Makaleler

Engelliler derste var ama ders kitaplarında yok

Son yıllarda engellilik bilinciyle ilgili mesafeler alınmaya başlandı. Hemen her kesim, elini taşın altına koymaya çalışıyor. Fakat, işin aslı eğitimden geçiyor. Biz de bu düşünceyle, eğitim işiyle uğraşan bilim adamlarına ve konunun ilgililerine “Engellilik ders kitaplarında okutuluyor mu, okutulmalı mı?” diye sorduk. Birbirinden farklı cevaplar aldık. İşte o cevaplar:
Meseleyi zaman zaman gündeme getiren Türkiye Engelliler Spor Eğitim ve Yardım Vakfı (TESYEV) Başkanı A. Yavuz Kocaömer, “Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokullardan başlayarak engelliler ile ilgili açıklayıcı dersleri yeterli şekilde koymaya başlarsa bundan seneler sonra protokollerin yapılmayacağına ve ülkemizde engelliler konusunda yetişmiş insanların çoğalacağına inanıyoruz” diyor. Kocaömer, şöyle devam ediyor: “Hâlâ sokakta engelli insanları gördük mü uzaylı gibi bakıyoruz. Bunun tek nedeni eğitim. Almanya’da okullarda bir ders var.’ Sen, ben ve diğerleri.’ Felçliye böyle davranmak lazım, engelli böyle olunur, görme engelliye böyle davranmak lazım diye eğitiliyor çocuklar. Bizde böyle bir şey olmadığı için uzaylı gibi bakıyoruz maalesef.”

‘DESTEK’LE ŞİKAYET AZALDI
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Gürkan: “Engellilik meselesi, ilk ve ortaöğretimde ders olarak okutulmuyor. Ama konu olarak işleniyor ve ayrı eğitim programlarıyla destekleniyor. Mesela, genel müdürlük olarak kaynaştırma eğitimi konusunda bir kitapçık hazırladık. Orada engel gruplarını tek tek anlattık ve bütün eğitim camiasına dağıttık. Herkes bundan faydalandı. Özellikle üniversiteler kaynak kitap olarak kullanılıyor. Eskiden kaynaştırma konusunda dosyalar dolusu şikayet geliyordu. Şu anda gelmiyor.”

DOKTOR ADAYLARI BİLMİYOR
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Solakoğlu: “Tıp fakültelerinin müfredatında, engellilere nasıl yaklaşacağına dair bir ders bulunmuyor. Ama kesinlikle ihtiyaç duyuluyor. Öğrenci sayımız çok fazla. Düşünün bir anfide 500 öğrenci ders görüyor. Bu da hassas olan öğretim üyelerinin elini kolunu bağlıyor. Öğrencilere, nutuk çekerek “engellilere karşı hassas olun” diyerek mesele çözülemez. Bir şekilde o durumu yaşamaları lazım. Bu sebeple engellilik bilincinin öğretilmesi işlemi, küçük gruplar halinde yürütülmeli. Açıkçası, her öğrencide ve öğretim üyesinde bu hassasiyet ve sorumluluk yok. Meseleyi, nörologlar, psikiyatrisler ve fizik tedaviciler biliyor sadece.”

İNSAN HAKLARI DERSİ
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Selda Çağlar: “Hukuk fakültelerinde engellilerle ilgili bir ders yok. Mesele sadece hukuk fakültelerinin insan hakları derslerinde ele alınıyor. Ama yüksek lisans düzeyinde çalışmalar yürütülüyor. Mesela biz bu sene Trakya Üniversitesi olarak bu konuda bir yüksek lisans programı açtık. Lisans düzeyende ders koyabilmek için öğrencinin mesleğe yönelmiş olması gerekir. Eğitim Fakültelerinde mutlaka okutulmalı ama diğer sosyal bilimler alanında gerek yok. İnsan hakları derslerinde işlenebilir” diyor.
Yüksek Mimar Şükrü Sürmen: “Engellilerle ilgili mühendislik ve mimarlık öğrencilerine yönelik, Tasarımda Özürlü Etmeni ile Özürlüler ve Yaşlılar için Çevre Tasarımı dersleri okutuluyor. Ama bunlar seçmeli dersler.”
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kulaksızoğlu: “Eğitim fakültelerinin sınıf, anaokulu öğretmenlikleri ile psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümlerinde okuyanlar engellilerle ilgili bir kredilik ders alıyor. Diğer bölümlerde yok. Formasyon derslerinde de konu ele alınmıyor.”

O BİR OLİMPİYAT ŞAMPİYONU

Zihinsel engelli Sevinç Sertel’in eli işte, gözü parkurlarda. Eğitimle her engeli aşan genç kız, koşu ve uzun atlamada Türkiye’ye altın madalya kazandırdı.

> Cüneyt Bitikçioğlu İSTANBUL

Dikiş makinesinin başında gördüğünüz bu kız, aslında bir şampiyon. Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Özel Olimpiyatlar’da Türkiye’ye bir altın bir de bronz madalya kazandıran genç kızın adı Sevinç Sertel. Henüz 22 yaşında. Bebeklik döneminde geçirdiği havale sonrasında zihinsel fonksiyonları zarar görmüş. Fakat teşhis, ortaöğrenimini bitirip liseye başladığında konmuş. Uzun yıllar Bulgaristan’da yaşadıkları için derslerindeki başarısızlığı dil problemine bağlamış ailesi. Liseye başlasa da devamını getirememiş. Zihinsel engelli olduğu testlerle fark edilince de özel bir eğitim merkezine kaydedilmiş. Şimdi eğitimine haftada üç gün orada devam ediyor. Sporu çok seviyor. Koşu ve yüksek atlama ve karateyle ilgileniyor. Karatede kahverengi kuşak sahibi. Okulundan artan zamanını İSMEK’te nakış kursuna giderek değerlendiriyor.
Sevinç Sertel, Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Özel Olimpiyatlar’dan (Special Olympics) altın ve bronz madalya ile döndü. Sevinç, sekiz yaş üzeri zihinsel engelliler arasında yapılan olimpiyatta uzun atlama dalında birincilik, 100 metre koşuda da dördüncülük kazandı.

Engellileri ‘Saran’ adam

İşadamı Sadettin Saran, 13 branşta mücadele eden engelli milli takımlarına malzeme sponsorluğu yapıyor.

Spor, engellileri hayata bağlayan çok önemli bir unsur. Ama sporla uğraşmak isteyen engelliler çoğu zaman, ulaşım, malzeme ve tesis problemine takılıyor. Bu aşamada sponsorlara büyük görev düşüyor. Ancak, futbolda kesenin ağzını açan iş adamları, engelli sporları söz konusu olduğunda uzak kalmayı tercih ediyor.
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı bulunan tüm engelli spor branşlarının Milli Takımlar malzeme sponsorluğunu üstlenen Saran Holding ise önemli bir sosyal sorumluluğu yerine getiriyor.
Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, amaçlarının hem engelli sporuna daha fazla destek vermek hem de engelli vatandaşların spora başlayarak başarılarına katkı yapmak olduğunu söylüyor. 13 branşta engellilerin yanında olacaklarını ifade eden Saran; “Eski bir milli sporcu olarak bu benim için çok büyük bir şeref kaynağı. Engelli sporcuları farklı branşlarda en etkin bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz” diyor.

Bursalı engelli için proje
Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan ve Kent Meydanı AVM’nin destek verdiği “Tane Tane Kapak Topluyor Adım Adım Engelleri Aşıyor’’ kampanyası devam ediyor. Kampanya çerçevesinde toplanan kapaklar sayesinde Bursalı engelli vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye alınması hedefleniyor. İlgilenenler 0224 250 72 97 numaralı telefonu arayıp kampanyaya katılabilir.

İstanbul’u onların dilinden dinleyin
İstanbul’daki iki işitme engelliler lisesinden birisi olan Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi, anlamlı bir projeye imza attı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Bahçelievler Belediyesinin desteği ile “5 Eserle İstanbul” projesini hayata geçiren öğrenciler “Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Galata ve Kız Kulesi” nden oluşan beş eseri hazırlamış oldukları sergi, sunum ve işaret dili ile Avrupa yakasında eğitim gören tüm işitme engelli öğrencilere anlattı. Tarihi birikimin engelli öğrencilerin gözünden anlatıldığı projeye, 11. sınıf öğrencileri Zeynep Durmuş, Berçem İriz, Cihan Adar ve Hilal Erdoğmuş tarafından hazırlandı.

‘Okyanus’tan çıkan kapaklar sevindirdi
“Engelleri Kaldıralım” sloganıyla yola çıkan Okyanus Kolejleri öğrencileri, bir ay içinde 250 kilogram mavi kapak topladı. Kapaklarla tekerlekli sandalye alan öğrenciler, bunu Büyükçekmece’de yaşayan ve 10 yaşındaki Emin Değirmenci’ye hediye etti. Öğrenciler, paylaşmanın mutluluğunu yaşarken Emin Değirmenci de engelli sandalyesine kavuşmanın heyecanı içindeydi. Birlikte hatıra fotoğrafı çekilirken Okyanus Koleji Öğrencileri istenirse gerçekten tüm engellerin kaldırılabileceğini bir defa daha büyüklerine ispatlarken, okul yönetimi de öğrencilerine azimle çalışarak projelerini sonuçlandırmalarından dolayı teşekkür etti.

Engelliye evlerinde moral veriyorlar
“Engelsiz Kartal İçin Evinizdeyiz” projesini hayata geçiren İstanbul Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyon Birimi, engellilere evlerinde destek oluyor. Geçtiğimiz haftalarda ameliyat geçiren bir engelli vatandaşı ziyaret eden birim çalışanları, ihtiyaçları tespit edilerek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Engelsiz Sayfa “dalya” dedi
Sessiz çoğunluğun sesi olmak için çıktığımız yolda 100. haftamıza ulaştık. Türk basınında bir ilk olan ‘Engelsiz Sayfa’mızda, nice sayılara ulaşmayı umud ediyoruz. Engelsiz bir Türkiye için her çarşamba bizi takip edin… Duygu ve düşüncelerinizi dile getirin. İşte iletişim adresimiz 29 Ekim Cad­. No: 23 Ye­ni­bos­na/İS­TAN­BUL Tel: 0 212 454 31 75 Faks: 0 212 454 31 00 engelsizsayfa@tg.com.tr

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu