Başarılı GirişimcilikDünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Girişimcilere ve Kobilere Uzun Vadeli Kredi Desteği

Ziraat Bankası, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında hibe alabilecek nitelikte projeye sahip olan ancak öz kaynak sıkıntısı çekenlere uzun vadeli kredi desteği veriyor. Krediye girişimciler, mikro işletmeler, KOBİler, hatta büyük ölçekli firmalar başvurabiliyor.

ZİRAAT Bankası, kırsal kalkınma projeleri nin finansmanı için Avrupa Yatırım Ban kası (AYB) ile dört yılı geri ödemesiz 14 yıl vadeli 100 milyon euro’luk IPARD (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) kredi anlaşması imzaladı. Ziraat Bankası, IPARD kredisini Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) şartlarına uygun projelerin finansmanı için kullandırılacak. Kullanılan kredilerde faiz ve komisyon indirimi, yatırım süresince geri ödeme yapılmaması gibi kolaylıklar sağlanacak.

projelere kredi

42 İLDE GEÇERLİ

Ziraat Bankası Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, “IPARD kredisi AYB’nin bugüne kadar Türkiye’de bir bankaya sağladığı ilk kredi niteliğini taşıyor” diyor. Ziraat Bankası, IPARD kredisinin müşterilerine uygun maliyetli orta ve uzun vadeli seçeneklerde sunacak. Banka faiz ve vade seçeneklerini açıklamadı. Çünkü banka projenin nite- % liğine göre geri ödeme vadesi ve diğer şartları belirleyecek.

Bu kredinin uygun kırsal kalkınma projeleri için kullandırılacağını belirten Kuru, mikro işletmeler, KOBİ’ler ve daha büyük ölçekli firmaları da kapsayacak şekilde kullanımının gerçekleşeceğini söylüyor. IPARD kredisi TKDK’nın destek için belirlediği 42 ilde geçerli olacak. Bu iller şu şekilde sıralanıyor: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, İsparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.

KREDİ, GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYOR

IPARD kredisi et, süt, balık, tavuk, meyve, sebze ve su ürünlerinin üretimi, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlan-ması, kırsal turizm, kırsal alandaki el işlerinin geliştirilmesi gibi çeşitli alanlarda yapılacak yatırımları desteklenmek amacıyla kullanılacak. Sizde yeni bir süt, et ya da meyve-sebze işleme tesisi kurabilir ya da mevcut tesisinizi yenileyebilirsiniz. İster traktör alın, ister kültür balıkçılığı yapın.

En fazla 3 milyon euro

Kırsal Kalkınma Programı kapsamında geliştireceğiniz projelerin yatırım tutarları seçtiğiniz alanlara göre değişiyor. Buna göre en az 15 bin en fazla 3 milyon euro tutarındaki projeler desteklenecek. Örneğin bir süt işleme tesisi kuracaksanız en fazla 3 milyon euro’luk bir proje hazırlayabilirsiniz. Kırsal turizmle ilgili bir yatırımınız olacaksa bu alandaki limit 500 bin euro olarak belirlenmiş.

Otel, pansiyon ya da restoran da açabilirsiniz. Dilerseniz doğa ya da tarih gezileri düzenleyebilirsiniz. Yerel el sanatlarıyla ilgili çalışmalar da yapabilirsiniz. Süt üreten bir işletme yeni bir ahır inşa edebilir ya da genişletebilirsiniz.

Örnekleri çoğaltmak mümkün…

FARKLI ALANLAR VAR

Dileyen herkes projesini hazırlayıp Kırsal Kalkınma Programına başvuru yapabiliyor. Ancak, ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK’nin istediği for-matta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapmak zorundalar.

Program kapsamında 10 farklı alan desteklenecek. Bu alanlar şu şekilde sıralanıyor: “Süt üreten tarımsal işletmeler. Et üreten tarımsal işletmeler. Süt ve süt ürünlerinin eşlenmesi ve pazarlanması. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlan-ması. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlan-ması, Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi. Kırsal turizm ve kültür balıkçılığı.”

Projelere verilecek destek miktarları yüzde 50 ile 65 arasında değişiyor. Diyelim ki 500 bin TL’lik bir yatırımla süt işleme tesisi kuracaksınız. Bunun 325 bin TL’sini kurum size hibe ediyor. Arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımların ise yarısını karşılıyor.

Özetle, yapılacak yatırımın en az yarısını karşılayabiliyorsamz kalan kısmı kurum size geri ödemesiz veriyor. IPARD Programından destek alabilmek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek zorunda.

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILACAK?

Ödemeler, proje sahibinin ödeme talep paketini sunduğu tarihten itibaren azami üç ay içinde yapılıyor. Peki, hangi alanlar desteklenecek? Süt üreten küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin modernize edilmesiyle ilgili projeler hibe desteği kapsamında yer alıyor. Bu destek kapsamında, mevcut tarımsal işletmelerin modernizasyonu ve genişletilmesinin ya da yeni tarımsal işletme kurulmasıyla ilgili tüm projelere destek veriliyor. Sığır, koyun ya da keçi sahibi olan işletme sahiplerine destek veriliyor. Kanatlı eti üreten işletmeler, hindi üreticileri, süt işleyen ya da pazarlayan tarımsal işletmeler de destek kapsamında. Ayrıca et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında mevcut işletmenin modernizasyonu ve yeni tesis kurulumunun yanı sıra tamamen yeni işletme kurulumu da destekleniyor. Ke-simhaneler, et işleme tesisleri ve kombinalar da öyle. Kombinalar sadece et işleme tesisleri ya da kesimhane bölümleri için ya da hem kesimhane bölümü hem de et işleme tesisi bölümleri için aynı anda başvuru yapabiliyor. Meyve sebze işlenmesi ve pazarlanması da desteklenecek alanlardan.

SU ÜRÜNLERİNE DESTEK

IPARD programı su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili yatırım planları olan işletme sahiplerine de cazip fırsatlar sunuyor. Su ürünleri işleme tesislerini modernize etmek ya da kapasitesini artırmak isteyen şirketler, yapacakları harcamaların yüzde 50’sini hibe yoluyla karşılayabile cek. Ayrıca yeni su ürünleri tesisi kuranlar, su ürünlerini soğutulması, işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanmasma yönelik makine ve ekipman alımı, su ürünlerinin HACCP hijyen koşulları çerçevesinde işlenmesi ve diğer ka lite ve güvence sistem lerinin uygulanması na yönelik yatırımlarına destek alabiliyor. Kültür balıkçılığı yapmak isteyenler de destek kapsamında.

Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilnıesi alt tedbiri kapsamında süs bitkileri yetiştiriciliği, arıcılık, mantar yetiştiriciliği, aromatik bitki yetiştiriciliği ve benzeri projeler geliştirebilirsiniz.

Bunların yanı sıra arıcılık için karavan da satın alabilirsiniz.

KIRSAL TURİZM FIRSATLARI

Kırsal turizmin geliştirilmesi ve geleneksel el sanatlarının (nakış, cam eşya, sedef kakmacılığı, hasır dokuma, gümüş işleri, seramik üretimi, çinicilik, keçe yapımı, halı-kilim dokuma vb) yaygınlaştırılması gibi projelere de destek var.

Bu bölümdeki destekler sadece konaklama tesisiyle sınırlı değil. Restoran ya da pastane de açabilirsiniz. Ayrıca kırsal alanlardaki gezi, spor, tarih ya da doğa ile ilgili açık alan aktiviteleri yatırımları da yapılabilirsiniz. Bu tür projelere de destek veriliyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu