Güncel Ekonomi Haberleri

Dünyanın en gelişmiş platformları arasında

EŞ YERLEŞİM HİZMETİ

Borsa bünyesinde uluslararası standartlarda teknik donanıma sahip, tüm bileşenlerinin yedekli yapıda çalıştığı, yüksek güvenilirlikle tek bir noktadan izlenebilen, yönetilebilen ve dünyadaki örnekleri ile kıyaslandığında enerji verimliliğinde en yüksek değerlere ulaşabilen bir yapı olan ‘Eş Yerleşim Merkezi’ 3/Nisan/2014 tarihinde hizmet vermeye başladı. Bu merkezde bilgisayar sunucuları üzerinde kurulu olan algoritmalar tarafından otomatik olarak üretilen emirlerin Borsa alım satım sistemlerine en hızlı şekilde gönderilmesine imkan sağlandı. Eş yerleşim hizmetinin borsa alım satım sistemlerine yakın olarak sunulması, uzaklıktan kaynaklanan gecikme (latency) sorunlarının aşılmasını sağlamakta. Verilen bu hizmet kapsamında, gelişmiş borsa-ların sunduğu standartlarda emir iletim ve veri yayın teknolojileri kullanılmakta. 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle kullamma açılan OUCH emir iletim protokolü ile de borsa üyeleri algoritmaya dayalı hızlı emir girişi, değişikliği ve iptali imkanına sahip oldu. Yüksek performans ve hızı önemseyen müşteri grubu için geliştirilen bu protokolün fonksiyonları, işlevsel etkinlik ve hız unsurları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Gelişmiş sermaye piyasalarında yaygın olarak algorit-mik ve yüksek frekanslı işlemler için kullanılan bu emir iletim protokolünün devreye alınması borsanm rekabet gücünü artırdı.

Ayşen ESEN / İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su
“Yastık altındaki altın ekonomiye kazandırılacak”

İstanbul Altın Rafinerisi Türkiye’nin ilk resmi altın rafinerisi olarak bu sene 21’inci yılını kutluyor. Ülkemizde henüz çok genç olan bu sektörün gelişiminin oldukça hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 2011 yılında LBMA (London Bullion Market Association) akreditasyonunu almamızla, İstanbul Altın Rafinerisi’nin ürettiği altınların dünyanın her yanında merkez bankaları, bankalar, borsalar tarafından kontrole bile gerek duyulmadan kabul edilmesi ile birlikte, Türkiye’nin global değerli metal piyasalarındaki önemi arttı, işlem hacimleri yükseldi, ürünler ve hizmetlerin çeşitlenmesi ile her geçen gün ülkemiz altın sektöründe dünya merkezi olma yolunda ilerleme kaydetti. Altın ülkesi olmayan bir para birimidir.

Altın tüm dünyaya ait bir finansal enstrümandır ve yüzyıllardır olduğu gibi ekonominin içinde yer almaya devam edecek, her zaman güvenilir bir liman olarak dönüşümünü ve gelişimini sürdürecek, hem ticarette, hem yatırımda önemini koruyacak. Bu doğrultuda, özellikle 2017 yılından itibaren ilgili kurum, kuruluş ve birimlerin detaylı çalışmaları ile altın ekonominin içinde daha fazla yer alacak. Altın bankacılığı gelişecek, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması ile ilgili yürütülecek çalışmalar ile 5 bin ton civarında olduğunu tahmin ettiğimiz yastık altındaki altın daha fazla oranda ekonomiye karışacak. Rezervleri, yatırımı artan, ekonomisi ve birimleri güçlenmiş bir devlet ve finansal sektör ortaya çıkacaktır. Bu yapının içinde İstanbul Altın Rafinerisi olarak bizde her zaman öncülük etmeye devam edecek, birikimlerimiz ile gelişime katkıda bulunacak ve desteğimizi sürdüreceğiz.

Himmet KARADAĞ / Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı
“Uluslararası arenada etkin ve güçlü bir aktör olacağız”

Türkiye, 2023 yılı için dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alacak şekilde 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük ve 500 milyar dolarlık ihracat hacmini de içeren çok önemli hedefler belirlemiş durumda. Önümüzdeki dönem, aynı zamanda ekonomik güç merkezlerinin yer değiştirdiği bir dönem olacak. 2000 yılında dünya GSYİH’sinin sadece yüzde 43’ünü üreten gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisine 2020 yılında yüzde 61 düzeyinde katkı yapması bekleniyor. Borsa İstanbul Türkiye’yi geleceğe daha güçlü taşıyacak bir sermaye piyasası için çalışıyor.

Bugün, Borsa İstanbul olarak dünyanın en gelişmiş borsa teknolojisini kullanıyoruz. Bu yeni teknolojiyi kendi insan kaynağımızla daha da geliştirmek en büyük hedefimiz. Çok yakında hayata geçecek büyük altyapı proje gelirlerine dayalı kira sertifikaları ve proje bonolarının yanında gayrimenkul sertifikaları ve birçok ürünle ülkemizin büyümesine ve 2023 yılı Türkiye’sinin güçlü altyapısına da destek olmayı hedefliyoruz. Kuşkusuz, güçlü bir finans piyasası güçlü yol arkadaşları da gerektiriyor. Bu kapsamda, Nasdaq ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Borsa İstanbul’un stratejik ortağı oldular. İslam Kalkınma Bankası ile de stratejik işbirliğinin temellerini attık. Bu adımlar sayesinde, üç kıtadan üç uluslararası ortakla çalışacak, uluslararası arenada etkin ve güçlü bir aktör olacağız.

Borsa İstanbul olarak farklı ülkelerden şirketlerin işlem gördüğü, bölgesindeki ülkelere finans teknolojisi ihraç eden, farklı finansal araçların en etkin ve şeffaf biçimde fiyatlandığı, Hong Kong ile Frankfurt arasındaki bölgede küresel bir finansal merkezi olma yolunda çalışıyoruz. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine erişebilmesinin yolu sermaye piyasalarını güçlendirmekten geçiyor. Önümüzdeki dönemde bu sorumluluk doğrultusunda stratejik hedeflerimize ulaşmak için faaliyetlerimize yoğun bir şekilde devam edeceğiz.

Dr. Vahdettin ERTAŞ / Sermaye Piyasası Kurulu [SPK] Başkanı
“500 milyar TL’lik kaynak sağlamayı hedefliyoruz”

2017 yılındaki önemli reformlardan Türkiye Varlık Fonu varlıklarının piyasamıza ciddi bir zenginlik ve çeşitlilik katacağı inancındayız. Bu fonun ülkemize sağlayacağı finansal kaynak ayrıca önemli bir kaldıraç olacaktır. Ulusal varlık fonunun hayata geçirilmesinin ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında çok önemli bir kilometre taşı olacağını öngörüyoruz.

Şirketlerimizin sermaye piyasaları ile tanışmaları sadece finansman kaynağı sağlama anlamında katkı sağlamıyor, aynı zamanda, bağımsız denetim yaptırma, açıklık, şeffaflık, kayıt içine girme, kurumsallaşma, kurumsal yönetim ilkelerini uygulama gibi çok sayıda dolaylı faydayı da beraberinde getiriyor. Bu çalışmalarımız ve piyasadaki gelişmeler bu yılda da artarak devam edecek ve 2017 yılında şirketlerimize 500 milyar TL civarında bir kaynak sağlamak temel hedefimiz olacak.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonu ve ortaklıkları, gayrimenkul sertifikaları, sukuk gibi çok sayıda yeni araç ve kurum sisteme katılarak, piyasamızın kurumsal yatırım kısmının geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atıldı.

Bu arada dünyada uygulaması bulunan tüm sukuk türleri SPK tarafından düzenlendi ve katılım bankalarımız tarafından ihraçlar başladı. Faize duyarlı vatandaşlarımız için faizsiz araçlardan oluşan katılım emeklilik fonlarını ve yatırım fonlarını düzenledik. Yaklaşık 500 bin vatandaşımız hali hazırda bu fonlara yatırım yaptı. Bu yıl bu sektörde de büyük bir gelişme yaşayacağız. 2016 yılı son çeyreğinde piyasalarda başlayan hızlı toparlanma süreci 2017 yılının ilk çeyreğinde de artarak devam ediyor. Daha ilk çeyrek bitmeden yabancı yatırımcıların borsadan net alımları 1 milyar doları aştı. Bu Türkiye’ye olan yabancı ilgi ve güveninin en önemli göstergelerinden biridir. Borsa endeksimiz de üç ay dolmadan yüzde 16’ya ulaşan bir artış göstererek tüm dünya borsaları arasında en yüksek kazanç sağlayan borsa oldu. Mevcut durum itibariyle borsa şirketlerimizin piyasa büyüklüğü 700 milyar TL’yi, menkul kıymet yatırım fonları portföy değeri 44 milyar TL’yi, emeklilik fonları portföy değeri 60 milyar TL’yi aştı.

PricevvaterhouseCoopers (PwC] tarafından son ekonomik veriler ışığında yapılan araştırma sonuçları da Türkiye’nin, 2030’da dünyanın en büyük 12’nci, 2050’de ise ll’inci ekonomisi haline geleceğini göstermekte. Hedefimiz daha kısa sürelerde ilk on ekonomi arasında yer almak.

İlhami KOÇ / Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği [TSPB] Başkanı
“Sermaye Piyasaları Kongresi, uluslararası arenada tanınacak”

Birliğimiz, Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuş, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu. 2014 yılından itibaren, sermaye piyasasında faaliyette bulunan tüm banka, aracı kurum, portföy yönetim şirketleri ve payları borsada işlem gören bütün yatırım ortaklıklarından oluşan bir üyelik yapısına sahibiz. Sektörel temsil gücü ve birikimimiz sayesinde üyeler ve yatırımcılar için sermaye piyasasını geliştirecek çözümler sunuyoruz. Birlik olarak sektörümüzün sorunlarına çözüm aramak, piyasalarımızın büyümesi için neler yapabileceğimizi araştırmak ve bu konuları farklı platformda tartışmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alacak. Bu kapsamda, yakın gelecekteki öncelikli projelerimizin başında uluslararası uzmanların katılımıyla panel ve konferanslar düzenlemek geliyor. Sermaye Piyasaları Kongresi’ni 2017 yılında çok daha kapsamlı bir hale getirerek, uluslararası arenada tanınacak bir seviyede düzenleyeceğiz. Ayrıca, sektörümüzü bilgilendirmek ve geliştirmek için hazırladığımız yayınları online mecralarda devam ettirerek daha geniş kesimlere ulaşmayı planlıyoruz. Sektörümüzdeki bilimsel araştırmaları desteklemek üzere hazırlayacağımız hakemli dergimizi de bu yıl okuyucularla paylaşacağız. “Sermaye Piyasaları Araştırmaları” dergimiz hem finans sektöründeki profesyonellere, hem de akademik çevrelere açık olarak, sektörümüzün akademik dünya ile bağlantı kurmasına olanak verecek. Yurtdışında konusunda uzman isimlerin katkılarıyla sadece ülkemizde değil küresel alanda da bilinen bir yayın üretmeyi amaçlıyoruz.

Öte yandan, Birlik olarak paydaşlarımızla beraber finansal eğitim alanında ülkemizde geniş kitlelere ulaşacak yeni projelerimizi gelecek dönemde hayata geçireceğiz.

İDİL TARAKLI

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu