Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

En güvenilir şifreli mesajlaşma uygulamaları

Kullanıcılar WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarından artık daha üst düzeyde güvenlik özelliği talep ediyor. Bu nedenle Telegram benzeri mesajları saklamayan ve şifreleme imkanı sunan uygulamaların popülerliği artıyor…

ARTIK çoğumuz akıllı telefonumuza indirdiğimiz WhatsApp, Skype, Viber, Line, WeChat gibi sohbet uygulamalarının müdavimiyiz. Mobil data üzerinden rehberimizde olan veya olmayan kişilerle bedava görüşme ve mesajlaşma imkanı veren bu uygulamalar SMS’e göre daha zengin bir paylaşım deneyimi yaşatıyor, hem de çok daha ucuza…

ARTIK GÜVENLİK ÖN PLANDA

Bugün akıllı telefonu olan hemen her kullanıcı, en az bir adet sohbet uygulaması üzerinden iletişimini sürdürüyor. Hem Türkiye’de hem de dünyada en popüler sohbet uygulamalarından biri şüphesiz WhatsApp. 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan uygulama her ne kadar şifreleme özelliğiyle güvenli olduğunu ispat etmek istese de hala bu noktada kat etmesi gereken yollar var. WhatsApp’ta yazışmalar silinebiliyor ama silinmiş bu mesajlara sonradan ulaşılabiliyor. Bu nedenle mesajlaşma söz konusu olduğunda güvenlik giderek daha çok gündeme geliyor. Telegram, SnapChat gibi mesajların dakikalar içinde silinmesine imkan tamyan uygulamaların yanı sıra mesajları kriptolu şifreleme ile koruyan sohbet uygulamaları bu noktada giderek daha fazla tercih edilir hale geldi.

Son günlerde özellikle Telegram indiren kullanıcıların artmasıyla birlikte alternatif en güvenilir şifreli mesajlaşma uygulamalarına yer verelim dedik. İşte o uygulamalar…

mobil mesajlajma

TELEGRAM

Masaüstü bilgisayarlarda, tablet ve telefonlarda kullanılan Telegram, arayüz olarak WhatsApp’a çok benziyor. Güvenlik açısından WhatsApp’tan daha güçlü özellikler sunan uygulama, size özel ve güçlü bir şifreleme ile mesaj lan uçtan uca ulaştırıyor. Bulut tabanlı olduğu için her platformda saniyeler içerisinde son yazışmalarınız karşınıza geliyor. Herhangi bir dosya turunu ister kendinize ister başkasına gönderebiliyorsunuz. Yazılım, iki katmanlı güvenli şifreleme özelliğini destekliyor. Bulut sohbetleri için sunucu-kullanıcı şifrelemesi ve gizli sohbetler için ek olarak kullanıcıdan kullanıcıya şifreleme imkanı sunuyor. Bulut altyapısı üzerinden mesajları şifreleyen ve mesajları kaydetmeyen Telegram, bu özellikleri sayesinde 100 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Üzerinde günde 12 milyardan fazla mesaj gönderilen uygulamada 200 kişiye kadar grup sohbeti oluşturmak mümkün.

WICKR

2011 yılında kurulan Wickr, ‘uçtan uca şifreleme’ ve ‘kendi kendini yok eden mesaj’ kullanımını başlatan ilk iletişim uygulamalarından. Gizliliği evrensel bir insan hakkı olarak nitelendiren Wickr şirketi, çok katmanlı şifreleme kullandığını belirtiyor. Kısa ömürlü mesajlaş-ma uygulaması olarak anılan Wickr, mesajları kriptolu bir biçimde aktarıyor. Mesajın göndericisi ve alıcısı kişi ya da cihaz dışında kimse, içeriğini gö-rüntüleyemiyor. Bütün kontrolü kullanıcıya veren uygulama, kullanıcılara anonim kalma hakkı veriyor ve kişisel bilgilerini toplamıyor. Uygulamanın ilk hedef kitlesi kurumlar ve uygulama üzerinden gönderilen mesajların ömrü saniyelerden başlayıp, altı güne kadar uzayabiliyor. Kullanıcılar uygulama üzerinden Dropbox ya da Google Drive dokümanlarını paylaşabiliyor. Hemen belirtelim, uygulama telefon numarası üzerinden değil, uygulama server’ları üzerinden yapılıyor.

OMLET

Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından geliştirilen Omlet uygulaması, gönderilen mesajları şifreleyerek ek güvenlik önlemleri sunuyor.

Omlet ile gönderdiğiniz mesajlar sizin online depolama alanınızda saklanıyor ve bu şekilde mesajlarınız güvende oluyor. Kullanıcılara verilerini istedikleri gibi yönetme imkanı veren uygulama sohbet hesaplarını bulut uygulaması olan Dropbox’a bağlarken bu mesajları kendi server’larmda iki hafta tutuyor. Omlet ile mesaj, fotoğraf ve sesli mesaj, GIF desteğiyle hareketli resim gönderebilmek mümkün. Omlet uygulamasında kullanıcı lokasyonunu belirleyerek kendisine yakın olan diğer kullanıcılarla da iletişim kurabiliyor. Uygulamada, sınırsız olarak istediğiniz kadar kullanıcıyla grup kurmak mümkün. Uygulama, iOS ve Android platformlarında kullanılabiliyor.

SIGNAL

Open Whisper Systems’a ait Signal yazılımı ücretsiz ve herkese açık bir sohbet uygulaması. Android ve iOS için şifreli telefon görüşmesi ve yazılı mesajlaşma hiz meti sunan uygulamanın WhatsApp ile ortaklığı da bulunuyor. Sadece yazılı değil sesli mesajların da şifrelenebildiği yazılımda, böylelikle telefon görüşmeleri dinlenemiyor. Telefon numarası üzerinden mesajlaşma imkanı tanıyan Signal’i diğer mesajlaşma uygulamalarından ayıran özellik ise gelen-giden mesajları ve aramaları kimsenin çözemeyeceği şekilde tekrardan şifrelemesi. Yayınladığı gizli istihbarat belgeleriyle dünya gündemine oturan eski CIA ajanı Edward Snovvden’ın da kullanmış olduğu uygulama, güvenliğine aşırı önem veren kullanıcıların favorisi. Uygulama iOS ve Android platformlarında kullanılabiliyor.

TİCTOC

Türkiye’den çıkan bir mesajlaşma uygulaması olan TicToc ücretsiz mesajlaşma ve konuşma imkanı sağlamasının yanı sıra dünyanın her yerindeki kişilerle sesli arama seçeneği sunuyor VE bilgisayarda hiçbir sohbet geçmişi de tutmuyor. Tic-TocID özelliği ile telefon rehberinde bulunmayan kişiler ile de mesajlaşma imkanı sunan uygulama, sohbete başlamak için cep telefonu numarası verme zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. 4 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan TicToc’ta mesajlarınız sunucularda saklanmıyor ve gönderim sonrası siliniyor.

Ayrıca gönderim süresince de sunucular şifrelendiği için mesajlarınızın güvenle gönderilmesini sağlıyor.

SILENT

Şifrelenmiş iletişim teknolojileri konusunda uzman Silent Circle şirketine ait Silent, hem yazılım hem de donanım sunması ile dikkat çekiyor. Yazılım olarak sohbet uygulamasını sunan şirket, Blackphone ile ‘dünyanın özel tasarımlı ilk akıllı telefonunu ürettiğini’ belirtiyor. Saklı mesajların şifre-lenmesine imkan tanıyan uygulama, iOS ve Android platformunda kullanılabiliyor. Telefon ise her türlü içeriğin güvenli bir şekilde saklanabildiği üst düzey kriptolu şifreleme sistemiyle geliyor. Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle Si-lentCircle hesabı oluşturmanız gerekiyor. Hesabınızı oluşturduktan sonra metin mesajlarınızı şifreli göndererek, bu mesajlarınızın kötü niyetli kişiler tarafından takip edilmesini önleyebiliyorsunuz. Blackphone için belirlenen satış fiyatı 799 dolar.

SNAPCHAT

Snapchat, kullanıcıların fotoğraf ve video çekebildikleri, bunların üzerine not ve çeşitli eğlenceli şekiller ekleyebildikleri ve tüm bunları belli bir süreliğine paylaştıkları bir sosyal mesajlaşma platformu. Gönderilen mesajın belli bir süreliğine görünmesini sağlayan uygulama, Android ve iOS üzerinde çalışıyor. Kullanıcı mesajın ne kadar süre karşı tarafta görüleceğini yine kendisi belirliyor; bu 3 saniye de olabiliyor 10 saniye de… Gönderdiğiniz iletiyi alan kişi, ekranına dokunarak açıyor, belirlenen süre boyunca içeriği görüntüleyip sonra Snapchat aracılığıyla hiçbir türlü tekrar açamayacağı şekilde ileti siliniyor. Yapı olarak diğer mesajlaşma platformlarına benzeyen Snapchat, ücretsiz olarak kullanıcılara sunuluyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu