Başarılı Girişimcilik

Girişimci İçin Yatırım Ortamı Önemli

Girişimci İçin Yatırım Ortamı Önemli

Dünyaca ünlü girişim sermayesi uzmanı Josh Lerner, ekonomilerin büyümesinde girişimciliğin kilit rol oynadığını söyledi. İstanbul’da bir etkinlikte konuşan Harvard Profesörü Lerner, global kriz sonrası işsizliğin çok önemli hale geldiğini belirterek, “Esas istihdam 4 yaşından küçük şirketler tarafından sağlanıyor.” dedi.

Girişimcilik ve girişim sermayesi uzmanı Josh Lerner, ekonomik büyümeyi sağlamanın istihdam ve yeni şirket sayısının artırılmasıyla mümkün olduğunu söyledi. Bu konuda girişimciliğin kilit rol oynadığını anlatan Lerner, hükümetlerin çoğu kez girişim sermayesi sağlarken acele ettiğini, burada önemli konunun yatırım ortamının sağlanması olduğunu söyledi. Turkcell’in davetlisi olarak İstanbul’a gelen Harvard Business Scholl Profesörü Lerner, “Girişimcilik öyle bir sektör ki, boyutunun çok daha ötesinde bir önem taşıyor. Bunun anahtarı istihdamda yatıyor. ABD’de istihdam sağlama oranlarına bakacak olursak, kayda değer artış yeni firmalardan geliyor. Esas istihdam 4 yaşından küçük şirketler tarafından sağlanıyor.” dedi.

Hükümetlerin girişimciliğin desteklenmesi konusunda kıvılcım etkisine sahip olduğunu söyleyen Lerner, Singapur, İsrail, Yeni Zelanda, Şili gibi ülkelerde hükümetlerin girişimciliğe yönelik attığı adımları anlattı. Hükümetlerin özellikle bölgesel anlamda güç olmak adına belli sektörlere odaklanarak kümeselleşmeye önem vermeleri gerektiğinin altını çizen Lerner, kümeselleşen bölgelerin uzmanlaşarak teknolojiyle birlikte daha büyük yatırım çekebileceğini ve daha çok istihdam sağlayabileceğini vurguladı. Girişimcilerin önünde zorluklar da bulunduğuna işaret eden Lerner, “Pek çok kez girişim sermayesi verirken acele ediliyor. Burada önemli olan, girişimcilik ortamının sağlanmasıdır. Örneğin Japonya 1990 ve 2000’lerin ilk yarısında en büyük girişim programlarından birine sahip hükümetti. Hükümetin girişimcilere ciddi bir desteği vardı. Ancak hükümet, bu desteği kestikten sonra bu faaliyetler çöktü, çünkü girişimci ekosisteminin gelişmesine yardımcı olacak bir ortam düşünülmemişti.” diye konuştu. Lerner, ‘Kalkınmada Teknoloji ve İnsanın Rolü’ etkinliğinde, melek yatırımcı ağları, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri, küresel ve yerel risk sermayesi temsilcileri ile girişimcilik ve risk sermayesi konularındaki vizyonunu paylaştı.

ABD ve İngiltere’nin bütçe açıklarına da dikkat çeken Lerner, global krizden itibaren işsizlik oranlarının arttığını belirterek “Buradaki risk sermayelerine bakarsak sermayenin geri dönüşünün eskisi kadar olmadığını görüyoruz.” dedi. Etkinlikte konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Turkcell’de teknolojiye ve insana çok önem verdiklerini söyledi. Türkiye’nin önümüzdeki 10-20 yıllık dönemde daha büyük yol almasının mümkün olduğunu ifade eden Ciliv, “Bunu yapmak için elimizdeki en önemli kaynak teknoloji ve insanlarımız. Tarihimizde ilk kez tüm dünyayı değiştiren bir teknolojik alanda dünyanın gerisinde değil, ilerisindeyiz. Hem kapsama hem de mobil internet hızlarında birçok Avrupa ülkesinden öndeyiz. Yaptığımız yatırımlar sonucunda ekonominin rekabet gücünü artırmak ve dünyaya teknoloji-yoğun ürün ve hizmetler ihraç etme şansımız daha fazla.” dedi.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu