Turizm Sektöründen Haberler

En Az Turist Çeken Tatil Yerleri

BRUNEI

2016 turist sayısı: 219 bin

Burayı hep, “Brunei Sultanı’mn ne kadar zengin olduğu” haberleriyle hatırlıyoruz. Ama sultanın sarayının etrafı gecekondularla çevrili. Borneo Adası’nın kuzeyinde bulunan Brunei, doğal güzellikleriyle tanınıyor. Yeşilin her tonunun görülebildiği ormanları, Ulu Temburong Ulusal Parkı, muzip maymunları, uzun tekneleri, turistlerin hoşuna gidiyor. Fakat ülkede suç işlememeye çalışın. Küçük bir suçun bile hiç beklemeyeceğiniz ağırlıkta cezası olabilir. Bir önceki yıl 218 bin turist bu ilginç ülkeyi ziyaret etmişti. Turizmde pek fazla yol almamış olsalar da Brunei’nin, Borneo Adası’nın doğal harikalarının bir parçası olduğunu unutmamak gerekiyor.

KİRİ BATİ

2016 turist sayısı: 4 bin

Pasifik Okyanusu’nun ortasında bir cumhuriyet. Ekvator çizgisi üzerinde olduğundan, oldukça sıcak adalar. Kiribati’yi eski atlaslarda bulamazsınız. Eski adı Gilbert Adaları’ydı. Harita üzerinde zor bulunan bu adalar, İngiltere, Japonya ve ABD arasında gidip gelmişti. 1892-1915 arasında İngiltere’nin himayesindeydi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar işgal etti. Japonya’nın savaşta yenilmesiyle ABD’ye geçti.

Ama ABD haklarından feragat edince İngiltere adalara bağımsızlık verdi ve adı da Kiribati olarak değişti. Dış yardımlara bağlı olarak yaşayan adaların, turizm geliri yok denecek kadar az. Adalar küçük ama aralarındaki 33 mercan resifi, doğa tutkunlarını ve bilim adamlarını buraya çekmeye yetiyor.

TUVALU

2016 turist sayısı: 2 bin

Güney Pasifik’te bir İngiliz Milletler Topluluğu ülkesi daha. Dokuz küçük adadan oluşmuş bir takımada. Toplam 26 kilometrekarelik alanda sadece 11 bin kişi yaşıyor. Buralarda siyasi parti yok, silahlı kuvvet yok, suç yok, terör yok, ekonomik kriz yok. Onların yerine birbirine bağlı, dayanışma içinde yaşayan, yardımsever aileler var. Pek çok kişi, adaların adını, İngiltere kraliyet ailesinin üyeleri tarafından ziyaret edildiğinde duymuştu. Kraliyet ailesi ziyaret etmeyecek de kim edecek? Ne de olsa adaların başında Kraliçe II. Elizabeth var.

MONTSERRAT

2016 turist sayısı: 9 bin

Asya’dan geçiyoruz Karayip Adalarına. Dünya haberleriyle ilgili olan okuyucularımız, bu adanın adına yabancı olmamalı. Bu ada, dünyanın en aktif yanardağlarından birini barındırıyor. 1997 yılında bir ay içinde tam 75 kez patlamış olan Montserrat Yanardağı, neredeyse bütün adayı kaim bir kül örtüsüyle kaplamış, adanın 11 bin olan nüfusundan 7 bini geri dönmemişti. Halen adanın üçte ikisi, girilmesi yasak bölge. Daha önce de kasırgalarla dövülmüş olan ada halkı, bir mucizeyi gerçekleştirdi ve nüfusunun iki katı turisti ülkenin üçte birinde ağırlamayı başardı. Yabancılar bu başarıyı “külden nakde” (ash to cash) olarak adlandırıyor.

BELİZE

2016 turist sayısı: 386 bin

Orta Amerika’dayız. Buradaki ülkelerin en çok keşfedilmiş olanı. İngilizler, İskoçyalılar, Mayalar, İspanyollar, Amerika keşif gezilerinde hep Belize’ye gelmişler. Ülke tam bir kültürel erime potası. MÖ 1500’de Maya topraklarıydı. 17’nci yüzyılda İngiliz ve İskoçyalı korsanlar burayı talan etti. 1840’larda İngiliz Honduras’ı olarak bilinen bir koloniydi. 1964’te yarı bağımsızlığını kazandı ve adı da 1973‘te Belize oldu.

Tam bağımsızlık için 1981’e kadar beklediler. Bariyer resifleri, zengin faunası, pırıl pırıl kumsalları, Maya uygarlığının kalıntıları, keşfedilmeyi bekleyen mağaraları, kıyı boyunca uzanan küçük adaları, balta girmemiş ormanları ve bir doğa harikası olan Büyük Mavi Deliği, turistleri cezbetmeye yetiyor. Büyük Mavi Delik, sadece 108 metre derinliğinde. Ama tam bir daire şeklinde oluşu ve hiçbir ressamın boyalarla elde edemeyeceği lacivert rengi, özellikle havadan, nefes kesici bir görüntü sunuyor.

SİERRA LEONE

2016 turist sayısı: 74 bin 500

Batı Afrika’da, Atlantik Okyanusu’na kıyısı olan bir ülke. 2015’te sadece 25 bin turist ağırlamışlardı. Turist sayısını yüzde 310 oranında artırmayı başarmışlar. Beyaz kumlu sahilleriyle tanınıyor.

Köle ticaretiyle geçen tarihi hiç iyi çağrışımlar yapmasa da ülke, turist çekme çabasında. Öyle ki dünyanın 198 ülkesini gezmiş olan Norveçli gazeteci, yazar ve gezgin Gunnar Garfors, bu ülkeyi mutlaka görülmesi gereken 12 ülke listesine almış. (Dünyada “resmi” olarak 196 ülke var. Tayvan’ı devlet saymayan pek çok ülke olduğundan bu sayıyı 195 olarak da kabul edebilirsiniz.)

ALEV RİGEL

Önceki sayfa 1 2

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu