Başarılı Girişimcilik

Girişimciler İçin 12 Melek Yatırım Ağı ve Fonları

ACT

2017’de 20 girişime yatırım yapacak

ACT, erken aşama teknolojilere yatırım yapan bir risk sermayesi fonu. Yatırımlarına 2015 yılında başlayan fon mühendis kökenli, finans tecrübeli beş kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. ACT’nin ana yatırımcısı Avrupa Yatırım Fonu EIF. EIF’e ilaveten yatırımcı havuzunda Türkiye’den ve yurtdışmdan özel yatırımcılar bulunuyor.

Yönetici Ortak Erhan Z. Kılıçözlü, 2017 yılının sonuna kadar toplamda 20 girişime ve projeye yatırım yapmayı hedeflediklerini belirtiyor ve yatırım için değerlendirdikleri girişimleri ve projeleri genellikle, üniversitelerin teknoloji transfer ofisleri, teknoparklar ve kuluçka merkezleri ile birlikte çalışarak oluşturduklarını söylüyor. Ayrıca Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’mn (TTGV) yürüttüğü TTA projesinin kendilerine birçok girişim sunduğu bilgisini veren Kılıçözlü, Boğaziçi Üniversitesi’nin liderliğinde 40’a yakın üniversitenin dahil olduğu bir danışma kurulunun da desteğini aldıklarını aktarıyor.

GİRİŞİMCİ VE STRATEJİK ORTAK BULUŞMASI

Kılıçözlü, amaçlarını şu sözlerle anlatıyor: “Amacımız Türkiye’de doğmuş teknolojileri dünya çapında satılan ürünler haline getirmek ve bunu yaparken yatırımcılarımız için bir getiri elde etmek.” Bugüne kadar bin civarında girişimi ve projeyi incelediklerini, yüzlerce girişimci ile tanışıp toplantı yaptıkları bilgisini veren Kılıçözlü, sonuçta dört girişime yatırım yaptıklarını, bunun dışında, daha erken aşamalardaki dokuz projeye de Kavram İspatı (Proof of Concept) türünde destek verdiklerini söylüyor. Bu yatırımlar nesnelerin interneti, online reklam teknolojileri, gıda kimyası, telekomünikasyon ve medikal ürünler gibi farklı sektörlerde. Kılıçözlü, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yatırım yaptığımız şirketlerden biri e-ticaret ve içerik web sitelerine dönüşüm optimizasyonu hizmeti sunan Segmentify. Chicago, Londra ve Berlin’de ofis açtılar. Müşterileri Almanya, Fransa, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Bulgaristan, Dubai ve ABD gibi geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Tüm girişimlerimizin de yurtdışına açılma planları var ve zaten bu bizim bir yatırım kriterimiz.”

Şirket ellerinden geldiğince iş dünyasındaki ilişkileri ile girişimcilere stratejik ortaklar ve müşteriler bulmaya çalışıyor. Yeni yatırım ihtiyaçları olduğunda kendi işbirliği ağlarını kullanarak yeni fırsatlar yaratmaya uğraşıyor. Bir girişimi yurtdışına açmak için yurtdışındaki bir kuluçka merkezi veya hızlandırıcı ile çalışmanın daha iyi olduğunu ve bu konuda yönlendirmeler yaptıklarını söyleyen Kılıçözlü, böylece girişimlerin ekonomik şekilde, ofis, insan kaynağı, hukuk ve finansal desteğe ulaşabildiğini ve anlamlı bir ekosistem içine girebildiğini söylüyor. Tam bu noktada Kılıçözlü’nün söyledikleri çok anlamlı: “Yabancı kuluçka merkezleri kadar ODTÜ ve ITÜ’nün de yurtdışında bu konuda destekleri mevcut.”

Portföyündeki Girişimler: Ardic, BioCapSol, Ambeent, Segmentify

BIC ANGELS

Potansiyeli olanları Berlin’e gönderiyor

BIC Angels, bireysel yatırımcıları bir araya getiren bir yatırım ağı. 2012 Ekim ayında faaliyete başladı. Toplamda 22 girişime yatırım yaptı. Yaklaşık 50 sözleşmesi imzalanmış yatırımcı, 100 kadar da deneme aşamasında olan yatırımcısıyla sürekli etkinlikler düzenleyerek onları girişimcilerle buluşturuyor.

Şirket ortağı Ebru Elmas Gürses, BIC Angels olarak amaçlarının her yıl en az 10 melek yatırım yapabilmek olduğunu söylüyor, henüz melek yatırıma hazır olmayan girişimcileri de BIC101 Hızlandırma Programı ile desteklediklerini belirtiyor. “Bunların yanı sıra küresel ölçekte büyümeyi hedefleyen ve potansiyeli yüksek olan girişimleri Berlin’e gönderiyor, orada yer alan iş ortaklarımız ile büyümelerine destek veriyoruz” diyor.

LİDER YATIRIMCI SİSTEMİ

Destek anlamında özellikle start-up’larla birlikte metrikleri üzerinde çalıştıklarını, operasyonel veriler ile finansal verileri birlikte değerlendirip, en doğru şekilde mentorluk vermeye çalıştıklarım söyleyen Elmas, her yatırımlarında mutlaka bir lider yatırımcılarının yer aldığını, lider yatırımcının start-up’ın başarılı olabilmesi için diğer yatırımcılara göre girişim ile daha yakın çalışmak zorunda olduğunu söylüyor. “Girişim başarılı olursa lider yatırımcı için bir başarı ücreti sistemimiz var. Bu şekilde mentorluğun sürdürülebilir olmasını sağlıyoruz” diyen Elmas, BIC101 Hızlandırma Programı’nda ise haftalık eğitimler vererek girişimcileri desteklediklerini ve bu sayede globale açılanlar olduğu bilgisini veriyor. Küresel anlamda ölçekleneceğine ve potansiyelinin yüksek olduğuna inandıkları girişimleri Berlin’e gönderdiklerini ve burada sahip oldukları stratejik ortaklıkları sayesinde orada şirket kurmalarına ve oradaki start-up ekosisteminde büyümelerine destek olduklarını belirtiyor.

Portföyündeki Girişimler: Evdeki Bakıcım, Kolay Randevu, CEOtudent, Doktorderki, Lala, lnfluanza,Local Guddy, İyi Sahne, Erasmuslnn, Bionluk, Virtkick, Scorp, Flight Recorder, Temizlik Yolda, Connected2me, Hızlı Çeviri, Woto, Prisync, Gastro Club, KargoVVeb, Kabuk, Anlatsın.

DCP

Birinci kriteri küresel pazar

DCP erken aşamada teknoloji tabanlı işlere yatırım yapan bir fon. Azınlık ortağı olarak sermaye riski alan, küçük yatırım ihtiyacı olan işlerde de farklı modeller kullanabilen bir yatırım yaklaşımı var. “Türkiye’de en çok kurumsal yatırımcıya sahip olan bir fon olarak, ülkemizde teknoloji alanından para kazanılabileceğini göstermeyi hedefliyoruz” diyen Yönetici Ortak Haluk Zontul, bugüne kadar sekiz farklı girişime sermaye koyarak ortak olduklarım belirtiyor.

Yatırım yaptıkları işlerde birinci değerlendirme kriterlerinin işin küresel ölçekte bir pazarının olup olmadığı noktası olduğunu belirten Zontul, o nedenle tüm işlerinin yurtdışı pazarlarla ilgisi olduğunu vurguluyor. “Ya orada öncü müşterileri var, ya orada ürün pazarlıyorlar ya da Ar-Ge işbirliği yapıyorlar.

Bu işbirliği, pazarlama gibi etkinlikler nasıl bir hukuki yapı gerektiriyorsa, bu aktiviteler için hangi coğrafyalar anlamlı oluyorsa, ilgili coğrafyalarda hukuki tüzel kişilikler yaratılması süreçlerinde girişimlere destek oluyoruz” diyor.

Şirketin ilgili coğrafyalarda distribütörlük vermekten, orada üretim yapıp satış pazarlama aktivitesi yürütülmesine kadar çeşitli modelleri var. Bazı portföy şirketlerinde doğrudan yurtdışında alt şirket kurmuş dürümdalar. Örneğin bilimsel inovasyon çalışmalarıyla biyolojik nitelikleri en üst düzeye getirilmiş propolis, arı sütü, polen ve bal üretimi yapan Api Heal firması Amerikan pazarına açılmış durumda. Özel bir teknoloji ile ürettiği propolis, nar suyuna göre 80, domatese göre 130 kat fazla antioksidan içeriyor. Tıbbi amaçlı kullanılıyor.

Portföyündeki Girişimler: Api Heal, Nubigon, Paraşüt, Mikro Biyosistemler, Episome Biotech, Cybelle Laser.

ETOHUM

40 ülkeden girişim aldı

2008 yılında kurulan Etohum Yatırımcı Ağı, şimdiye kadar bin 900 girişimciyle görüştü. Artık sadece Türkiye’den değil 40 ayrı ülkeden girişimci başvurusu alan dev bir ağa dönüştü. “Türkiye başta olmak üze-en çok Pakistan ve Mısır gibi ülkelerden, Ortadoğu ve Doğu Avrupa bölgelerinden başvuru geliyor.

Bugüne kadar 80 girişime yatırım yaptık ve 300 girişime de destek olduk. Önümüzdeki beş yıl içinde ise en az 100 projeye daha yatırım yapmayı ve ortak olmayı hedefliyoruz” diyen Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, 2013 yılında Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite olan Yatırımcı Kulübü ile birlikte, Burak BüVü’

Türkiye’deki internet şirketlerinin 00^ sayısını arttırmak, internet ekosis-temini geliştirmek ve girişimleri yurtdışı yatırımcılar ile bir araya getirmek için çalıştıklarını belirtiyor.

GLOBAL GİRİŞİM ÖRNEKLERİ

Firmanın 2012 girişimlerinden Connected2.me, San Fran-cisco’daki 500 Startups’ın üç aylık programına katılmaya hak kazandı. Yaklaşık bir yıl içinde 2.5 milyon kullanıcıya ulaşan girişim, bu başarının ardından bu kez 500 Startups’tan ilk aşama yatırımı aldı. Kısa süre sonra Ankara’dan San Fran-cisco’daki teknoloji merkezi Silikon Vadisi’ne taşınarak girişimlerini büyüttüler ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardılar. İnternet sitesi kullanıcılarına anonim olarak chat yapma imkanı veren Connected2.me, 2015’e kadar Türkiye’deki yatırımcılardan da toplam 2 milyon TL’lik yatırım almıştı. Şu an platformun 4 milyon üyesi var.

Pakistan’ın önemli kültür merkezlerinden biri olan Lahor şehrinde kurulan ve Islamabad, Karaçi gibi büyük şehirlerdeki sinema salonlarının neredeyse hepsine bilet sağlayan biletleme şirketi Bookme.pk girişimi de merkezini ABD’ye taşıyan, Etohum’un da ortak olduğu şirketler arasında.

Etohum süreçlerinden geçerek yatırım alan Infodif ise görüntü işleme ve video analizi konusunda Türkiye’de birçok savunma sanayi şirketiyle çalışırken, diğer taraftan yurt dışında birçok global şirketle işbirliği yapıyor. Pembepanjur ise, Türkiye’nin ciddi ilişkiler konusundaki lider sitesi oldu. Milyonlarca üyesi olan ve her geçen gün büyüyen şirket, yakında bölgesel açılım yapmayı planlıyor.

Portföyündeki Girişimler: Etohum’un portföyünde 80 girişim bulunuyor. 2016 yılında sisteme dahil olan en yeni girişimler ise şöyle; StudyBud, Dijital Kumbara, Simenty, Planote, Uzmanıyla Konuş, Bee Touch, Magpos, İşini Sev, Fiza, Mobil Exper, Bean, Sukolay, Smart Assist, Beatrips, Nara EdTech, Eye Track, Beyond, Gaming BattleGround, MyToddlr, BDCabs, GaneDooraa, ElistGuy.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu