İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimciler için Katar’da iş fırsatları var

UYKU MERKEZLERİ AÇIYOR

Avrupa ülkelerinde yakaladıkları başarıyı Katar’a da taşımak istediklerini söyleyen Gültepe, “Körfez belgesindeki satış noktamızı 100’e çıkarmak istiyoruz. 2022 yılma kadar Katar’da 10 Sleep Çenter ile hizmet vermeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda bu yıl ilki düzenlenen Expo Turkey by Qatar Fuarı’na katılarak bölgeye özgü ürünlerimizi Katarlı yatırımcılara tanıtma imkanı bulduk. Fuarda yaptığımız görüşmeler sonucunda bölgede master franchi-se görüşmelerimiz başladı. Yakın zamanda ilk uyku merkezimizin hizmete girmesini hedefliyoruz” eliyor.

FİNANS VE YATIRIM KÖPRÜSÜ

Bilindiği gibi ABank, 2016 yılı sonu itibariyle Katar’ın ilk özel bankası ve tüm Körfez bölgesinin en önemli bankalarından The Commercial Bank’m yüzde 100 iştiraki oldu. The Commercial Bank’ın Türkiye’yi orta ve uzun vadede çok önemli bir yatırım alanı olarak gördüğünü kaydeden ABank Genel Müdürü Müge Öner, finans, enerji ve inşaat başta olmak üzere birçok sektörde Katar yatırımlarının hız kesmeden artmasının iki ülke arasındaki ortaklığın gücünü göstermesi açısından önemli olduğunu vurguluyor. Katar-lı yatırımcıları Türkiye’ye çekip, Katar ve Türkiye arasında finans ve yatırım köprüsü olmayı hedeflediklerini belirten Öner, Katarlı bir müşterinin Türkiye’de konut almak istemesi halinde onun konut kredisini Katar’da vereceklerini, böylece çok daha avantajlı fiyatlar sağlayacaklarını söylüyor. Öner, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İpotek ile ilgili dokümantasyon, para akışları ve benzeri süreçler ABank üzerinden gerçekleşecek. Vereceğimiz bu hizmete henüz bir isim koymadık. Mortgage kredisine benzese de bu ürünü iki ülke ve iki banka birlikte oluşturduk. Çünkü böyle bir ürün tek taraflı geliştirilse bazı ayaklar eksik kalıyordu. Commercial Bank’m ‘Sadara’ olarak adlandırdığı özel bir bankacılık anlayışı var. Özel bankacılık vaadi ile oluşturmuş oldukları bu segmentteki müşterileri ABank olarak Türkiye’ye çekerek müşterilerimizin buradaki yatırım ve bankacılık ihtiyaçlarında yanlarında olacağız.”

“EN ÖNEMLİ PİYASALARDAN BİRİ”

Katar’daki yatırımların finansmanında aktif rol alan kuruluşlardan Bank of Bah-rain and Kuwait, son zamanlarda çok çeşitli kredi imkanları da sunuyor. Bankanın Ülke Müdürü Bilgün Gürkan, Katar’ın uluslararası büyüme için odaklandıkları ana marketlerden biri olduğunu ifade ediyor. Gürkan, “Altı GCC ülkesinden biri olan ve ülkenin ekonomik büyümesinin iki temel itici gücü ve bankanın komşu ülkenin hedeflerine destek olmak için ilişkilerim geliştirmesine yardım edecek olan 2022 Dünya Kupası ve 2030 hedeflerinin ev sahibi Katar’ı, bizim için en önemli piyasalardan biri olarak görüyoruz” diyor.

EN ÇOK KONUTU ONLAR ALIYOR

Müge Öner’in de dile getirdiği gibi Katarlılar Türkiye’de özellikle konut yatırımı yapıyor. Katarlılara konut satışında ilk akla gelen firmalardan biri de Kuzu Group. Expo Turkey by Qatar Fuarı’na katılan firma, Ataköy’de denize sıfır bir konumda yer alan ve Gatari Diar ortaklığıyla inşası devam eden SeaPearl Ataköy projesini tanıttı. Yaklaşık 2 milyar 700 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen SeaPearl Ataköy, toplam bin 400 konuttan oluşuyor. Bu yılın dördüncü çeyreğinde teslimlerine başlanacak ilk etapta metrekare birim fiyatları ortalama 8 bin dolardan başlıyor.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, bu projenin yüzde 15’ini yabancılara sattıklarım, bunların yaklaşık yarısını da Katarlılarm oluşturduğunu belirtiyor. Katarlılarm prototip konutlar yerine geleneksel değerlerle ileri teknolojinin harmanlandığı füzyon konutları daha çok tercih ettiklerini söyleyen Kuzu, şöyle devam ediyor:

“Geniş sosyal alanlar ve marinaya yakınlık, tüm yabancı yatırımcıların olduğu gibi Katarlılarm da satın alma kararını önemli ölçüde etkiliyor. İstanbul’un önemli lokasyonlarında denize sıfır konumda yer alan projeler daha çok tercih ediliyor. Tüm detayların düşünüldüğü ve geniş metrekareli daire seçenekleri de Katarlı yatırımcıların daire seçimlerinde önemli rol oynuyor. 398 metrekareye varan 4.5+1 dairelerimiz de yine yabancı yatırımcıların seçimlerinde etkili oluyor. 2017 yılı Türk ekonomisine ivme kazandıracak yeni kararlarla başladı. Bunların belki de en önemlilerinden biri yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesi ve KDV muafiyeti. Yabancıya yapılan konut satışı yılda 5 milyar dolar, ancak sektöre canlılık katan uygulamalar ile bu rakamı beş yıl içerisinde 50 milyar dolar seviyesine çekebiliriz. Ülkemize döviz kazandırmada çok büyük etkisi olacaktır. Verilen teşvik ve promosyonlar ile yabancıya konut satışının artacağı inancındayım.”

11 MARKANIN 18 MAĞAZASI VAR

Katar elbette sadece inşaat ve gayrimenkul sektörü için değil, Türk organize perakende sektörü açısından da önemi giderek artan bir pazar konumunda. Bu ülkede halen İpekyol, Çilek Mobilya, Collezione, Altınbaş, Penti gibi hazır giyimden kuyuma çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren perakende zincirlerinin mağazaları var.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Katar’da 11 Türk perakende şirketinin kendi markasıyla toplam 18 mağazasının olduğunu söylüyor. Türk markalarının yüzde 21’inin Katar’m da dahil olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde bulunduğunu söyleyen Öncel, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Katar’da irili ufaklı toplam 20 alışveriş merkezi var. Bunların metrekare birim fiyatları 100 dolar civarında. Bir mağaza Türkiye’ye göre yüzde 50 daha yüksek maliyetle açılabiliyor. Maliyetlerin yüksekliği nedeniyle perakende fiyatları da bir çok ülkeye göre daha pahalı. Örneğin, Türkiye’de 100 TL olan ürünü Katar’da ortalama 180 TL’ye satıyoruz. Refah düzeyinin çok yüksek olduğu Katar’da tüketicinin yüzde 70’i modayı yakından takip ediyor. Tüketiciler ağırlıklı olarak orta ve üst fiyat grubundaki ürünlere ilgi gösteriyor. Katar’a deniz ve havayolu ile ürün sevkiyatı yapılabiliyor. Ürünün deniz yoluyla ulaşması üç haftayı bulurken, uçakla iki günde teslimat yapılabiliyor.”

EN GÜÇLÜ OLDUĞUMUZ 3. PAZAR

Türkiye’nin önde gelen hazır giyim firmalarından Collezione, Katar pazarına 2015 yılında girdi. Körfez bölgesinin en önemli perakende gruplarından biriyle master franchising anlaşması yapan firmanın bu ülkede hepsi başkent Doha’da olmak üzere şu anda üç mağazası var. Collezione Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit, dördüncü mağazayı önümüzdeki Eylül ayında yine Doha’da açacaklarını söylüyor. Bu pazara güçlü bir firmayla işbirliği yaparak girdiklerini ifade eden Akyiğit, master franchising verdikleri firmanın Katar’ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn gibi diğer Körfez ülkelerinde de Collezione mağazaları açtığını belirtiyor. Akyiğit, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“2018 sonuna kadar Katar’daki mağaza sayımız yediye, Dünya Futbol Şampiyonasının yapılacağı 2022 yılına kadar da 12’ye ulaşacak. Katar şu anda Türkiye ve Irak’m Bağdat bölgesinden sonra en güçlü olduğumuz üçüncü ülke durumunda. Bu ülkede mağaza kiralan Türkiye’ye göre daha pahalı fakat Katar’da büyümemizi sürdüreceğiz. Çünkü ürünlerimize yoğun bir talep var. Bu ülkede basic ürünlerden ziyade moda ürünler satıyoruz.”

FRANCHİSİNG HIZLA GELİŞİYOR

Katar’da franchising hızla gelişiyor. Katarlı yatırımcılar, başarısını kanıtlamış yöntemler çerçevesinde istikrarlı bir gelir getiren yatırım olarak gördükleri franchising konusunda istekli davramyor. Ağırlıklı olarak ABD firmalarının kontrolünde gelişen pazarda, gıda işletmelerinin yanı sıra spor merkezleri, oto kiralama, tekstil ve hazır giyim, emlak komisyonculuğu da bu sistemin hızla yayıldığı sektörler arasında yer alıyor. Yüksek alım gücüne sahip genç nüfus, ülkede çalışmak için bulunan ve yalnız yaşayan yabancıların çokluğu, alternatif eğlence imkanlarının kısıtlılığı ve Türkiye’ye olan ilgi, özellikle gıda sektöründe franchise vermek isteyen firmalar açısından cazip fırsatlar yaratabilir.

EN BÜYÜK MÜŞTERİ DEVLET

Hükümet, Katar’ın en büyük mal ve hizmet alıcısı konumunda. Maliye Bakanlı-ğı’na bağlı Central Tenders Committee (CTC), özellikle mal alımlanna yönelik kamu ihalelerinin önemli bir kısmını düzenliyor. CTC hakkında gerekli bilgi ve ihale ilanlarım, kuruluşun Ctc.gov.qa internet sitesinden incelemek mümkün. CTC, mal alım ihalelerini çoğunlukla yerel kaynaklara veriyor. Ayrıca açılan ihalelere teklif verme süresi de son derece kısa. Bu çerçevede, taşıt araçlarından büro makinelerine üretici firmaların Katar kamu alımla-rmdan pay alabilmeleri ancak etkin bir acente vasıtasıyla mümkün olabiliyor.

Qatar Petroleum gibi büyük kamu kuruluşları ise iç ihale birimleri aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu kuruluşlara mal satmak isteyen firmaların, söz konusu kuruluşların tedarikçi listesine girmeleri gerekiyor. İhalelerde genel olarak yerel bankalardan teminat mektubu talep ediliyor. Hacme göre değişmekle birlikte, katılım için yüzde 5, “performance bond” olarak yüzde 10 tutarında teminat mektubu alınıyor. Kamu ihalelerinde genelde kontratın yüzde 20’si teminat mektubu karşılığında peşin olarak ödeniyor. İşveren kuruluş hak edişin belirli bir kısmını iş sonuna kadar tutuyor. Söz konusu kesintilere faiz uygulanmıyor. Bu yüzden, firmaların ödemelerden kaynaklanacak gecikmeyi ve kayıpları teklif aşamasında dikkate alması gerekiyor. İhale dokümanlarının, aksi belirtilmedikçe Arapça doldurulması da şart.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu