İlan, Tanıtım, Ticaret, İş Birliği

Emlak Sektörüne Yönelik İnternet Girişimi Projeperia

projepediaTürkiye’de emlak sektörünün son yıllardaki gelişiminden etkilenen Kaan Kayahan ve Sinan Türker, bu alana yönelik bir girişime imza attı. Genç girişimciler, yurt dışında yaptıkları araştırmalar sonucunda kurdukları ‘projeperia.com’ internet sitesi ile diğer emlak sitelerinden farklılaşmasını bildi, iki ay önce açılan ve sadece emlak projelerine yer veren sitelerinin aylık 150 bin ziyaretçiye ulaşması hedefleniyor.

internetin Türkiye’ye geldiği 1994 yılında lO’lu yaşlarda olanlar bugünün genç internet girişimcileri durumunda. Teknolojiyle birlikte büyüyen ‘Y kuşağı’ kendi işinin patronu artık, interneti ticari amaçları için kullanıyor ve bu alanda istihdam da sağlıyorlar. Geliştirdikleri projelerle kendilerinden sonraki nesillere ön ayak olan bu genç girişimcilere her gün yenileri ekleniyor. Kaan Kayahan ve Sinan Türker de bu isimlerden. Türkiye’de lise eğitimlerini bitirdikten sonra üniversiteyi yurtdışında bitiren iki kuzen, yıllarca hayalini kurdukları işi Türkiye’de hayata geçirmeyi başarmış bulunuyor.

Son yıllarda Türkiye’deki emlak sektörünün gelişiminden etkilenen kuzenler, projeperia.com’u hayata geçirmiş. Ağırlıklı olarak yeni inşa edilen emlak projeleri hakkında doğru ve eksiksiz bilgiye kolayca ulaşılmasını amaçlayan site, detaylı ve zahmetsiz arama imkanı sunuyor. İki ay önce açılan site, 60 bin ziyaretçiye ulaşmış ve 175 bin civarında sayfa gösterimi gerçekleştirmiş. 2013 yılında aylık 150 bin ziyaretçiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Kaan Kayahan, “Şu anda günlük 2 bin ziyaretçi alıyoruz. Bu rakamı 4-5 bine çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.

Bin proje yayında

Projepedia.com’da sadece bir kaç adımda aradığınız projenin tüm detaylarını görüntüleyebiliyorsunuz. Çizerek arama özelliğiyle, ilçe, semt, mahalle adı yazmakla uğraşmaz, aradığınız alanı haritadan kolayca belirleyebiliyorsunuz. Sitenin bu özelliği kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Projepedia’nın 20 kişilik ekibi içeriği sık sık gün-celliyor. Binin üzerinde projenin yayınlandığı sitede, 200’e yakın proje de yayınlanmayı bekliyor. Türkiye’de var olan emlak sitelerinden farklı bir format hedefleyerek yola çıktıklarını dile getiren Sinan Tüker ise şunları anlatıyor: “Sitemiz projelere odaklı. Diğer sitelerden en belirgin farkımız bu. Bu işin yurtdışındaki örneklerini çok inceledik. Nelerin düzelmesi gerektiğine kafa yorduk ve İngiliz bir yazılım şirketiyle anlaştık. Türkiye’de sadece bize hizmet vermeleri yönünde de bir anlaşma yaptık. Bu işin sadece yazılım işine yaklaşık 200 bin lira harcadık”.

Raporlamada yapıyor

İstanbul’un yanı sıra Antalya, İzmir, Ankara, Bursa, Muğla, Bodrum ve Çeşme’deki projelere yer verilen sitenin pek çok bölümü var. Sitede ne tür projelerin ve ünite tiplerinin incelendiğini, hangi bölgelerde bakıldığını, hangi fiyat ve metrekare aralıklarında arandığını detaylı bir şekilde sunan, ilanlarınızın farklı kriterlere göre performanslarını ve etkinliğini gösteren raporlama sistemi de mevcut. Bu raporları emlakçılar ve inşaat şirketlerine belli bir bedel karşılığında sunduklarını söyleyen Kayahan, şöyle devam ediyor: “ Bu bizim özel bir ürünümüz. Bu raporlar pek çok yatırımcıya yol gösterici oluyor. Bir inşaat şirketi elindeki bir araziye proje geliştirmeden önce bizim raporlarımızdan yararlanıyor. En çok hangi fiyat aralığında ev bakılmış, hangi semtlerde bakılmış, hangi metrekarelerde bakılmış, oda sayısı ne istenmiş gibi bilgileri raporlayabi liyoruz.”

Geniş bir datası var

Projepedia.com arama kutusunda ‘Google Like’ arama özelliği gibi sadece bir kaç harf yazarak size alternatif sonuçların gösterildiği arama motoru ile kolayca arama imkanı veriyor. Emlak sektörü hakkındaki en güncel haberlerin ve yasal düzenlemeler de sitenin ‘emlak haberleri’ bölümünde yer alıyor. Ayrıca emlak kiralarken ya da satın alırken dikkat edilmesi gerekenler, kiralamada ve satışta önemli olan konular, mortgage hakkında detaylı bilgilere de ‘tavsiyeler’ bölümünde bulunuyor. Kolay ilan özelliğiyle emlak ilanı vermenin sadece saniyeler sürdüğünü dile getiren Türker, “ilan vermek istediğiniz projenin ve ünite tipinin tüm özellikleri ve fotoğrafları otomatik olarak Projepedia.com’un veri tabanından yüklenir, size sadece belirtmek istediğiniz ekstra detayları eklemek kalır. Elimizde çok geniş bir data var” diye ekliyor.

İlgi 2-3 odalı konuta

Projepedia.com’da son aylarda İstanbul ili baz alınarak yapılan toplam 24.619 aramanın sonuçlarım değerlendirildiğinde; site ziyaretçilerinin en çok (yüzde 42.7) 90 ile 120 metrekare aralıklarında yer alan gayrimenkullerle ilgilendiklerini görülüyor. Yapılan aramalar gösteriyor ki en büyük ilgiyi daire ve rezidanslar çekiyor. Ziyaretçilerin yüzde 22.6’lık bölümü de 30 ile 60 metrekare aralıklarında konutları görüntülemek istemiş. Projepedia.com ziyaretçileri İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerine ügi göstermiş olsalar da, sırasıyla Kadıköy (yüzde 6.7), Ataşehir (yüzde 6.1), Şişli (yüzde 5.3), Maltepe (yüzde 5.2) ve Başakşehir (yüzde 5.1) en çok aranılan ilçeler olarak dikkat çekiyor. Mahalle olarak bakıldığında ise Bahçeşehir, Başakşehir ve Bostancı en popüler mahalleler olarak; öne çıkıyorlar.

Ziyaretçilerin büyük bir kısmı (yüzde 44.2) aramalarında 3 odalı konutları tercih ederken, iki odalı ev arayanların oranının ise yüzde 34.3 olduğu görülüyor. Toplam 24 bin 619 arama gösteriyor ki ziyaretçilerin yüzde 78.2’lik bölümü aramalarında en fazla 600 bin TL’ye kadar olan gayrimenkulleri görmek istiyor. Özellikle yüzde 57.2’lik grup 200 bin TL’ye kadar olan gayrimenkuller ile ilgileniyor. Projepedia.com ziyaretçilerinin davranışları tarafından oluşturulan bu raporu; Türkiye inşaat sektöründe yaşanan fazla büyük olmayan 2-3 odalı ve uygun fiyatlarda markalı gayrimenkullere olan talebi doğruluyor.

Özlem Bay Yılmaz / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu