Eğitim Bayilikleri

Franchise Veren Eğitim Kurumları

■ KOLEJ OLACAK

Bil Kültür Eğitim, Bil Dershaneleri ve Bil Çocuk Akademisi’ni bünyesinde bulunduran Bil Holding’in Yayıncılık ve Franchise Genel Müdürü Şükrü Nurçin, 6l şube için dönüşüm çalışmalarının başladığını aktarıyor. 61 şubeyi Bil Temel Özel Lisesi’ne dönüştürdüklerini aktaran Nurçin, hedeflerinin bu yıl 200 okula ulaşmak olduğunu dile getiriyor. Nurçin, hedeflerinin dört yıl sonra Bil Koleji’ne dönüşmek olduğunu söylüyor. Mevcut eğitim kurumlarında 80 bin öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Nurçin, şöyle konuşuyor: “Dönüşüm bir süreç ve bunun belli şartları var. Eğer dershanelerinizi dönüştüremezseniz, bugüne dek devletten alınan teşvikleri faiziyle geri ödemek durumundasınız. Tahminim toplamda 3 bin 500’e yakın olan dershanelerin yüzde 50’si bu dönüşüm sürecinde elenecek. Rekabet koşullarına uymayanlar gidecek. Fakat baktığınızda biz bütün kurumlarımızla dönüşüm için hazırız.”

Bir taraftan dershaneciliğe devam ederken diğer taraftan özel okul açan kurumlar da var. Örneğin Sevinç Dershanesi bunlardan biri. Geçen yıl Sevinç Koleji markasını yaratan ve bugün üç kampüste eğitimi sürdüren kurum, dershanelerini ise hazırlık lisesi ya da açık liseye dönüştürme planları yapıyor. Bir diğer planlama ise Sevinç Koleji’ni franchise sistemiyle büyütme yönünde.

Sevinç Dershanesi’nin yolundan giden bir başka kurum ise Fen Bilimleri Dershanesi. Şirket, İstanbul, Kırklareli ve Batman’da olmak üzere dört kampüste Fen Bilimleri Okulu ile hizmet veriyor.

■ BÜYÜKLERİN PLANLARI

Halihazırda çok sayıda okulu olan kolejler de büyüme hızını kesmeden yola devam etme planları yapıyor. Bu kurumlar kendileri yeni şubeler açtıkları gibi franchise vererek de büyüyor. Örneğin halen 59 kampüsü bulunan Bahçeşehir Koleji bunlara beş kampüs daha ekleme niyetinde. Şirket 2015 sonuna kadar açılacak bu yeni kampüslerde çalışmak üzere 600 kişiyi de işe alacak.

Ülke genelinde 30, KKTC’de bir okulu ile faaliyet gösteren TED Koleji ise 2015 sonuna kadar üç okul daha açacak. Önümüzdeki beş yılda 30 yeni şube açma hedefi olan kurumun yönetimi, kuruluşunun 100’üncü yılında 81 ilde ve yurtdışmda okullaşma planları yapıyor.

Akıllı Okullar, farklı konseptleri bünyesinde bulunduran eğitim kurumlarından biri. Villa konseptinde anaokulu, ilkokul ve ortaokul; stüdyo konseptinde ortaokul, Anadolu lisesi ve sağlık meslek liseleri; tema-tik konsepte ise teknik okullar, enerji ve havacılık liseleri mevcut. Şu anda 15 şubesi bulunan kurum Ankara’da daha yaygın. Ankara’daki tüm Akıllı Okullar kurumun kendisine ait. Ancak Ankara dışında franhise ile büyüyor. 2015 sonuna kadar 20 franchise vermeyi hedefleyen kurumun beş yıllık büyüme planında Türkiye çapında anaokulundan liseye kadar 200 okula ulaşmak var.

f2 f3

■ DİL OKULLARINDA DURUM

Kolejler kadar hızlı büyüyen eğitim kurumlarının başında dil okulları geliyor. Franchise sistemiyle büyümesini sürdüren Amerikan Kültür Dil Okulu 40, Ingiliz Kültür Dil Okulu 50, Engilish Time ve Amerikan Time ise 20’şer şubeye ulaşmayı hedefliyor. Bu dört kurum yeni açılacak şubelerde 2 bin 300 kişiye istihdam yaratacak.

Anaokulları da hızlı büyüyen kurumlar arasında. 17 ilde 30 şubesi olan Joyfull House-Neşe Erberk Anaokulu, geçen yıl ilköğretim kurumunu da açarak büyümesini sürdürdü. 2015 sonuna kadar Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ilave şubeler açmak için çalışacak’olan kurum, yurtdışmdan da franchise teklifleri almaya başlamış durumda.

■ YURTDIŞINA AÇILIYOR

Eğitim kurumlarının özellikle de kolejlerin büyüme planları sadece Türkiye ile sınırlı değil. Birçok kolej yurtdışmda ya şubeleşmeye başlamış ya da bu yönde planlar yapıyor.

Bugün Türkiye sınırları içinde sekiz ilde eğitim faaliyetleri bulunan ve sahip olduğu 44 okulda 9 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü Bilfen Eğitim Kurumları’nın yurtdışmda da eğitim faaliyetinde bulunma planları var. Bilfen Eğitim Kurumlan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Öztürk, “Ingiltere, İsviçre ve Dubai’de takip ettiğimiz projeler bulunmakta” diyor.

Bahçeşehir Koleji de yakın zamanda yurtdışına taşınacak okullar arasında. Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumlan Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, bu konuda yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Her ülkenin farklı modelleri var. Önceliğimiz Amerika ve Ingiltere. Örneğin Ingiltere’de devlet hem arazi, hem yatırım, hem öğrenci parası veriyor.

Siz ise bilgi birikiminizi ve organizasyonu yönetme gücünüzü götürüyorsunuz. iki yıldır bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu iki ülke dışında Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Cibuti’de de okul açmak istiyoruz. Tüm bu ülkelerde proje ve izin aşamasındayız. Türkiye’de cemaat denilen grubun çok sayıda ülkede okulu var. Ama bizim gibi bir eğitim grubunun yurtdı-şında ilk kez koleji olacak.”

FIRSATLARA BAKIYORLAR

Doğa Koleji’nin hedefi önce okullarını Türkiye genelinde yaygınlaştırmak olsa da yurtdışmdaki fırsatlar da göz ardı edilmiyor. Doğa Koleji CEO’su Uğur Gazanker, bu konuda şunları söylüyor: “Bizim önceliğimiz her zaman için Türkiye. Ancak, Türkiye’de istediğimiz hedeflere ulaştıktan sonra Doğa Koleji’ni uluslararası platforma da taşımayı hedefliyoruz. Kanada ile başlayan ve Kıbrıs ile devam eden yurtdışı yatıranlarımız büyüme planlarımız dâhilinde. Yakın gelecekte Dubai, Abu Dabi, Katar ve Çin’de okul açma projelerimiz var. Dubai, uluslararası ortamı tanımak için seçtiğimiz bir ülke. Çin ise cazip ve büyük bir pazar.”

TED Koleji, yurtdışmda özellikle Türki Cumhuriyetler’de okul açmayı hedefliyor. Kavram Koleji’nin de orta vadeli büyüme stratejileri dahilinde, başta halihazırda yatırımlarının bulunduğu İngiltere olmak üzere, Almanya, Hollanda ve Belçika’da eğitim yatırımları yapma planları bulunuyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu