İş Fikirleri ve İş Kurmak

Filo Kiralama İşi Kurmak

Filo Kiralama Pazarına Yatırım Yapmak

İş kurmak için yatırım alanlarından biride filo kiralama sektörüdür.

Uzun dönemli filo kiralama pazarı, son yıllarda hızlı bir büyüme içinde. Birkaç yıl öncesine kadar, filo kiralama uluslararası ve büyük ölçekli şirketlerin tercihleri arasındayken, günümüzde orta ve küçük ölçekli şirketler de önceliğini filo kiralamaya verdiler. Bu da pazarın hızla büyümesine neden oluyor. Üstelik sektör temsilcilerine göre, pazarda büyüme daha yeni yeni başlıyor. Anadolu şirketlerinin bu alana yönelmesiyle birlikte pazar birkaç yıl içerisinde ikiye katlanabilir.

140 BİN ARAÇ YOLLARDA

2011 sonu itibariyle 140 bin araç, şirketler tarafından uzun süreli kiralanmış durumda. Böylelikle sektör olarak 5 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaşıldı. Fakat potansiyel bunun çok ötesinde. Zira istatistikler, kiralanabilecek araç parkının şu an yüzde 10’una ancak ulaşılabildiğini ortaya koyuyor. Yani yaklaşık 140 binlik araçlık aktif pazar, potansiyelin çok altında. Şirketlerin iştahını da zaten bu kabartıyor.

Bilindiği gibi, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’inden fazlasını KOBÎ’ler oluşturuyor ve bu işletmeler toplam istihdamın yüzde 75’ini sağlıyor. Türkiye genelinde ticari maksatla kullanılan toplam 2 milyon binek aracın 1,5 milyondan fazlası KOBÎ’ler kullanıyor. Kısacası kiralama sektörünün gelişimi KOBİ’lerden geçiyor diyebiliriz.

AVANTAJI ÇOK

Operasyonel kiralamanın son dönemde hızlı büyümesinin altında işletmelere sunduğu fırsatlar var. Peki, bu fırsatlar neler mi? Kuşkusuz en önemli neden maliyet, işletmeler kendi araçlarını satın almadan kiralama yoluna girmiş oluyorlar. Böylece araçlar için işletme sermayesi ayırmak zorunda kalmıyor ve bu kaynakları, asıl faaliyet alanlarına yönlendirebiliyorlar.

Yine filo kiralama yolunu seçen işletmeler bir taraftan servis, vergi, bakım gibi konularla uğraşmadığı gibi, yedek araç imkanından da faydalanabiliyorlar.

Filo kiralama şirketleri sadece uzman oldukları konu üzerinde yoğunlaşmış bir yapıya sahip, uzman ekiplerden oluşuyor. İşletmeler ise kendi konusu olan iş dalı üzerinde çalışmaya devam ederek ulaştırma gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalmıyor. Aslında bu kiralama şirketlerine bir başka bakış açısıyla, yol yardım uzmanı da denilebilir çünkü araçların her türlü sorunları ile tepeden tırnağa dek ilgileniyorlar. Bunlara örnek vermek gerekirse, periyodik bakım zamanı geldiğinde araç bakıma giriyor ve personele yedek bir araç verilerek yoluna devam etmesi sağlanıyor. Motorlu taşıtlar vergisi, araç takibi, OGS yönetimi, yakıt tüketim kontrolü ve otomobili birebir ilgilendiren başka birçok konuda destek operasyonel filo kiralama şirketleri tarafından üstleniliyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sistem aslında çok karmaşık değil. İşletmeler ihtiyaç duydukları araç miktarını ve araç cinsini belirlendikten sonra, satın alma yerine bu araçları birkaç farklı tedarikçiden kiralama yoluna giderek kullanmaya başlıyor. Yapılan sözleşme gereği süre bitiminde araçlar tekrar teslim ediliyor. Yani şirket veya işletmeler sadece belirlenen kira bedelini ödeyerek otomobilin kullanım hakkına sahip olmuş oluyor.

Filo kiralama yaşanan kriz ve durgunluklardan doğrudan etkilenen sektörlerden biri. Bir suredir Avrupa’yı sarsan kriz nedeniyle şirketler otomobil aharlarında daha temkinli olmaya başladılar. Örneğin lüks kategorilerden bir alt kategorideki araçlara geçişler hızlandı. D segmentindeki araçlar yerine C, C segmentindeki araçlar yerine B segmentindeki araçlar tercih edilir oldu. Tüm bunlara ek olarak son dönemde ona ve üst düzey yöneticilerin özellikle dizel otomatik otomobil tercih ettiğini de söyleyebiliriz.

FİLO KİRALAMANIN AVANTAJLARI

1-)  Otomobillerin satın alnması durumunda ortaya çıkan finansman kaybı telafi edilmiş olunur.

2-) Kiralama faturaları gider olarak muhasebeleştiğinden şirketler, KDV ve vergi indirimi sağlar.

3-) Periyodik servis, bakım-onarım ve diğer bütün zorunlu ödemeler kiralama şirketi tarafından yapılır. Bu yüzden otomobilleri kiralayan şirket personel ve zamandan tasarruf sağlar.

4-) Kira ödemeleri, şirket bilânçosunda pasifte yer almadığı için kredi imkânlarını etkilemez.

5-) Otomobilin çalınması, kaza yapması ya da periyodik bakımlannın uzaması halinde yerine muadil başka bir otomobil tahsis edilir. Böylelikle şirketlerin iş devamlılığının sürdürülmesi sağlanır.

6-) Otomobillerin ikinci el satış riski, ortadan kalkar.

7-) Şirketlerin muhasebe departmanları otomobiller ile İlgili yüzlerce fatura ya da fiş ile uğraşmaz. 12 aylık kira sözleşmesi yapıldı ise sadece 12 adet fatura ile tüm kontrolü sağlar. Operasyonel kiralama bu yönü ile muhasebeye zaman açısından ciddi avantajlar yaratır.

Ekonomist

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu