirketleri ise en az 3 milyon dolar ve üstündeki projelerle. Bu durumda girişimcinin 500 bin dolar ile 3 milyon dolar arasındaki finansman ihtiyacı için yatırım boşluğu / equity gap dediğimiz bir finans bandı var. Eğer girişimcinin finansman ihtiyacı bu banda denk geliyorsa tüm dünyada ciddi bir sorun yaşıyor. Bu aralıktaki yatırım fırsatlarıyla ne melek yatırımcılar ne de VC’ler ilgilenmek istemiyor.

Oturum sonunda bu soruna getirilen çözüm önerisi şu şekilde oldu: 500 bin – 3 milyon dolar arasındaki yatırım bandı için melek yatırımcılar ve/veya VC’ler ile kamu kurumlan işbirliğiyle sadece bu banttaki girişimcilere yatırım yapacak olan Ortak Yatırım Fonu/Coinvestment Fund kurulmasının gereği ortaya çıktı.

Sınır ötesi yatırımlarda ise global bir ortak tanımın eksikliği söz konusu. ABD’de iki saatlik uçuş mesafesini geçen yatırımlar, Avrupa’da ise iki saatlik araba sürüş mesafesini geçen yatırımlar Sınır Ötesi Yatırım/Cross-border Investment olarak kabul ediliyor. Asya için ise kabul görmüş bir kriter henüz yok.

ORTAK GİRİŞİM FONLARI KURULMALI

Çözüm aranan bir diğer konu ise sosyal değer üreten yatırımların azlığı idi. Yatırım sonunda sosyal anlamda toplum için değer de üretiyorlarsa bu yatırımlara Sosyal Değer Üreten Yatırım / Impact Investment demliyor. Bu yatırımların geri dönüş süresi ve karlılığından ziyade toplum için faydası ön plana çıkıyor. Bio-teknoloji, sağlık, eğitim sektörü bu tip yatırımların adresi. Ancak yatırımın geri dönüş süresi uzun olduğundan ve pek çok kez ticari anlamda başarısızlıkla sonuçlandığından dolayı girişimciler bu tip projeleri için finansman bulmakta zorlanıyor.

Oturum sonunda güzel bir çözüm ortaya çıktı. Avrupa Yatırım Fonu, Dünya Bankası gibi kurumlarm bu amaçla ve bazı projelerde çoğunluk hisseleri kendilerine ait olmak üzere yine melek yatırımcılarla ve VC’lerle Sosyal Yatırım Ortak Girişim Fonlarının kurulması ve bu tip girişimlerin bu fonlarla desteklenmesi önerildi.

Diğer önemli sorun da girişimcilerin yatırımcıların karşısına çıkmaya hazır hale gelmeleri. Bu konuda da global bir eksiklik olduğu tespit edildi. Çözüm önerisi olarak ise tüm ülkelerde uygulanabilecek standart bir eğitim programının ve el kitabının Dünya Girişim Forumu tarafından geliştirilerek hazır hale getirilmesi. Forumun sonunda altı ayrı kategoride 2013 yılı Ödülleri verildi. Ödül kategorileri ve kazananlar şunlar oldu:

• Yılın Genç Girişimci – Uganda’dan Ashih Thakkar – MARA Grup Kurucusu

• Yılın Eğitimcisi – ABD’den Daniel Epstein – Unreasonable Grup Kurucusu

• Yılın Sosyal Girişimcisi – Fransa’dan Jean-Baptiste Richardier – Handicap International Kurucusu

• Yılın Girişimcisi – Ürdün’den Fadi Ghandour – ARAMEX Başkanı

• Yılın Politikacısı – Liberia Cumhurbaşkanı ve Nobel Ödülü Sahibi Ellen Johnson

• Yılın Seri Girişimcisi – İngiltere’den Richard Branson

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş / Para Dergisi / www.myfikirler.com

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu