Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Giyilebilir teknolojiler pazarı

giyilebilir teknolojiGiyilebilir teknolojiler pazarı giderek tüm şirket ye sektörlerin odaklandığı bir alan olmaya başladı. Şu anda 5 milyar dolar olan pazarm büyüklüğünün gelecek yeni ürünlerle birlikte 2016’da 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Özellikle akıllı saatlerin ön plana çıktığı ürünler arasmda sağlık alanındaki uygulamalar < dikkat çekiyor. Google, Samsung, Intel gibi şirketlerin ürün sunduğu bu pazara bu yıl Apple, Microsoft ve Motorola’mn da dahil olması bekleniyor.

Fotoğraf ve video çeken gözlük, telefon görüşmesi yapan saat, ateş ve kalp ritmini ölçen t-shirt, eldiven telefon, yürüdükçe telefon şarj eden bot… Tüm bunlar artık hayatımızın bir parçası olmaya başlayan giyilebilir teknolojilerden bazıları.

Giyilebilir teknolojiler, çok kısa zamanda teknoloji dünyasının önde gelen trendleri arasında yer aldı. Bu alanda geliştirilen ürün ve uygulamaların yakında büyük bir sektör oluşturması bekleniyor. Çeşitli raporlara göre sektörün büyüklüğü şu anda 5 milyar dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki yıllarda öngörülen rakam ise 50 milyar dolara kadar çıkıyor.

Araştırma şirketi Visiongain’in “Küresel Giyilebilir Teknolojiler Piyasası: 2013-2018” başlıklı raporuna göre, küresel giyilebilir teknoloji pazarının büyüklüğü 4,6 milyar dolara ulaştı. Gelecek beş yıl içinde, özellikle akıllı saat gibi cihazlarda büyük bir ivme yaşanacağı belirtiliyor. Bu sayede pazarın büyüklüğünün 2018 yılında 14 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektördeki üretim miktarının da 2018’de 134 milyon adet olacağı tahmin ediliyor.

BEKLENTİLER BÜYÜK

Giyilebilir teknolojiler pazarının yüzde 80’inden fazlası ABD’nin elinde. Fakat önümüzdeki dönemde Çin’in öncülüğünde Asya-Pasifik bölgesinin de hızlı büyümesi öngörülüyor.

Giyilebilir teknolojiler pazarının önümüzdeki dönemde ulaşacağı büyüklüğe ilişkin başka tahminler de var. Araştırma şirketi Gartner’ın tahminlerine göre, bu pazar 2016 yılına kadar 10 milyar dolarlık büyüklüğe kavuşacak. Jüpiter Research araştırma şirketi, 2017 yılında giyilebilir teknoloji sanayisinin yıllık üretim miktarının 70 milyon adete çıkacağını tahmin ediyor. Jüpiter Research, sektörün gelişimi adına bu yılın kırılma noktası olmasını öngörüyor.

Credit Suisse’in raporu ise günümüzde giyilebilir teknolojilerin 5 milyar dolarlık bir potansiyele ulaştığını ve yakın gelecekte 300 milyon adetlik ürüne ulaşılması ile bu rakamın 50 milyar dolara çıkabileceğini öngörüyor. Credit Suisse, sadece saat tasarımlı akıllı telefonların yılda 10 milyar dolarlık bir satış gelirine ulaşabileceğini, şu an için bu alanda en az dokuz modelin tasarlandığını belirtiyor. Giyilebilir ürünlerde en önemli faktörün batarya olacağı öngörülen Credit Suisse raporunda, sağlık alanında sporcunun performansını ölçen, kaydeden ve bu bilgileri kablosuz olarak akıllı telefonlara veya bilgisayara aktarabilen akıllı saatlerin öne çıktığı belirtiliyor.

Bu alanda toplam sağlık ve spor pazan 2 ile 3 milyar dolar arası bir hacme sahip. Nike bu alandaki ürünü FuelBand’ı ilk olarak Ocak 2012’de çıkarmıştı. Geçen yıl Adidas da onu takip ederek akıllı saat miCoach’u piyasaya sundu.

ÜRÜN HAZIRLIĞI SÜRÜYOR

Giyilebilir teknolojiler pazarında beklentiler bu kadar yüksek iken şirketler de bu konuya odaklanıp yeni ürünler geliştirme hazırlığına girişti. Google Glass, bunun öncülüğünü yapan ürünlerden biri oldu. Microsoft’un da giyilebilir teknoloji pazarına girmeyi planladığı uzun süredir gündemde. Microsoft’un yakın gelecekte bu konuda yatırım yaparak akıllı saat ve Google Glass’a rakip olacak akıllı gözlük üretmesi bekleniyor. Motorola’mn da giyilebilir teknoloji konusunda kapsamlı bir tasarım grubu oluşturduğu biliniyor.

Samsung da Galaxy Gear akıllı saatle pazarda öncülük yapan şirketlerden biri olmuştu. Sony’nin akıllı saati Smartwatch’un son versiyonu, lans-manının ardından Türkiye’de de satışa sunuldu. Apple da akıllı saati iWatch’ı bu yıl sonuna doğru piyasaya sürecek.

LG, Lifeband Touch isimli yeni bilekliği ile pazara giriyor. Sağlıklı yaşam odaklı olacak olan ürünün üzerinde kalp ritmi ölçer ve adımsayar bulunacak. Aynı zamanda telefonunuza gelen bildirimleri de gösterecek.

300 MİLYON CİHAZ

Mikroçip üreticisi Intel de kısa süre önce kurduğu Yeni Teknolojiler Bölümü ile giyilebilir teknolojilere odaklandı. Gelecek teknolojilerin geliştirilmesi ve yönetilmesi sorumluluğunu ise daha önce Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı olan Ayşegül îldeniz’e verdi. 2017 yılında 300 milyon civarında giyilebilir cihazın piyasada olacağını öngördüklerini söyleyen İldeniz, 2025 yılında 30 milyar akıllı ve birbiriyle konuşan cihazın olmasını bekliyor. Ayşegül İldeniz, ayrıca Intel’in pazara sunmayı planladığı akıllı bileklik için lüks perakende devi Barneys New York, Amerika Moda Tasarımcıları Konseyi ve Opening Ceremony ile işbirliği yaptıklarını söylüyor.

TÜRKİYE YANSIMASI

Global olarak bu çalışmalar sürerken, Türkiye’de de giyilebilir teknolojilere ilişkin mevzuat hazırlıkları yapılmaya başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2014 yılı iş planına giyilebilir teknolojileri de dahil etti.

Buna göre piyasaya çıkması beklenen giyilebilir bilgi teknolojisi cihazlarına uygulanabilecek testlerin araştı-nlması, incelenmesi ve konu hakkında inceleme raporu hazırlanması planlanıyor. Bu ay başlanacak çalışmaların aralık sonunda tamamlanması bekleniyor. Buradaki amaç, piyasaya arz edilen cihazların teknik düzenlemeye uygunluğunun sağlanması, piyasa gözetimi ve denetiminin yapılması olarak belirtiliyor.

Gözde Yeniova

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu