Emlak ve Gayrimenkul Haberleri

Gayrimenkul Sertifikası Yatırımı Nedir?

Gayrimenkul Sertifikası Nedir? Sistem Nasıl İşliyor?

Gayrimenkulde yeni bir dönem başlıyor küçük yatırımcıların önü açılan bu sistemde ne nedir nasıl işliyor cevapları yazımızda.

Gayrimenkul projesinin yatırımcı fonlarıyla finanse edilmesini ve yatırımcıların proje sertifikaları nispetinde ortak olmasını sağlayan yeni bir sistem geliyor. Böylece, küçük bütçelerle büyük yatırımın yolu açılıyor…

VATANDAŞLARIN bir ev veya işyerinin tamamını veya bir kısmım satın almalarını kolaylaştıran, gayrimenkul sertifikasıyla yeni bir dönem başlıyor. 2016 yılında SPK tarafından çıkarılan tebliğ sonrası, 7 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan SPK Tebliği ile gayrimenkul sertifikasının halka arzı ile gayrimenkul şirketlerinin de faizsiz finansman elde etmelerine imkan sağlayan bir fırsat doğuyor. Gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmek için, ihraççı şirketin önce bir proje hazırlaması, sonra ilgili belediyeden ve diğer kurumlardan gerekli ruhsat ve izinleri alması, ardından SPK’ya başvurması gerekiyor.

Gayrimenkul sertifikasına yatırım yapan vatandaşların haklan ise SPK tarafından korunuyor. Projenin tamamlanma garantisi ise TOKİ tarafından sağlanıyor. Bu çerçevede, gayrimenkul sertifikası satışından toplanan paranın başka alanlarda kullanılması yasaklandığından, projenin yarım kalma ihtimali de ortadan kalkıyor.

Getirilen yeni düzenlemelerle birlikte hem TOKİ projelerinin, hem özel sektörümüz tarafından yürütülen projelerin, hem de kentsel dönüşüm projelerinin gayrimenkul sertifikası ihracı suretiyle finansmanına imkan sağlanmış oluyor. Gayrimenkul sertifikalarının bir diğer önemli özelliği de, kamu veya özel sektörün gerçekleştireceği kentsel dönüşüm projelerinde yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabilecek olmasıdır.

HER ŞİRKET SERTİFİKA İHRAÇ EDEMİYOR

Gayrimenkul sertifikası ihraç edebilmek için ihraççı şirketin önce bir proje hazırlaması, sonra ilgili belediyeden ve diğer kurumlardan gerekli ruhsat ve izinleri alması, ardından SPK’ya başvurması gerekiyor. Proje için gerekli yasal izinleri alan, SPK’mn da aradığı şartları sağlayan tüm şirketlerin sertifika ihraç izni alabiliyor. Dolayısıyla her inşaat şirketi sertifika ihraç edebilecek diye bir durum söz konusu olamıyor. Burada aranan şartlar, daha çok yatırımcı haklarını koruyacak şekilde düzenleniyor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Bir pay senedinin belirlenecek meblağdan satın alınabileceği sistem, inşaatın yapım süresi olan 36 aya kadar sahip olabilecek. Bu süreçte projeden daire satm almak isteyenler, istedikleri dairenin pay miktarı kadar senedi toplayarak dairenin tek sahibi olabilecek.

Satış Vaadi Sözleşmesi ile birlikte, daire borsa işlemlerinden çıkarılacak ve dairenin tapusu hemen sahibine teslim edilecek.

Gayrimenkul sahibi olmayı düşünmeyenler ise, 36 ay boyunca diledikleri zaman pay senetlerini başka yatırımcılara devredilebilecek.

Borsa İstanbul’da işlem görecek senetler için Vakıf Yatırım aracılığıyla herhangi bir bankadan alım yapılabilecek.

Sertifika ihracından elde edilecek kaynaklar sadece belirtilen ev veya işyeri projelerinin yapımında kullanılacak.

Proje tamamlandığında elinde yeterli sayıda sertifika bulunduran vatandaşlar, proje kapsamında bulunan diledikleri konutu veya işyerini alabilecek.

Proje sonunda inşa edilen gayrimenkuller açık artırmayla satılabilecek ve satış geliri pay sahiplerine payları oranında dağıtımı yapılacak.

Projenin tamamlanmasında “garantör” kuruluş TOKİ. Sistem, “hasılat paylaşımı” modelinin ötesinde, küçük yatırımcılara alternatif yeni bir yatırım modeli sunuyor. Gayrimenkul sertifikası modeli ile sadece TOKİ değil, artık vatandaşlar da bu projeye ortak olabiliyor.

Sektörde, yeni bir finansal yatırım aracı olarak sertifika ile gayrimenkul alacak, fazla birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabiliyor. Bu özelliğiyle, gayrimenkul geliştiriciler için alternatif bir finansman yöntemi, yatırımcılar içinse gayrimenkule dayalı kazanç elde etme imkanı sunan bir yatırım aracı olabiliyor.

Faizsiz finans sistemine de uygun olarak tasarlanmış olan gayrimenkul sertifikalarının yaygınlaşması, hedefi uluslararası bir finans merkezi olmak olan ülkemizin bu amacına da katkı sağlıyor. Projenin teşvik edilmesinin yanı sıra, yatırımcıların haklarını koruyan hukuki altyapının da tamamlanması gerekiyor.

TALHA APAK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu