Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Dünyanın ilk moda okulu Esmod, İstanbul’da açıldı

Dünyanın ilk moda okulu Esmod, İstanbul’da açtığı şubesiyle Türk tekstil sektörüne kalifiye eleman yetiştirmeye hazırlanıyor. Eğitim programı ve öğretmenleri merkez Paris’ten yönetilen okulun 14 ülkede 21 şubesi var


Moda son zamanlarda gençlerin ilgisini çeken bir alan. Çeşitli ülkelerde adını duyurmuş çok sayıda modacı da şüphesiz sektörün gelişmesine katkı sağlıyor. Hem dünyada hem de ülkemizde moda sektörüne ilginin artması moda okullarının da sayısını artırdı. Bu okullardan biri de merkezi Paris’te olan Esmod. Okulun kurucusu Alexis Lavigne, sektörün can damarı olarak kabul edilen mezura ve prova mankenini bulan kişi. Dünyanın en eski moda okulu olan ve bu yıl 170’inci yılını kutlayan okul, 1960’tan itibaren genç tasarımcıların doğuşuyla birlikte Fransa’nın birçok şehrine yayılmış. Şu anda 14 ülkede toplam 21 okulu olan Esmod’un eğitim programı ve öğretmenleri de merkez Paris’ten yönetiliyor. Tüm Esmod okullarında müfredat aynı olduğundan öğrenciler eğitimin bir dönemini başka ülkelerdeki şubelerde de alabiliyor.

Kalifiye eleman ihtiyacı fazla
Ekim 2010’da İstanbul’da açılan Esmod, sektöre ve markalaşma sürecindeki şirketlere kalifiye eleman yetiştirmeyi hedefliyor. Okulun kurucusu Nadine Massoud Bernheim, moda sektörünün çeşitli iş kollarını kapsadığını, tasarımcıdan kalıpçıya, üretim takipçisine, satın alma personelinden pazarlamacıya ve iletişim sorumlusuna kadar birçok dalda eleman ihtiyacı olan bu sektörde, alt yapısı sağlam kişilerin önünün çok açık olduğunu söylüyor. Çünkü Türk firmalarında kalifiye eleman ihtiyacının çok fazla olduğunu hatırlatıyor Bernheim. Bugün dünya çapında üretim kalitesinin konuşulduğunu ancak henüz Türk markalarının dünya çapında bir bilinirlik kazanmadığını söyleyen Bernheim, bu noktada ESMOD İstanbul’un sektöre ve markalaşma sürecindeki şirketlere kalifiye eleman yetiştirerek fayda sağlamasını hedeflediklerini belirtiyor.

Kimler eğitim alabiliyor?
Esmod İstanbul’da eğitimler üç yıllık bir dönemi kapsıyor. “Üç yıllık programımıza kabul için, lise mezunu olmak dışında bir şart aranmıyor. Adaylar yazılı ve sözü bir sınavdan geçtikten sonra okula girebiliyor. Yazılı sınavda daha çok genel kültür ve moda sektörüyle ilgili sorular soruluyor. Sözlü sınavda ise öğrencinin gerçekten programa hazır olup olmadığına, motivasyonuna bakılıyor. Ancak hiç bir şekilde çizim bilgisi veya portfolyo istenmiyor”diyor Nadiene Massoud Bernheim. Eğitimlerle ilgili de şu bilgileri veriyor: “Yıllık ders saati bin TL. Özellikle ilk iki yıl ders programı oldukça ağır olduğu için öğrencinin motivasyonuna çok önem veriliyor. Sabah 09:00’dan aksam 16:00’ya kadar dersler devam ediyor. Onun dışında proje ve ev ödevleri de yoğun.” Okulda kısa dönem kursları da verildiğini söyleyen Bernheim, bu kursların daha çok çalışanlara yönelik olduğunu belirtiyor.

İş bulma oranı yüzde 85
Esmod okullarının en büyük iddiası istihdama yönelik. Esmod mezunu bir öğrencinin iş bulma oranının yüzde 85 olduğunu söyleyen Nadiene Massoud Bernheim, Esmod’un sadece moda tasarımcısı değil sektörün her alanına yönelik eleman yetiştirdiğini vurguluyor. Okulun ilk yılında moda tasarımı ve teknik dersler veriliyor. Esmod’un geliştirdiği metodolojiler sayesinde hiç çizim bilmeyen bir öğrencinin bir buçuk ayın sonunda çizmeyi öğrenmiş olduğunu söylüyor Bernheim. Zorunlu derslerin yanı sıra moda tarihi, pazarlama ve tüm çizim programlarını da takip edebiliyor öğrenciler. İkinci yıl ise yine moda tasarımı ve kalıp çıkartma dersleri alırlarken bir de zorunlu staj dönemleri başlıyor. Böylece öğrencilerin okurken de profesyonel hayatla tanıştıklarını vurguluyor Bernheim.

Eylem AKTAY
eylem.aktay@sabah.com.tr


Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu