Kariyer ve İş

Geleceğin Mesleklerinde Aranan Pozisyonlar

Aranan Pozisyon Haline Gelmeye Başlayan İşler Neler?

Özellikle dijital dünyanın getirdiği değişinde birlikte artık yok olan mesleklerin yara sıra yeni ortaya çıkan işler de mevcut. Yeni yönetimi uzmanı, CDO, e-ticaret uzmanı, bunlardan bazıları. Önümüzdeki yıllarda da yeııi birçok pozisyon ortaya çıkacak. Özelikle enerji, e-ticaret, pazarlama, iletişim teknolojileri alanlaruıda geleceğin gözde mesleğine sahip olmak ya da şirketinizde bunlara yer vermek için şimdiden strateji geliştirmenizde fayda var.

gelecegin-mesleklerinde-strateji-olusturma

İnovasyon bir yandan yeni fırsatlar ve alanlar açarken bir yandan da alışılagelmiş birçok alanda değişimleri beraberinde getiriyor. Özellikle meslek gruplarını ele aldığımızda son yıllarda dijital devrimin getirmiş olduğu yenilikler büyük değişimler yaratmaya başladı. Çoğu şeyin artık otomatik olarak yapılabilmesi ya da online ortama taşınması bazı meslek gruplarını ortadan kaldırdı. Örneğin daktilo yazıcıları, gişe memurları, tele pazarlama elemanı, bazı seyahat acente çalışanları ve posta servis elemanı gibi… Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre, 2033 yılına kadar şu anda var olan mesleklerin yüzde 43’ü ortadan kalkacak ve otomatik şekilde yapılabilir hale gelecek.

Ancak teknoloji getirdiği yeni olanaklarla farklı meslek gruplarını da ortaya çıkarıyor. Özellikle iletişim ve yaratıcılık gerektiren mesleklerin önümüzdeki dönemde öne çıkması bekleniyor. Peki geleceğin meslekleri neler olacak? Daha önce var olmayan ama şu anda aranan pozisyon haline gelmeye başlayan işler neler?

YARATICILIK HEP EN ÖNDE

Günümüzde şirketler kurumsal itibarlarını sosyal medya ve dijital dünyada da kontrol altına almak istiyor. O nedenle online itibar yönetimi ile dijital PR uzmanlığı, sosyal medya editörlüğü ve sosyal medya takip uzmanı gibi farklı meslek alanları ortaya çıkıyor.

Chief Digital Officer (Dijital Başkan), şirketlerin teknoloji dünyasından yararlanabilmeleri için stratejilerini belirleyen, dijital mecralarım yöneten en üst düzey rol. Bunun dışında dijital pazarlama, sosyal medya yöneticisi, büyük veri uzmanlığı, kullanıcı deneyimi uzmanlığı, mobil uygulama geliştiriciliği gibi roller de organizasyonlarda sıklıkla görmeye başladığımız iş pozisyonları.

YEŞİL MESLEKLER ARTACAK

HRM Danışmanlık Yönetici Ortağı Elif Ejdar Özel, dijital dünya dışında iki sektöre daha dikkat çekiyor. Bunlar enerji ve e-ticaret. Beklentilere göre dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yapılan yeni yatırımlarla yeşil mesleklerde bir artış yaşanacak.

Türkiye’de de güneş enerjisine yapılacak yerli ve yabancı yeni yatırımlarla farklı iş kollan ortaya çıkacağını ifade eden Özel, “Geleceğin yeni meslekleri, temiz enerji, verimlilik ve sürdürülebilirlik alanlarında yoğunlaşmaya başlayacak. Yenilenebilir enerji danışmanlığı, iş geliştirme, çevresel etki değerleme uzmanlığı, çevre hukuku uzmanlığı, çevresel etki değerleme, atık su/atık yönetimi konusundaki uzmanlıklar önem kazanacak. Altın madenciliği, termik santraller ve doğalgaz kombine santrallerine de ilgi büyük. Bu alanlarda çalışabilecek proje mühendisleri, iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlan ve teknisyenlere ihtiyaç duyulacak” diye konuşuyor.

DİJİTAL ÖZGEÇMİŞ ETKİLİ

Yeni öne çıkacak mesleklerin yanı sıra bir yandan da iş yapış şekillerinde değişim gözleniyor. Egon Zehnder Danışmanı Burcu Bıçakçı Ersoy, bu değişimi şöyle açıklıyor: “Örneğin şubesiz bankacılığın yaygınlaşmasıyla banka şubelerindeki birçok pozisyon ya azaldı ya da tamamen ortadan kalktı. IVR teknolojileriyle, tele pazarlama rollerinde hızla bir azalma oluyor. E-ticaretin etkisiyle birçok sektörde satış personeli ihtiyacı azalıyor. Dijital pazarlama her geçen gün geleneksel pazarlama kanallarından pay kapıyor. Özünde insan olan insan kaynaklan rolleri bile sosyal medyanın ve dijital özgeçmiş havuzlarının etkisiyle bambaşka yöntemlerle işe alım ve yetenek yönetimi geliştirmeye başladı.”

Mesleklerde en büyük değişim, dijital dünyada bir kimlik sahibi olan tüketiciye direkt hitap edebilme, insanların dijital dünyada geçirdikleri zamanı paraya çevirebilme konusunda yaşanıyor.

Peki şirketler ve çalışanlar bu değişime nasıl hazırlanmalı? Şirketlerin faaliyet alanlarının her noktasında teknolojinin nereye doğru gittiğini öngörerek stratejik insan kaynaklan, yeni iş modelleri ve teknoloji yatırımları konularında aksiyon almaya başlamaları gerekiyor. Çalışanlar da kendilerini farklı alanlarda geliştiren, çok yönlü, değişime önderlik eden kişiler olmalı. Dijital dünyada bıraktıkları ayak izlerine dikkat etmeli, kişisel markalarının artık çok daha görünür olduğunun farkına varmalı. Artık işe alanlar, kişileri arama motorlarına sormadan karar almıyor. Orada kişinin nasıl bir imaj çizdiğinin önemli mesajlar verdiği unutulmamalı.

“YARATICI PROFESYONELE İHTİYAÇ OLACAK”

“Yaratıcılık ve iletişimin daha da önem kazanacağını, biyoteknoloji, nanoteknoloji, enerji teknolojisi gibi meslek gruplarının ön plana çıkabileceğini söylemek mümkün.

Teknik pozisyonlarda mühendislik anlayışı değişecek. AR-GE ve teknoloji alanında çalışacak, markalaşma ve pazarlama noktasına da eğitebilecek, işini yaratıcılıkla ele alabilecek profesyonellere ihtiyaç artacak. Bilgiye kolaylıkla ulaşabildiğimiz bir dönemdeyiz. Dolayısıyla yaratıcılıkla yeni bilgiler üretebilen analitik ve muhakemesi güçlü profesyonellere ihtiyaç artıyor. Dijital pazarlama, iletişim teknolojileri, ürün geliştirme, pazar ve iş geliştirme, bilgi teknolojileri, bilgi madenciliği gibi meslek alanlarının ön plana çıkabileceği söylenebilir.”

“BİREYSEL MARKA YÖNETİMİ ÖNE ÇIKACAK”

“En büyük değişim medya ve pazarlama alanında oluyor.

Kitle markaları yerini korurken bir de bireysel markalar çıkıyor. Bu durumda bireysel ihtiyaçları yönetmeye talip meslekler olacak. Artık bireylerin sosyal medya, kariyer, ilişki danışmanları var. Bunlar gelecekte akıllı cihazlarla değişebilir, insanlık tarihi boyunca yaratılan bilgi her yıl ikiye katlanıyor.

Bu durumda big data yönetimi ve buna bağlı meslekler artacak. Eğlence dünyası değişiyor, artık baby shower ve bekarlığa veda partileri var. Bu da kına gecesi malzemelerini, örneğin dolar demetini internetten satan şirketleri hayatımıza sokuyor, insanoğlu sadece ihtiyacı olduğu sürece mülkiyet istiyor, bu nedenle kiralama ve değiştirme perakendeciliği alanı da büyüyecek.”

Gözde Yeniova

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu