Eğitim Bayilikleri

Franchise Veren Eğitim Kurumları

Eğitim Alanında Bayilik Veren Firmalar

Kolejlerden dil kurslarına, okul öncesi eğitimden alternatif eğitim merkezlerine kadar pek çok faaliyet alanında çok sayıda kurumun varlık gösterdiği eğitim sektörü hızla büyüyor. Dershanelerdeki dönüşüm sürecinin de katkısıyla özel okullarda öğrenim gören öğrenci sayısının üç yılda ikiye katlanması öngörülürken, şubeleşme atağının da hız kazanması bekleniyor. Buradan hareketle eğitim sektöründeki iş fırsatlarını mercek altına aldık. Araştırmamıza katılan 30 eğitim kurumu 2015 sonuna kadar yaklaşık 750 yeni şube açmaya hazırlanırken, bu yeni şubelerin istihdama katkısının 16 bini bulması bekleniyor.

dil okullari

Eğitim, son yıllarda en hareketli sektörlerden biri haline geldi. Yerli yabancı demeden birçok yatırımcının ilgi odağı haline gelen eğitim alanındaki bu hareketliliği rakamlar da doğruluyor. Milli Eğitim Bakanlığı’mn (MEB) faaliyet raporuna göre 2013 yılında çeşitli tür ve seviyelerde 2 bin 570 özel öğretim kurumunun açılmış olması yatırım rüzgarının önemli göstergesi. Bugün özel öğretim kurumu sayısı 5 bin 3l4’e ulaşmış durumda. Bu kurumlarda eğitim gören öğrenci sayısı ise 650 binin üzerine çıkmış görünüyor.

Kolejlerden dil kurslarına, okul öncesi eğitimden alternatif eğitim merkezlerine kadar pek çok faaliyet alanında şirketlerin varlık gösterdiği bu sektördeki büyüme, yeni girişimcilerin de iş fırsatlarını takip etmesine neden oluyor. Araştırmamıza katılan 30 eğitim kurumu 2015 sonuna kadar yaklaşık 750 yeni şube açmaya hazırlandığını açıklarken, bu yeni şubelerin istihdama katkısı ise 16 bin olarak belirtiliyor. Eğitimdeki bu şubeleşme daha çok franchise sistemiyle gerçekleştirilecek. Bu da eğitim alanında yatırım yapmak isteyenler için yeni iş fırsatı anlamına geliyor. Özellikle kolej, dil okulu, anaokulu ve alternatif eğitim kurumları franchise yoluyla büyüyecek. Doğa Koleji, açacağı yeni okullarla girişimci sayısını artıracağı gibi, 3 bin yeni istihdamla da öne çıkan eğitim kurumlarının başında geliyor.

FRANCHİSE BEDELİ

Bugün özel okullarda öğrenim gören öğrenci sayısının genel öğretim içindeki payı henüz yüzde 4,5 civarında. Bu oranın önümüzdeki üç yılda yüzde 9’a çıkarılması gibi bir hedef söz konusu. Özel eğitim alanında faaliyet gösteren markaların son yıllarda birbiri ardına yeni okullar açması, bu orana kısa sürede ulaşılabileceği beklentisini artırıyor.

Büyük çoğunluğu Anadolu Lisesi olarak açılmaya başlayan yeni okullar arasında geçen iki yıl içinde sağlık meslek liseleri adeta patlama şeklinde arttı. Mevzuat düzenlemeleriyle belirli bir düzeyde duran bu okulların önümüzdeki yıllarda aynı hızda artmayacağı tahmini yapılıyor. Yaptığımız araştırmaya göre büyümenin daha çok kolejler, anaokulları ve alternatif eğitim kurumlarında olması beklenirken, daha çok franchise sistemiyle tüm Türkiye’ye yayılan bu kurumlar girişimcilere yeni fırsatların kapısını da aralıyor.

Bir anaokulu veya dil okulu açmak için franchise giriş bedeli olarak 18 bin liradan başlayan ücretler isteniyor. Yatırım maliyetleri ise markanın konsepti ve lokasyona göre değişiyor. Örneğin kolejlerde anaokulundan liseye kadar eğitimin verildiği bir kampüs kurmanın toplam maliyeti 15 milyon lirayı buluyor.

f1

DERSHANELER DÖNÜŞÜYOR

3 bin 400 dershanenin Eylül 2015 tarihine kadar dönüşmesine yönelik alınan kararla birlikte dershaneler de özel eğitim kurumlarına dönüşmeye başladı. Kimi temel lise oluyor, kimi hazırlık lisesi ya da açık liseye dönüşüyor. Tabii hepsinin hedefinde kolej olmak var. MEB, ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinin 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70’inin özel okula dönüştürülmesinin teşvikini sağlamak için 250 bin öğrenciye 2 bin 500-3 bin 500 lira arasında eğitim ve öğretim desteği veriyor. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, özel dershanelerin yüzde 10’una tekabül eden 326 dershanenin özel okula dönüşebileceğinin ifade edildiğini hatırlatıyor.

Bünyesinde bulunan dershaneleri dönüştürmek için düğmeye basan şirketlerin başında Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlan geliyor. 40 yıllık bir eğitim kurumu olarak dershanelerin kapanma kararını beklemeden, daha konuşmalar varken ne yapabileceklerine baktıklarını söyleyen Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlan Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, 3,5 yıl çalıştıklarını ve ihtiyaca göre yeni bir konsept yarattıklarını söylüyor. Hatta üç dershane bu konsepte yani Uğur Hazırlık Lisesi’ne dönüştürülmüş bile. Gelecek yıl 30’u daha aynı konsepte geçiş yapacak. Her ne kadar 200 dershanenin 150’si bu konsepte uygunsa da dönüşüm tamamlandığında 150 tane Uğur Hazırlık Lisesi olmayacak. Bu sayının 500’e çıkabileceğini söyleyen Yücel, sisteme diğer grupların da dahil olabileceğini, bunların ister uzaktan eğitim teknolojisini kendilerinden alarak isterlerse de halkaya katılarak bunu yapabileceklerini anlatıyor.

40 yıldır dershanecilik yapan Kavram Eğitim Kurumlan da dönüşüme başlamış şirketler arasında.

Kavram Koleji adı altında Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi ve kolej açma planları yapan kurumun ilk şubesi İstanbul’da bu yıl eğitime başlayacak. Ancak kurum asıl hamleyi 2015’te yapmaya hazırlanıyor. Var olan 40 dershaneden 28’ini dönüştürmeye hazırlanan kurum aynı zamanda franchise vererek de $ube sayısını artırma planları yapıyor. 2020 yılına kadar 100 şubeyi geçme yönünde bir hedef söz konusu.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu