Başarılı Girişimcilik

Genç Girişimcilere Tavsiyeler

Genç Girişimcilere Tavsiyeler

2009 yılında İTO – MÜSİAD işbirliğiyle yapılan Uluslararası Girişimcilik Kongresi’nde 2009 Yılının Genç Girişimcisi olan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Genç Girişimciler Topluluğu’nun düzenlediği Girişimcilik Zirvesi’nde de 2010 Yılın Girişimcisi ödülü alan Ömer Ekinci, Gençler İçin Fark Oluşturmanın Altın Kurallarını yazdı.

Görünen o ki hayata yeni atılan genç arkadaşların en büyük handikapı yaşıtlarıyla (yani bazı noktalarda rakipleriyle) çok benziyor olmaları. Aynı okullarda okuyan, aynı hocalardan aynı dersleri alan, 3 ile 4 arasında aşağı yukarı birbirine yakın notlarla mezun olan ve hatta aynı kişilerden aynı konferansları dinleyen gençler nasıl farklışacak ki hakikaten? İşte aşağıda benim maddelerim var, umarım faydalı olur.

Kartvizit! Kartvizit! Kartvizit!

Kulüp ya da çalıştığınız şirketlerin kartlarını kastetmiyorum. 17 yaşından itibaren gidin hemen bir kartvizit bastırttırın. İsterseniz okulunuzu ve iletişim bilgilerinizi yazın isterseniz gelecekte kurmayı hayal ettiğiniz şirketin kartını şimdiden bastırın ama mutlaka ilk kartvizitinizi hemen bastırın.

Genç Yaşta STK Görevi

Ticari (İTO, GençMüsiad, GİYAD vs.) ya da sosyal ( Düşün Taşın Derneği, TEGV, TOG vs.) hemen gidip bir şekilde STK’larda görev alın. STK’lar zordur ama zoru başarınca kolayını çok daha rahat yapabilirsiniz. Yapabilirseniz bir STK’da küçük de olsa bir ekibin lideri olmaya çalışın. Size çok şey katacaktır.

Ailede Liderlik

Ailenin ister büyük ister küçük çocuğu olun ailenin gizli lideri olmaya çalışın. Kararlarda etkili olun, bir gencin girişimciliğinin de liderliğinin de görünmeyen engeli ailedir. Aileniz size güvenmeli, ailesi kendisine güvenmeyen gençler özgüvensiz oluyor ve sokaktaki insanın güvenini kat’iyen elde edemiyor.

Arkadaşlar Arasında Liderlik

“Haydi millet! Şuraya gidiyoruz” denildiğinde koşarak giden misiniz? Yoksa “Haydi, gidiyoruz” diyen mi? Hiçbir zaman teklif edilen bir şeyi olduğu gibi kabul etmeyin, mutlaka kendinizden de bir şeyler katın. Her şeye muhalefet olun demiyorum dikkat ederseniz. Ama sizin de bir beyniniz var ve siz de pekala biraz düşünerek o plana harika bir parça daha katabilirsiniz.

Biyografi Oku

Rol modellerini belirleyin ve onların hayatlarını okuyun. Gazetelerde, dergilerde gördükleriniz asla yeterli değil. Başarı detaylarda gizlidir, unutmayın.

Zamanını Kendin Yönet

Hiçbir zaman vaktiniz “tamamen müsait” olmasın. Vakti tamamen müsait biri olur ve öyle görünürseniz ileride yoğunlaştığınızda da ciddiye alınmayabilirsiniz. İşiniz yoksa da var deyin demiyorum, siz zaten başarılı bir gençseniz vaktinizi boşa geçirmezsiniz zaten.

Gelecekteki Kendini Tarif Et, Hatta Çiz!

Oturun kendinizi tasarlayın, nasılsa sizi en iyi siz tanıyorsunuz değil mi? O halde alın bilgisayarınızı, sizden en iyi ne olur bunu tasarlayın. 5 sene ve 10 sene sonra sizin hakkınızda yazılmasını istediğiniz bir haber ya da röportajı yazın hatta! Bu sizi inanılmaz motive edecektir.

Rol Modelin

Artık herkese ulaşmak kolay. Hemen gelecekte koltuğundan edeceğiniz adamı bulun ve ulaşın. İlgisini çekmeye çalışın ama bunu çok belli etmeyin. O kişiyle küçük de olsa bir mesainiz olmasına çalışın, örneğin aynı dernekte bulunun. Rol modelinizi ne yapıp edip fethedin! Size en az 10 yıl kazandıracaktır!

Etkinlikleri Takip Et

İşinize yarayabilecek tüm etkinlikleri not alın, takviminize ekleyin ve gidin. Tanıdık kimse olsun, olmasın gidin ve “hey merhaba ben geldim dostum!” gibi ukala bir tavırla değil ama kibarca insanlarla tanışın. (Mesela her ay Buluştrend’e gelin bence)
Bol Gazete, Dergi Oku

Kendi alanınla ilgili konularda okumadığın her bir yazıyı kayıp sayabilirsin. Belki de hayatının haberi, hayatının fırsatı bugünkü xx gazetesinde? Neden bu fırsatı kaçırasın ki? Sosyal medyada şık bir duruş sergile, tüm ağlarında aynı avatar fotoğrafını ve aynı ismi kullan. Gençsin, biraz mütevazilik çok yakışacaktır, yazdıklarında her zaman bir hata payı bırak, ne kadar yüksekten düşersen o kadar çok kırılırsın.

Köşe Yazarı Ol

Yazabileceğin hangi blogu, hangi portalı, hangi gazeteyi ya da e-gazeteyi bulabilirsen orada kendini ifade et. Kendi blogunu yazma önerisini yazmama gerek bile yok zaten değil mi? Bir yerlerde köşe yazarı olmanın artısını ileride göreceksin.

Kendinden Büyük Yaşta arkadaşlar Edin

Arkadaşlarınla “Maçta Quaresma nasıl çaktı golü ama?” sohbetlerini ivedilikle bırak! Fikirleri tartışmaya başla. Her türlü fikre açık ol. (Niyeti kötü olan insanlar hariç ) Oturup konuşamayacağın fikir neredeyse olmasın. Kavgayla, argoyla ya da orayı terk etmekle değil konuşarak alt et karşındakini. İyi bir konuşmacı olmak için her fırsatı kullan.

Dünyayı Takip Et, Türkiye İle Sınırlı Kalma

Hiçbir şey için üst limit koyma, unutma en büyük engel aklındakidir. Yaşının ilerisinde ol ama bundan dolayı hiçbir zaman yaşını yaşayamayacaksın, bunu kabul ediyorsan yaşının ilerisinde ol.

Herkesle aynı konuları konuşma, sosyal açıdan zengin bir birikime sahip ol herkes sana baktığında kendi ilgi alanlarından birini görsün. Aksi takdirde bir şeyi ezberleyip sürekli aynı konuyu anlatırsan papağandan farkın kalmaz. Herkesin yaptığını yapma, düşündüğünden farklısını düşün, farklı bak farklı göreceksin.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Paylaşımınız için teşekkürler.. Kaliteli paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz. Kolay gelsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu