Şirket Haberleri

Euro Gıda Yeni Fabrikası İle 50 Milyon Adet Kavanoz Turşu Üretiyor

İngiltere’de endüstri mühendisliği okuyan Haluk Oner’in İzmir’de kurduğu Euro Gıda, yemek tamamlayıcı sektör olarak tanımlanan turşu, sirke ve muhtelif sos sahasının en etkin oyuncularından biri oldu. Geçen ay faaliyete geçirdiği yeni fabrikasında 50 milyon adet kavanoz üretim kapasitesine ulaşan Euro Gıda, Avrupa’dan Yeni Zelanda’ya uzanan coğrafyada 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bu yıl 100 milyon TL ciro hedefleyen şirketin yeni hedefi ise ABD pazarı.

haluk onen

Türkiye’de turşu, yakın zamana kadar, çoğunlukla evlerde ve aile işletmesi düzeyindeki küçük işletmelerde üretiliyordu. Son yıllarda giderek artan tüketim ve özellikle dış pazara yönelik talep, üretimin küçük işletmelerden daha büyük işletmelere kaymasına yol açtı. Bu durum, turşu üretiminin gıda sanayi içindeki önemini de artırdı. Dolayısıyla sektörde artık büyük oyuncular sahne almaya ve tarıma dayalı bir sanayi oluşmaya başladı.

Rakamlarla sektörü ifade etmek gerekirse, Türkiye’de ambalajlı turşu pazarı, 2012 Ipsos Hane Tüketimi verilerine göre, 66 milyon TL büyüklüğe ve 20 milyon ton üretime ulaştı. Ancak bu araştırma sadece eve giren ambalajlı turşuyu ölçüyor. Ambalajsız turşu da işin içine katıldığında, bu rakamların yaklaşık iki kat üzerinde bir pazardan söz etmenin mümkün olacağı ifade ediliyor. Zira sektörün yıllık ihracatı 135 milyon dolara ulaşmış durumda.

MELİS MARKASINI YARATTI

Sektöre iddialı giren ve son zamanlarla yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Euro Gıda, yemek tamamlayıcı ürün olarak tanımlanan sektörün en büyük oyuncusu olmayı başardı. Euro Gıda, kavanozda turşu, salamurada sebze ve çeşitli soslar üreten İzmirli bir şirket. Üretim portföyünün içinde çok çeşitli turşular, konserveler ve gurme soslar yer alıyor. Kendi markası olan Melis markasının yanı sıra Avrupa için de üretim yapıyor.

2013 yılının haziran ayından itibaren İzmir Kemalpaşa’daki yeni fabrikasında 75 dönüm arazi üzerinde 44 bin metrekare kapalı alanda üretim yapmaya başladı. Bu, yeni fabrikayla birlikte şirketin üretim kapasitesi yıllık 22 bin tonlara, yani 50 milyon adet kavanoza ulaştı.

Ege bölgesinde İzmir’de stratejik bir lokasyonda bulunan Euro Gıda üretim tesislerinde, sebze tarlalarına yakın olmanın sağladığı avantajdan yararlanılıyor. Ziraat mühendislerinin gözetimi altında üretilen sebzeler tazeliklerini kaybetmeden hızlıca fabrikaya ulaştırılıp 24 saat içinde işleniyor.

YILDA 50 MİLYON KAVANOZ

Euro Gıda’nın kurucusu Haluk Önen, İngiltere’de endüstri mühendisliği okumuş. İngitere’de yaşadığı 1980’li yıllarda kavanozlu turşu pazarının Türkiye’de henüz yeni oluşan bir pazar olduğunu gören Önen, İngiltere’den Türkiye’ye turşu yapımında kullanılan sirke ithal etmeye başlayarak bu sahaya adım atıyor. 1990’ların ortasında ise Alman asırlık turşu markası Kühne ile ortak olarak markayı Türkiye’ye getiriyor.

Daha sonra kendi şirketi olan Euro Gıda’yı kuran Önen, bugün Türkiye’nin en büyük kavanozlu turşu, sos doldurucu şirketi konumuna ulaştı.

Yeni yaptıkları 18 milyon Eu-ro’luk yatırımla yıllık 50 milyon adet kavanoz doldurma kapasitesine ulaştıklarını söyleyen Önen, yine yıllık 25 bin ton hammadde işlediklerini ifade ediyor. Önen, “Türkiye’de ekilen toplam turşuluk salatalık 150 bin ton. Biz Euro Gıda olarak toplam 12 bin ton salatalık ektiriyoruz. 2 bin 500’ü kontratlı olmak üzere toplam 15 bine yakın çiftçiyle çalışıyoruz” diyor.

HEDEF ABD PAZARI

Euro Gıda, bugün, kavanozlu turşu pazarının yüzde 70’ini domine ediyor. Fabrikada üç vardiyada toplam bin kişi çalışıyor. Haluk Önen, ekim, nakliye gibi kalemler de göz önüne alındığında, dolaylı yoldan yaklaşık 17 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirtiyor.

Muğla, Afyon, Çanakkale, Bursa hattında ekim yaptırdıklarını vurgulayan Önen, “Üretimi daha da Gü-ney’e kaydırma yönünde çalışmalarımız sürüyor. Bu bölgede yeni çiftçilerle anlaşma yapacağız” diyor.

‘Meliş’ markasıyla üretim yapan Euro Gıda, 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. En büyük pazarı ise Avrupa ülkeleri. Ancak Kanada, ABD, Yeni Zelanda gibi ülkelere de ihracat yapılıyor. Geçen yıl 20 milyon Euro ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Haluk Önen, özellikle ABD pazarı için çalışmaları olduğunu ve önümüzdeki yıllarda ABD’nin ihracatta payının artacağını sözlerine ekliyor.

100 MİLYON TL CİROYA KOŞUYOR

Euro Gıda, 2012 yılında 72 milyon TL ciro gerçekleştirmiş. Bu yılki hedef ise yeni yapılan fabrika yatırımı ve üretimin artmasıyla birlikte 100 milyon TL ciroya ulaşmak. Daha önceki fabrikanın İzmir’in Ödemiş ilçesinde faaliyet gösterdiğini ancak Kemalpaşa’nın lokasyon avantajı nedeniyle fabrikayı bu bölgeye taşıma kararı aldıklarını belirten Önen, fabrika için 18 milyon Euro yatırım yapıldığını kaydediyor.

Fabrikanın yanına bir adet de kömür santrali kurduklarım belirten Önen, enerji ihtiyaçlarını da bu kömür santralinden sağladıklarını söylüyor. Fabrikada günlük 160 ton salatalık işleniyor. Ürünler, iç pazarda Migros, BİM, Kipa, Carrefour, Mo-paş, Uyum, Onur gibi pek çok zincire veriliyor.

ALMAN DEVİNİN TÜM ÜRETİMİNİ YAPIYOR

Yurt dışında da Melis markasıyla üretim yaptıklarını ifade eden Önen, şu bilgileri veriyor: “Londra’da As-ra’ya, Almanya’da Kipa’ya, Hollanda’da pek çok yerel zincire ürün tedarik ediyoruz. Ürünlerimizin tümü Melis markasıyla, raflarda yer alıyor. Bunun yanı sıra Kühne için de üretim gerçekleştiriyoruz. Kühne’nin Türkiye’deki tüm üretimi bize ait. Köfteci Ramiz’e ürün veriyoruz. Ayrıca Unilever için de belli miktarda bir üretimimiz var.”

Ar-Ge için ayrı bir ekipleri olduğunu belirten Önen, yeni ürünler konusunda çalışmaları olduğunu vurguluyor. Bir İskandinav ülkesi için salatalık püresi ürettiklerini ve bu ürünü Türkiye damak tadına uyumlu hale getirerek yeni bir ürün piyasaya sunma konusunda çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Önen, karışık turşu grubu için yeni ürünler üreteceklerini ve sos grubunda da büyümeyi hedeflediklerini sözlerine ekliyor.

Burcu Tuvay / Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu