Başarılı Girişimcilik

Girişimciler İçin 12 Melek Yatırım Ağı ve Fonları

STARTERSHUB

10 ülkedeki girişim ekosistemine erişimi var

StartersHub erken aşama teknoloji girişimlerini hızla büyüyen, başarılı ve global şirketler olmaları için destekleyen bir girişimcilik platformu. Girişimlere sadece yatırım yaparak değil mentorluk, yurtiçi ve yurtdışı uzmanlardan eğitimler, stratejik ortaklıklar, yerel ve global iş bağlantıları dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları her alanda, baştan sona her aşamada destek oluyor.

Bünyelerinde farklı hızlandırma programları olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dorman, “Bunlardan ilki Avrupa’nın en büyük hızlandırma programı olan Startupbootcamp’in İstanbul bacağı ve üç yıldır Türkiye ve bölge ülkelerden teknoloji start-up’larına hitap ediyor. İkinci programımız dünyanın en büyük oyun yayıncılarından olan Kore asıllı Netmarble ortaklığı ile yaptığımız ve mobil oyunların potansiyelini ortaya çıkarmak için düzenlediğimiz Game Garage” diyor. Dorman, Mart ayında Fintech (Finansal Teknolojiler), IoT (nesnelerin interneti) ve big data (büyük veri) teknolojilerine odaklanan “StartersHub XO” adında yeni bir girişim geliştirme programı başlatacaklarının da müjdesini veriyor.

30 ŞİRKETE YATIRIM YAPTI

Bu programda İş Bankası, Gedik Yatırım ve Microsoft Türkiye firmanın ortağı konumunda, ayrıca ilgili sektörlerden destekçi pek çok kurumsal ortak var. Ortaklar programa seçilen girişimlere eğitimden mentorluğa, ücretsiz ürün kullanımından pazara çıkış desteğine kadar çok çeşitli alanlarda faydalar sağlayacak. Hedef İstanbul’u girişimcilik alanında bir çekim merkezi haline getirmek. Bugüne kadar gerçekleştirilen programlara dünyanın her yerinden 2 bin 500’den fazla başvuru alınmış ve şimdiye dek 30 şirkete yatırım yapılmış.

Geçen yıl dünyanın ilk mobil EKG platformunu oluşturan ECG 4 Everybody (Sırbistan), göğüs kanseri riskini daha uygun fiyatla ve hızla ölçen bir genetik test geliştiren Genz Biotech (Türkiye), akıllı otopark yönetim sistemi ve açık hava reklam platformu sunan Human Electric (Yunanistan), evlerdeki ışık kontrolünü akıllı hale getiren modüller ve uygulamalar üreten Moodnode (Polonya) ve Türkiye’nin ilk ve dünyanın sayılı akıllı kumaş teknolojileri şirketinden biri Thread in Motion gibi sıra dışı girişimler desteklenmiş. Dorman, ilgi çeken girişimlerden birinin de Smart Moderation olduğunu vurguluyor.

DİKKAT ÇEKEN YATIRIMLAR

Firmanın geliştirdiği yüksek performanslı yapay zeka yazılımıyla, sosyal medya profillerinden yayımlanması sakıncalı olan ve marka itibarına zarar veren spam reklam, küfür, hakaret içeren kullanıcı yorumlarının ve trolling saldırılarının gerçek zamanlı olarak otomatik gizlenmesi hizmeti sunduğu bilgisini veren Dorman, aralarında BMW, The Next Web, France 24 ve University of Arizona gibi dünyaca ünlü kurumların ve Türkiye’deki ünlü sanatçıların da yer aldığı 4 bin sosyal medya profilini yönetiyor.

Bireylerin sağlıklı yaş almalarını destekleme maksadıyla yola çıkan Longi’nin de etkileyici girişimlerden biri olduğunu belirten Dorman, hatta Stanford Longevity Design Business Plan Competition’da dünya İkincisi oldukları bilgisini de paylaşıyor. Longi chatbot teknolojisi bireyin günlük alışkanlıklarını analiz edip, uzun vadede sağlıklı bir hayat yaşamasına ve muhtemel problemleri engellemesine yardımcı olan bir akıllı asistan. Giyilebilir ürünler ve sensör datalarmdan alınan verileri yorumlayarak bireye doğru zamanda fiziksel, zihinsel ve beslenme alanlarında yönlendirmeler yapıyor, içerik sağlıyor ve önemli davranış değişiklikleri yaratmayı hedefliyor.

MEZUNLARIN YÜZDE 80’İ GLOBALE AÇILDI

Destekledikleri girişimlerin yurtdışına açılmalarına çok önem verdiklerini, 2014 yılından bu yana mezunlarının yüzde 80’inin global pazarlara açıldığı ve 8 milyon doların üzerinde yatırım aldıklarını belirten Dorman bu konuda, ABD’deki Kickstarter programından 700 bin dolar yatırım alan Monument adlı şirketlerinden söz ediyor. Dorman sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Türk girişimlerimizden Zeplin ve Ukraynalı girişimimiz Sixa, San Francisco’da Y-Combinator programına kabul edilip başarı ile tamamladılar. StartersHub bünyesinde gerçekleştirdiğimiz tüm programlara, global pazarlara açılma potansiyeli ve vizyonu olan girişimleri seçiyoruz. Üç yıldır başarıyla sürdürdüğümüz Startup-bootcamp İstanbul Hızlandırma Programı aracılığı ile 17 farklı program üzerinden 10 ülkedeki girişim ekosistemine direkt erişimimiz var. Hem mentorluk hem de yeni pazarlara giriş anlamında bu müthiş ağdan faydalanıyoruz.”

Şirket başta ABD olmak üzere Almanya ve İngiltere’de bulunan pek çok iş ortağıyla girişimcileri buluşturup, yurtdışına açılmaları konusunda her alanda destek oluyor. Girişimciler için yaratılan katma değerin bir göstergesi olarak her yıl başvuru sayılarının katlanarak arttığı bilgisini veren Dorman, 2016’da 92 ülkeden 830 başvuru alarak Startupbootcamp İstanbul olarak dünyadaki tüm Startupbootcamp programları arasında rekor kırdıklarını gururla paylaşıyor.

Portföyündeki Girişimler: StartersHub portföyünde 30 girişim bulunuyor. 2016 yılında sisteme dahil olan en yeni girişimler ise şöyle; Poltio, AirPost, Botler, Composy, ECG For Everybody, Human Electric, Moodnode, Thread in Motion, Umut Biotech, VRex.

212 LTD

Riski dağıtmanın adresi

212 LTD, 2012 yılında kurulmuş olan ve erken aşama teknoloji girişimlerini destekleyen bir girişim sermayesi fonu. Bugüne kadar 12 girişime yatırım yapıldı. Kurucu Ortak Ali Karabey, kuruldukları günden bu yana yatırımcıyı girişim yatırımına yönlendirmek için çaba sarf ettiklerini belirterek, “Türkiye’de Avrupa’daki gibi 100-200 senelik şirketler yok. Çünkü yatırımcılar genellikle hep kendi yaptıkları işe yatırım yapıyorlar. Ve o sektörde bir kriz yaşanınca ellerindeki her şeyi kaybediyorlar” diyor. Bu nedenle yatırımcılara riski dağıtmanın önemini anlatmaya çalıştıkları bilgisini veriyor.

“TÜRKLER TÜRK YAZILIMINI HOR GÖRÜYOR”

Riski dağıtmanın ancak yatırımcının kendi sektörü dışındaki bir alana yatırım yapmasıyla yani farklı bir girişime yatırım yapmasıyla olabileceğini savunan Karabey, teknoloji girişimlerinin ülke sınırlı olmadığını, tüm dünyaya hitap ettiklerini söylüyor. Karabey, kendi yaptıkları işlerle ilgili olarak şu örnekleri veriyor: “Yatırımcı için riski dağıtma anlamında çok mantıklı ve avantajlı. Örneğin yatırım yaptığımız girişimlerimizden HotelRunner, 127 ülkede 26 bin otele teknik altyapı sağlıyor. Kısa süreli ev kiralama platformu Hemen Kiralık’m portföyündeki 50 bin evden bir kısmı yurtdışında. Sanal pos hizmeti iyzico İran pazarına girdi, Doğu Avrupa pazarına da girmek üzere. Parça Deposu diye bir sanal pazar yerimiz var, otomotiv yedek parça platformu. Avrupa’da iş yapmaya başladı.”

‘EN BÜYÜK PAZAR İSRAİL”

Türkiye’nin hem büyük hem de çok küçük bir ülke olduğunu, bu nedenle girişimlerini mutlaka yurtdışına açmaya çalıştıklarını söyleyen Karabey, tüm bu girişimlerin sonuçta şirketlere yazılım sattıklarını ama Türkiye’de şirketlerin teknoloji kullanma oranının ne yazık ki Avrupa’nın gerisinde olduğuna dikkat çekiyor. Türklerin Türk teknolojisine, Türk yazılımına güvenmediğini, hor gördüğünü savunan Karabey, bu konuda 127 ülkede otellere yazılım satan HotelRunner’ın Türk otelcilere satarken zorlandığı örneğini veriyor. “Türkiye’de maalesef Türk teknolojisine karşı bir antipati var. Bu sebeple müşteri bulma anlamında Türkiye küçük bir ülke” diyen Karabey, girişim sermayesinde dünyanın lider ülkesinin İsrail olduğunu savunuyor ve bu konuyu şu somut verilerle açıklıyor:

“300 milyon nüfuslu ABD’de kişi başı erken aşama girişimine destek miktarı yılda 150 dolar. 7 milyon nüfuslu İsrail’de bu miktar kişi başına 300 dolar. Avrupa’da 15, Türkiye’de ise 1 dolar. İsrail erken aşama teknoloji girişimlerine her yıl 4 milyar dolar yatırım alıyor.”

Portföyündeki Girişimler: HotelRunner, Hemen Kiralık, iyzico, Insider, Arcademonk, Parça Deposu, Solvoyo, Vizera, Balerin, Butigo, Evim, Hâzinem Pırlanta.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu